www.technologieenindustrie.com
NSK

Nieuwe pomplagers leveren energiecentrale jaarlijkse besparing op van 28.970 €

Toen een grote WKK (Warmtekrachtkoppeling) fabriek in Roemenië geconfronteerd werd met frequente storingen aan zijn centrifugaalpompen voor waterrecirculatie, vroeg het bedrijf aan NSK en diens lokale distributeur om een on-site lageronderzoek uit te voeren. Dat leerde dat de slechte smering van de pomplagers aan de oorsprong lag van de storingen. NSK stelde voor om lagers met een levenslange afdichting van het DDU type in te zetten en ook smering voor hoge temperaturen te gebruiken. De overstap resulteert in een jaarlijkse kostenbesparing van 28.970 €, terwijl tegelijkertijd een aanzienlijk winst werd geboekt dankzij de verbeterde prestaties.

Nieuwe pomplagers leveren energiecentrale jaarlijkse besparing op van 28.970 €

-Image1.jpeg - Centrifugaalpompen in een WKK-fabriek in Roemenië beschikken nu over NSK-sealed-for-life-lagers met DDU-afdichtingen en smering voor hoge temperaturen. Foto: Aliaksei Shupeika | Dreamstime

Voor de overschakeling naar de NSK-oplossing, leed de WKK-centrale gemiddeld om de drie maand aan lagerfalen op haar centrifugaalpompen. Analyse door NSK toonde aan dat olie lekte uit de lagers als gevolg van een slechte afdichting. Omdat er in totaal 30 pompen werken in het bedrijf, leidde dit tot een aanzienlijk bedrag voor de vervanging van de lagers, het bijvullen van de smering en onderhoud. Tel daar de kosten bij voor de totale downtime en meteen wordt duidelijk dat een nieuwe strategie zich opdrong. 

De WKK-fabriek vroeg de plaatselijke NSK distributeur om te onderzoeken hoe de levensduur van de lagers in de WKK centrale kon verbeterd worden. Gezien de ouderdom van de voorziening en de slechte staat van de afdichtingen, werd een ontwerpaanpassing om de olielekken te voorkomen niet  overwogen. In plaats daarvan werd op drie pompen een test uitgevoerd met DDU afgedichte diepgroefkogellagers, gevuld met smering voor hoge temperaturen. Toen die na zes maanden in bedrijf nog foutloos waren, werd besloten om de NSK-oplossing op alle pompen te monteren. Na 12 maanden in dienst zijn ondertussen nul mislukkingen geregistreerd. 

De DDU afgedichte groefkogellagers van NSK zijn voorzien van hoogwaardig, ultrahygiënisch staal waarvan bekend is dat het de levensduur van lagers tot 80% verlengt. De minutieus afgewerkte loopvlakken zijn speciaal geproduceerd om lawaai te minimaliseren en de verdeling en levensduur van het smeermiddel te verbeteren, terwijl de gepatenteerde afdichtingen bestand zijn tegen vervuiling in de zwaarste omgevingen. Een ander voordeel van dit type lager is de geperste stalen lagerkooi, waar strenge toleranties en de beperkte vrije ruimten de wrijving verminderen en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het smeermiddel. De smering biedt weerstand tegen hoge temperaturen en grote snelheden en is prima bestand tegen water en besmetting. 

Uiteindelijk is het de combinatie van het wegvallen van de uitvaltijd, de beperking van de onderhouds- en smeringskosten en tenslotte de kleinere lagerkosten die heeft geleid tot de berekende jaarlijkse kostenbesparingen in de WKK-installatie.

 Nieuwe pomplagers leveren energiecentrale jaarlijkse besparing op van 28.970 €
-Image2.jpeg - Een 80% langere levensduur kan bereikt worden dankzij gebruik van de diepgroefkogellagers van NSK met DDU-afdichting

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers