www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK lagers besparen kosten bij onderhoud scheepslading transporteur

Toen de lagers voor een bochtpoelie op een scheepslading transporteur in een ijzerertshaven in Australië vervangen moesten worden, ontwierp NSK een oplossing met tweerijige tonlagers die niet alleen gemaakt waren van het door NSK gepatenteerde HTF staal, maar ook voorzien waren van een afneembare nitrilafdichting. Het resultaat was een langere levensduur en een aanzienlijke besparing op de kosten van stilstand.

Vanwege de bedrijfsomgeving vereist de mijnbouw- en steengroevenindustrie uiterst betrouwbare apparatuur die bestand is tegen ruwe omstandigheden. Dus toen de lagers van een bochtpoelie voor een scheepslading transporteur het al na zes maanden lieten afweten, deed de ijzerertshaven een beroep op de expertise van NSK om een betere oplossing te bedenken.

NSK’s team van deskundigen onderzocht het defecte lager en ontdekte dat het binnendringen van zware ijzerertsdeeltjes en watervervuiling van het smeermiddel van het defecte lager de levensduur van de bochtpoelie had ondermijnd. Met als gevolg hogere onderhoudskosten en productieverlies.

De technische specialisten van NSK pakten het probleem aan door een nieuwe oplossing te bedenken met als basis de tweerijige tonlagers van het bedrijf. Als eerste besloot NSK om voor de productie van de lagers het door het bedrijf ontwikkelde robuuste HTF staal te gebruiken. Dit harde en taaie staal biedt een effectieve oplossing voor de vaak optredende slijtage van het buitenringloopvlak, waar het belaste staal het meest te lijden heeft van slijtage door het binnendringen van fijne deeltjes.

NSK’s HTF lagers met lange levensduur zijn gemaakt van hoogwaardig staal dat een geavanceerde warmtebehandeling heeft ondergaan, waardoor ze beter bestand zijn tegen slijtage, vastlopen en hoge temperaturen. Het resultaat is een aanzienlijk langere levensduur en lagere kosten voor onderhoud en ongeplande stilstand. De HTF serie lagers gaat zelfs tot 10 keer langer mee bij omstandigheden met vervuilde smering, zoals in de ijzerertshaven.

Een ander essentieel ontwerpkenmerk van NSK’s voorstel waren de verwijderbare nitril afdichtingen (HNBR) met bandveer, die slijtage van de afdichting compenseren en zo de levensduur extra verlengen. Het lipcontact houdt hierbij het geheel onder druk, zelfs bij verkeerde uitlijning.

Naast de verlenging van de levensduur - de NSK afgedichte tweerijige tonlagers werkten 12 maanden probleemloos - bood de afneembare afdichting de ijzerertshaven de mogelijkheid om tijdens het montageproces de radiale interne spelingen te controleren met voelermaten.

Samengevat maakt dit opmerkelijke ontwerp een nauwkeurig beheer van de juiste speling mogelijk als onderdeel van de montageprocedures van de lagers. Het concept omvat een afdichting die op een ring/houder is gemonteerd die volledig afneembaar is (met bouten) en voldoende toegankelijk is voor voelermaten om de speling te kunnen meten. Bovendien is dit unieke ontwerp volledig uitwisselbaar met bestaande oplossingen.

Voor de ijzerertshavenfaciliteit leverde de vermindering van productiestilstand de grootste bijdrage aan kostenbesparingen van in totaal € 77.376 per jaar.

1) Scheepslading transporteurs zijn kritieke onderdelen van de haveninfrastructuur, waar stilstand uiterst kostbaar kan zijn. Foto: Anita van den Broek/Shutterstock


NSK lagers besparen kosten bij onderhoud scheepslading transporteur
 

2) NSK tweerijig tonlager met een afdichting die is gemonteerd op een ring/houder die met bouten volledig afneembaar is. Foto: NSK


NSK lagers besparen kosten bij onderhoud scheepslading transporteur

 

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers