www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations

Hoe PcVue toezicht houdt op de laadstations van de vloot elektrische voertuigen van FIRALP.

PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations

Hoe FIRALP, een Frans bedrijf voor openbare werken en speciale sectoren (Energie, Civiele techniek, Hoogspanning, etc.), zijn laadstations bewaakt met geavanceerde diagnostische functies om de beschikbaarheid te verhogen en onderhoudswerk te optimaliseren.

Aangezien duurzame mobiliteit voor veel landen een prioriteit is geworden, met name in Europa waar het Europees parlement onlangs stemde voor het in 2035 stopzetten van de verkoop van benzine- en dieselauto's, is de markt voor e-voertuigen (EV) momenteel booming.

Volgens een nieuw rapport van de gespecialiseerde site EV-Volumes was de wereldwijde verkoop van EV in 2021 6,75 miljoen units, 108 % meer dan in 2020. Dit volume omvat passagiersvoertuigen, lichte vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. Bovendien bereikt het aantal elektrische voertuigen op de weg tegen het einde van het decennium volgens schattingen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) minstens 145 miljoen units.

Bij FIRALP is de transitie naar elektrische voertuigen al enkele jaren aan de gang. Het jaar 2022 markeert echter een beslissende kanteling, met de bestelling van meer dan 100 elektrische voertuigen en reeds geïnstalleerde laadstations in de filialen. Ook de inzet van dual-energy pods wordt doorgezet, evenals de order voor een tiental vrachtwagens op gas (CNG). Deze vernieuwing speelt in op milieuverwachtingen en loopt vooruit op de beperking van de meest vervuilende voertuigen in lage-emissie mobiliteitszones rond 2025.


PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations

Mobiliteit managen
Om de transitie naar elektrische voertuigen te ondersteunen heeft de groep, via zijn dochteronderneming EREC, gekozen voor PcVue Solutions voor de controle van de laadstations.

EREC Technologies is een nationale specialist op het gebied van procesmanagement en al meer dan 20 jaar PcVue partner. Het bedrijf ondersteunt zijn klanten bij het onderhoud en de exploitatie van turnkey oplossingen voor elektriciteit en automatisering.

Het project werd in 2020 gestart met als doel het intern beheren van de honderd 22kW laadstations van FIRALP’s vijftig filialen met een open en flexibele oplossing.

Uit de tests die tijdens de lockdown werden uitgevoerd, bleek dat configureren van de communicatie met laadstations van verschillende fabrikanten mogelijk was. Omdat het interoperabiliteit garandeert werd gekozen voor OCPP als protocol voor de bewaking van de stations.

Daarnaast werken de laadstations met Load Management Systems, dat verschillende firmware-updates vereiste om naar wens te kunnen presteren.


PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations

Mobiele app voor laadoptimalisatie

In de PcVue applicatie wordt verschillende informatie gerapporteerd, zoals geleverd vermogen door het station tijdens het laden, end-of-charge event, alarmen en start/stop bij het laden. Daarnaast bieden 10 WebVue clients toegang tot visualisatierapportages voor beter gebruik van de stations. Tevens is de GBS supervisie van het hoofdkantoor, het Château, gekoppeld.

Vanaf vandaag is de toegang tot de oplaadstations gratis, maar elk filiaal heeft een portaal om dit te controleren. Het aantal laadstations is momenteel voldoende voor het aantal e-voertuigen, maar de sterke wens van de FIRALP groep om hun vloot e-voertuigen uit te breiden kan de toegang tot de stations moeilijker maken.

In de komende maanden ontvangt FIRALP een order van meer dan 100 elektrische voertuigen ter completering van hun wagenpark en dit vereist de implementatie van hulpmiddelen voor resource-optimalisatie. Het is in deze context dat de innovatieve mobiliteitsoplossingen van het PcVue platform aan de FIRALP groep werden gepresenteerd.


PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations


Digitalisering van de wachtrij voor de automaat: hoe PcVue het leven van ev-automobilisten makkelijker maakt!
Het grootste probleem voor bestuurders van ev-voertuigen is dat de voertuigen, ook nadat ze volledig opgeladen zijn, aangesloten blijven, waardoor het laadstation niet gebruikt kan worden door andere wachtende voertuigen.

Om dit op te lossen biedt PcVue Solutions een oplossing, waarmee bestuurders van e-voertuigen zich kunnen aanmelden met hun mobiele telefoon als zij op parkeerplaatsen arriveren en daarbij het gewenste oplaadtarief kunnen aangeven. PcVue slaat deze informatie over de laadbehoefte op met het tarief en zodra er een laadstation beschikbaar komt, laat het PcVue platform de bestuurder op zijn mobiel weten welk laadstation hij kan gebruiken.

Als het voertuig is aangesloten, start PcVue het opladen. Als de bestuurder besluit zijn voertuig toch niet op te laden is er een configureerbare time-out beschikbaar, waarbij PcVue doorschakelt naar het volgende laadverzoek dat beschikbaar is in de wachtrij.

De mobiele applicatie voor voertuiglaadstations is zonder een regel aan code gebouwd, dankzij de botfunctionaliteit van PcVue, waarmee een mobiele grafische interface kan worden gebouwd die is toegesneden op de behoeften van de klant, zowel functioneel als grafisch.

In de context van FIRALP is het voor de bestuurder, die de laadvergunning op zijn mobiel ontvangt, mogelijk om deze over te dragen aan een derde persoon in geval van niet-beschikbaarheid, of de laadvergunning eenvoudig uit te stellen.

Dankzij deze mobiele en intelligente oplossingen kunnen de drie betrokken partijen: voertuigen, laadstations en bestuurders, beschikbaarheid, laden en tijd perfect op elkaar afstemmen.


PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations

Geadopteerd door alle medewerkers - "Niemand wil meer terug naar thermische voertuigen", aldus Jerome Dorne, hoofd studies en uitvoering -  bestelde FIRALP een veertigtal nieuwe laadstations met verschillend vermogen en van verschillende fabrikanten, alsmede een honderdtal elektrische voertuigen.

Een van de belangrijkste ambities is een oplossing die MOC (Maintenance in Operational Condition) garandeert, dat wil zeggen een verplicht onderhoudscontract voor elk geïnstalleerd laadstation.

In de nabije toekomst wil EREC ook als installateur optreden voor verschillende andere klanten.


Naar nog meer energie-efficiëntie
Overigens zijn de energieprestaties van FIRALP’ assets altijd al het onderwerp geweest van innovatie: de vestiging Montereau-sur-le-Jard, ten zuiden van Parijs, is al vol gebouwd met 600 m2 fotovoltaïsche panelen die worden beheerd door het departementale energieconsortium. De volgende nieuwe gebouwen worden er ook mee uitgerust. De groep wil nog een stap verder gaan met het terugwinnen van zonne-energie voor eigen gebruik. De bedoeling is om de door de zonnepanelen op de dock shelters opgewekte energie te gebruiken voor de verwarming en de airconditioning van de gebouwen, dan wel voor het opladen van de laadstations voor elektrische voertuigen.

"Ons doel is om gecontroleerd om te gaan met de energie van onze gebouwen, of die nu afkomstig is van de panelen, of van het ENEDIS netwerk, een specialiteit van onze dochteronderneming EREC. Deze activiteiten moeten de voetafdruk van onze gebouwen met 10% verminderen", benadrukt François Chapel, vastgoedmanager bij FIRALP.

Bij de volgende hoogspanningslocatie in Meyzieu, bij Lyon, zal naast zelfverbruik ook worden geëxperimenteerd met energieopslag in gerecyclede batterijen. Het wordt de eerste vestiging die wordt gebouwd met CO2-arm asfalt. Er zal ook een samenstelling op basis van dennenhars uit de Landes worden getest.


PcVue Solutions: Optimalisatie en controle van landelijke EV laadstations

In 2021 heeft FIRALP een volledige CO2-evaluatie uitgevoerd om de directe emissies van broeikasgassen (BKG) te berekenen die door de activiteiten van de groep worden gegenereerd. Na de metingen werd 2022 een periode van experimenteren en actie.

Voor de uitvoering van deze CO2-arme aanpak heeft de groep een beroep gedaan op de firma Oksigen. Na de evaluatie werden 4 prioritaire acties gedefinieerd om de koolstofvoetafdruk aan te pakken (beton, recycling, alternatieve energie en CO2-calculator) en werden werkgroepen opgericht. Het doel is de CO2-uitstoot rond 2025 met 10% en rond 2030 met 20% te verminderen.

Het project in cijfers
- Circa honderd 22kW terminals
- Circa 50 agentschappen
- Circa 40 nieuwe laadstations met verschillende vermogens en van meerdere fabrikanten rond 2023
- Honderd voertuigen besteld in 2022
- Een slimme mobiele applicatie om het laden te optimaliseren.
www.evchargingcontrol.com


www.pcvuesolutions.com

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers