www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Vliegensvlugge installatie

Gestandaardiseerde plug-in IE4 aandrijvingen voor bagage handlingssystemen

Vliegensvlugge installatie
Afbeelding 1: De beschikbare installatieruimte voor de veiligheids- en sorteersystemen voor de bagagelogistiek bij Victoria Airport was zeer beperkt

Een OEM actief in bagagebehandelingssystemen stelde bepaalde voorwaarden voorop voor de aandrijvingen die ze bij NORD DRIVESYSTEMS wilden aankopen: encoderconnectiviteit, positioneringsmogelijkheden en connectoren die zorgen voor een snelle en veilige installatie en inbedrijfstelling. Daarnaast moesten veelzijdige interfaces een efficiënte verbinding met netwerken garanderen en moest monitoring op afstand van de apparaten op locatie mogelijk zijn. Ook de mogelijkheid om de aandrijvingen als I / O-hubs te gebruiken was een vereiste. De OEM kon bij deze installatie profiteren van een variantvermindering die een sterk vereenvoudigd reserveonderdelen management mogelijk maakte.

Net het feit dat zowel het passagiersaantal als het bagagevolume op Victoria Airport in British Columbia in Canada niet meteen in de buurt komen van die van grote internationale hubs, was de reden dat het bagagehandlingsysteem (BHS) een grote uitdaging voor het OEM-besturingssysteem. Deze luchthaven beschikt over weinig ruimte om alle gebruikelijke modules te huisvesten - vanaf check-in tot de veiligheidscontrole en de bagagesortering. De luchthavenuitbater gaf opdracht aan Glidepath, een fabrikant gespecialiseerd in het intern transport van bagage, het sorteren van postpakketten en in vrachtlogistiektechnologie om de aandrijvingen aan te pakken.

Veel technologie in een beperkte ruimte

Het nieuwe handlingsysteem heeft een capaciteit van 750 stuks bagage per uur. "Het bagagesysteem bestaat uit 85 transportbanden, met een totale lengte van ongeveer 250 m ", aldus Jason Williams, projectingenieur bij Glidepath. "Er zijn twee CT-screeningmachines met daarop twee kritieke punten voor het sorteren en twee aparte toevoerlijnen. Het sorteren kan in 4 richtingen met spiraalvormige richtinggevers, uitlijninrichtingen voor tassen, een verplaatsbare transportband en andere gepatenteerde oplossingen van Glidepath."

Vliegensvlugge installatie
Afbeelding 2: De bagage wordt gescreend voordat ze in een vliegtuig kan worden toegelaten.

Vliegensvlugge installatie
Afbeelding 3: De NORD AC vectoraandrijvingen bestaan uit een energiezuinige motorreductor terwijl een aparte frequentieomvormer de transportbanden aanstuurt.

Alles in één

Alle aandrijftaken worden uitgevoerd door AC vectoraandrijvingen klasse IE4 van NORD DRIVESYSTEMS. Elke aandrijfeenheid bestaat uit een IE4 permanentmagneet synchrone motor, een op de motor gemonteerde NORDAC FLEX-frequentieomvormer en een tweetraps reductiekast. De tandwielkasten met holle as worden op de aandrijfas bevestigd met een Gripmaxx-bus. Dit opzet zorgt voor een veilige en eenvoudige montage zonder sleutels. De aandrijfsystemen behalen een uitstekende efficiëntie, zelfs bij gedeeltelijke belasting en bij lage snelheden. Ze betalen zo hun initiële kosten binnen een paar jaar of zelfs slechts binnen enkele maanden terug, de totale levenscycluskost is dus aanzienlijk verminderd. De frequentieomvormers zijn exact geconfigureerd volgens de specificaties van Glidepath – met connectoren voor de voeding, communicatie, encoders en sensoren. Ze beschikken over een intern EtherNet / IP- interface en zijn ontworpen met een makkelijke installatie van de voeding in het achterhoofd.

Vliegensvlugge installatie
Afbeelding 4: De AC-vectoraandrijvingen met geïntegreerde industriële Ethernet-interface maken bediening op afstand mogelijk van de installatie

Eenvoudige en intelligent netwerken

De makkelijk monteerbare aandrijvingen bespaarden Glidepath veel tijd tijdens de installatie en inbedrijfstelling. De gecodeerde connectoren maken een snelle en foutloze verbinding mogelijk. Williams waardeert de veelzijdige interfaces: "Dankzij de I / O-mogelijkheden van de NORD-aandrijvingen waren we in staat om de meerderheid van de toestellen rechtstreeks aan te sluiten op de frequentieomvormers. "De communicatie via Industrial Ethernet laat niet alleen toe om de aandrijvingen op afstand te monitoren en besturen, maar ook om de bewaking van de aangesloten sensoren en actuatoren in één adem mee te nemen.”

Voor Williams was dit een cruciale factor: "Het echte voordeel is dat de aandrijvingen high-speed Ethernet ondersteunen, wat zorgt voor betrouwbare bagagetracking op ons systeem."

Vliegensvlugge installatie
Afbeelding 5: Alle aansluitingen zijn gemaakt met gecodeerde connectoren; de omvormer verbindt de motor rechtstreeks met de encoders en andere sensoren, zodat monitoring op afstand mogelijk is

Vliegensvlugge installatie
Afbeelding 6: Het rechtstreeks aansluiten van de fotocellen op de omvormers (hier aan de muur bevestigd) vermindert aanzienlijk de bekabeling voor Glidepath

Positioneringsfunctie een bijkomend geschenk

De aandrijfsystemen van de transportbanden nemen verschillende taken op zich. Ze verplaatsen de bagage met diverse snelheden van de ene band naar de andere. Ze zorgen voor een nauwkeurige hoogteaanpassing bij het diagonaal transporteren. Glidepath kon het volledige potentieel van de geïntegreerde positioneringsfunctie van de NORDAC FLEX-omvormers pas vaststellen toen de aandrijvingen in gebruik genomen werden. Toen de ingenieurs van Nord de parameters van verschillende applicaties verzamelden, kwamen ze tot de vaststelling dat de positioneringsfunctie de optimale oplossing was voor de bagagesortering. "Op onze vierwegsorteermachines maakten we gebruik van het NORD-positioneringssysteem. We zijn erg blij met het resultaat."

Goede service zorgt voor soepel proces

Glidepath-projectingenieur Williams is meer dan tevreden met de professionele service. Specialisten van NORD boden Glidepath bijkomende ondersteuning door een efficiënte standaardisatie voor te stellen. "Op dit project hebben we slechts vijf verschillende overbrengingsverhoudingen voor een transportband waarop in totaal een 90-tal motoren en drie verschillende motorafmetingen draaien", zegt Williams." Dat is een groot voordeel. Daarom hebben we slechts één reserveaandrijving nodig per overbrenging en motorgrootte. "Het hoge serviceniveau werd gedurende het gehele project gehandhaafd." We ondervonden geen enkel probleem bij de opstart van de NORD-componenten. Om heel eerlijk te zijn hadden ze best de hele klus alleen kunnen klaren. De pre-engineering deden we alleen, maar we hadden ook het voordeel om iemand van NORD ter plaatse te hebben tijdens de vierdaagse inbedrijfstellingsfase. Die man deed zijn job fantastisch. Hij was zeer deskundig en altijd bereid om informatie te delen, en ons te leren hoe de NORD CON-software en de handheld-programmeurs te gebruiken. Hij was in het bijzonder zeer belangrijk bij het instellen van de controlefunctie waarmee we nog niet vertrouwd waren. Dat was allemaal zo waardevol... het was echt top. En de service stopte niet bij installatie en inbedrijfstelling. Ik weet nu dat NORD slechts een telefoontje verwijderd is, ze hebben ingenieurs in Seattle die snel naar het vliegveld kunnen komen als we dat vragen. "Na enkele maanden dienst kan Williams de prestaties van de aandrijvingen alleen maar toejuichen. "We zijn erg blij met de componenten van NORD. Ik kan echt niks negatiefs bedenken over hen. Alles werkt perfect. We hebben geen enkel probleem gehad met een aandrijving. We hebben niets hoeven te vervangen. Het is een heel goed project geweest, een bewijs van de geweldige samenwerking tussen Glidepath en NORD. "

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers