www.technologieenindustrie.com
HAIMER

Waar spanen vliegen ...

... gereedschapshouders spelen een belangrijke rol in de betrouwbaarheid van het bewerkingsproces.

Waar spanen vliegen ...
B01_HAIMER_Pilatus_PC-12 NG_1557
De succesvolle Pilatus Turboprop multi-role aircraft PC12: Zoals alle andere Pilatus vliegtuigen bestaat deze ook merendeel uit aluminiumcomponenten.
Afbeelding: Pilatus Aircraft

In 2016 heeft Pilatus Aircraft Ltd nieuwe productielijn geïnstalleerd voor het bewerken van contructie onderdelen uit aluminium. Om de gewenste oppervlaktekwaliteit en precisie te bereiken bij hoge toeren, werkt en vertrouwd de vliegtuigfabrikant volledig met de door HAIMER geleverde oplossingen: een grote selectie gereedschapshouders en de bijbehorende krimp- en balanceermachines.

Wanneer iemand in de precisie-bewerkingsindustrie over vliegen praat, wordt er gewoonlijk een ding opgetrokken: spanen. Dit geldt ook voor Pilatus Aircraft Ltd, de enige Zwitserse vliegtuigfabrikant. Op het hoofdkantoor in Stans, Zwitserland draait alles over het onderwerp 'vliegen', maar het bewerken van constructie onderdelen speelt ook een belangrijke rol. In 2016 heeft Pilatus geïnvesteerd in een volledig gemoderniseerd volume-bewerkingssysteem om de kwaliteit en efficiëntie van de productie verder te verbeteren. Kernelementen van de verbeterde productie zijn twee nieuwe flexibele productielijnen met volledige automatiseringscel en garanderen daarmee de hoogste kwaliteit in een stabiel proces.

Walter Duss, directeur verspaning, wijst erop dat fijngebalanceerde gereedschappen absoluut noodzakelijk zijn: "Alleen de hoogbalancerende kwaliteit van het complete gereedschapsamenstelling - gebalanceerd op een HAIMER balanceringsmachine - samen met HAIMER gereedschapshouders garanderen een trillingsvrije bewerking en verbeterde oppervlakteruwheden. Bovendien heeft de hoge graad van rondloop nauwkeurigheid, onder de 3 µ bij 3xD, de levensduur van de spindel en gereedschap aanzienlijk verhoogd. "

Volgens de ervaring van Patrik Odermatt, teamleider Mechanical Processing en verantwoordelijk voor de interne verdeling van gereedschappen binnen Pilatus, bieden hoogwaardige gereedschaphouders de stabiliteit en rondloopnauwkeurigheid die zich op lange termijn terugbetalen. Om die reden heeft hij al jarenlang een goede samenwerking met HAIMER in Igenhausen. Hij maakt gebruik van HAIMER warmtekrimphouders en hoge precisie spantanghouders, samen met de bijbehorende voorinstel-, krimp- en balanceermachines die beschikbaar zijn in de Pilatus toolshop, die gebruikt wordt als hun interne tool management service center. "Wat betreft onderwerpen als kwaliteit, prijs-prestatieverhouding, overleg en ondersteuning, is onze ervaring met HAIMER erg positief", legt Patrik Odermatt uit. "Daarom hebben we de beslissing genomen om voortdurend en uitsluitend gebruik te maken van gereedschaphoudende technologie van HAIMER als het gaat om ons nieuwe productiefaciliteiten. Onze snijgereedschappen worden ingespannen in HAIMER‘s standard, ultra-korte en lange power warmtekrimphouders. Evenals Power Mini Shrink houders, Power Collet houders en speciale Face Mill opnames. "

Aangezien Pilatus met veel verschillende onderdelen werkt die extreem dun zijn met dikte van ≤ 1,2 mm en diepe kamers, was het grote programma aan diversiteit van HAIMER gereedschapshouders een belangrijke overweging. Ook HAIMER heeft flexibiliteit aangetoond met betrekking tot de spindelopname: voor de nieuwe productielijn was een speciale HSK-A 63/80 gereedschapopname nodig. Door een nauwe samenwerking met Pilatus heeft HAIMER een programma ontwikkeld voor deze interface en toegevoegd aan zijn standaard leveringsportefeuille.

HAIMER blijkt ook innovatief te zijn met zijn patent mechanische vergrendeling. Data Lock-systeem dat de RIFD-data drager op de gereedschapshouder bevestigd. Pilatus maakt gebruik van deze oplossing om ervoor te zorgen dat zelfs bij de hoogste toeren de gegevensdragers veilig zijn en niet uit de gereedschapshouder kunnen loskomen.

Volgens de gereedschap expert Odermatt is één van de grootste voordelen van het werken met HAIMER, het feit dat u alle gereedschaphoudende technologie van één enkele bron kunt krijgen. "Voor elke HAIMER warmtekrimphouder zijn de vereiste parameters al in de krimpmachines geïntegreerd," verklaarde Odermatt. "De prestatie- en verwarmingstijd is ideaal en garandeert procesbetrouwbare krimping met een druk op de knop. En balanceren is ook makkelijk uit te voeren. '

Contactgegevens referentie:
Pilatus Flugzeugwerke AG
Postbus 992
6371 Stans, Zwitserland
Telefoon: +41 41 619 61 11
Fax: +41 41 610 92 30
http://www.pilatus-aircraft.com
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Video materiaal:
Op ons HAIMER YouTube kanaal kan u ook de succes video betreft de samenwerking met Pilatus vinden.
U bent vrij om deze video te gebruiken in uw online edition of website.
https://www.youtube.com/watch?v=PM7FmJp4tIg

Waar spanen vliegen ...
B02_HAIMER_Pilatus_B7A0098
De nieuwe productielijn bij Pilatus in Stans zijn uitgerust met HAIMER gereedschaphouders (op de afbeelding: HAIMER’s warmtekrimphouder met HSK-A 63/80 opname) afbeelding: HAIMER

Waar spanen vliegen ...
 
Waar spanen vliegen ...
B03_HAIMER_Pilatus_7962 / B03_HAIMER_Pilatus_B7A0338
Tussenrip voor de multi role aircraft PC-12: 380kg ruw material is berwerkt naar een onderdeel van 35kg.

Waar spanen vliegen ...
B04_HAIMER_Pilatus_7966
Typische onderdelen waarbij 95& verspaand is.

Waar spanen vliegen ...
B05_HAIMER_Pilatus_7954
Gebalanceerde gereedschaphouders zijn klaar voor gebruik in de toolshop en kunnen elk moment worden ingezet.

Waar spanen vliegen ...
B06_HAIMER_Pilatus_B7A9283
Makkelijk en betrouwbaar krimpproces: Voor elke HAIMER warmtekrimphouder staan de beste parameters al geprogrameerd in HAIMER Power Clamp Premium.

Waar spanen vliegen ...
B07_HAIMER_Pilatus_B7A9578
Met HAIMER Tool Dynamic Comfort balanceer machine, wordt de balanceerwaarde van de samengestelde gereedschaphouder gecontroleeers en evt. gecorriseerd naar G2.5 bij 33,000 omwentelingen.

Waar spanen vliegen ...

Waar spanen vliegen ...
 
Waar spanen vliegen ...
B08_HAIMER_Pilatus_B7A9237 / B08_HAIMER_Pilatus_Data-LockB1 / B08_HAIMER_Pilatus_Data-LockB2
Betreft de RFID Chip (data drager waar u de belangrijke data kan opslaan) HAIMER bied een mechanischl borgsysteem dat betrouwbaar de chip in de gereedschaphouder klemt. (Zelfs bij hoge toeren) Zonder het in en uitlezen van de RFID Chip te beinvloeden.

Waar spanen vliegen ...
B09_HAIMER_Pilatus_7931
Patrik Odermatt, Teamleider Mechanical Processing, and Walter Duss, Directeur Verspaning, zijn het er over eens: "HAIMER is de ideale partner voor ons op het gebied van gereedschaphouders, krimp- en balanceermachines die makkelijk in gebruik zijn. Onze ervaring verteld dat alle producten constant van een hoge kwaliteit zijn en blijven.

Waar spanen vliegen ...
B10_HAIMER_Pilatus_B7A9699
Patrik Odermatt (links) en Walter Duss (in het midden) van de vliegtuigfabrikant Pilatus met Tobias Völker, gereedschaphouder specialist van HAIMER zijn beide partijen erg blij met deze succesvolle samenwerking in het werkgebied van volume verspaning.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers