www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK kogellagers met lagere wrijving verhogen de energie-efficiëntie

In aandrijfsystemen leidt het gebruik van kogellagers met lagere wrijving tot een betere energie-efficiëntie en meer geluidsreductie tijdens het in bedrijf zijn. Lagers van dit type wekken ook minder warmte op, wat helpt om een langere levensduur te garanderen. Dankzij innovaties zoals een verbeterde opbouw van de geleider en een speciale afdichting, ontwikkelde NSK meerdere series kogellagers die deze lagere wrijvingseigenschappen bezitten.

NSK kogellagers met lagere wrijving verhogen de energie-efficiëntie
Image1.jpeg - De lagers met lagere wrijving van NSK veroorzaken een aanzienlijk kleiner wrijvingskoppel dan conventionele lagers van hetzelfde type

Bij de zoektocht naar energie-efficiënte aandrijfsystemen, kijken ingenieurs altijd naar de rollagers. De inherente wrijving die voortkomt uit de beweging van de rolelementen op de geleider naast het gebruik van conventionele afdichtingen, kan het rendement van de installatie in gevaar brengen. Daarom zijn de anti-wrijvingslagers van NSK voorzien van een aangepaste opbouw die het contactoppervlak tussen kogel en geleider vermindert. Daarnaast levert de met glasvezel versterkte polyamide behuizing in combinatie met het gebruik van hoogwaardige smeermiddelen een belangrijke bijdrage aan het verlagen van het wrijvingskoppel.

Het productieproces is een andere belangrijke factor in de prestatie van kogellagers met lagere wrijving. Elke oneffenheid in de geleider van het lager zal de efficiëntie van de smering verminderen, het geluidsniveau verhogen en meer wrijving genereren. Daarom ondergaan de geleiders van de kogellagers van NSK een op maat ontworpen polijstproces om een extreem glad loopvlak te creëren.

Met betrekking tot de afdichtingstechnologie zorgt het contactloze labyrintontwerp dat door NSK wordt ontwikkeld en gepatenteerd voor efficiënte afdichtingseigenschappen zonder bijkomend wrijvingskoppel of stijgende bedrijfstemperatuur. Dit is vitaal bij toepassingen waar rendementsverlies bijzonder schadelijk kan zijn. De kogellagers met contacloze labyrintafdichtingen  van NSK garanderen een hoge snelheid die vergelijkbaar is met die van afgeschermde lagers. Tegelijkertijd zorgt dit voor een belangrijke bescherming in veeleisende omgevingen. Meerdere andere afdichtingsopties zijn beschikbaar, afhankelijk van de toepassingsvereisten.

De marktvraag naar kogellagers met lage wrijving komt vooral uit sectoren van de fabricage van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, waar fabrikanten die een gunstige efficiëntieklasse bekomen een duidelijk voordeel hebben op de concurrentie.  Ook de automobielindustrie zet belangrijke stappen om de energie-efficiëntie van haar voertuigen te verhogen. Een recent voorbeeld hiervan is de recente plaatsing van diepgroeflagers met lage wrijving bij een klant van NSK , waarbij het wrijvingskoppel met liefst 47 % verminderde in vergelijking met de algemeen gebruikte standaard kogellagers van hetzelfde type.

Voor meer informatie over de lagertechnologie voor lage wrijving, inclusief de laatste ontwikkelingen, heeft NSK een PDF beschikbaar gemaakt voor download als onderdeel van haar ´Technical Insights´
Serie: www.nskeurope.com/downloads/literature_bearing/TI_E_0016_final.pdf

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers