www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Integratie-oplossing tussen: Eplan en Melsoft iQ Works

De nieuwe integratie-oplossing van Eplan Electric P8 met Melsoft iQ Works van Mitsubishi Electric koppelt vanaf nu elektrotechnische engineering met automatisering. Daarbij dient AutomationML als basis. Data zoals symbolische adressen kunnen vanaf nu bidirectioneel met de huidige software suite uitgewisseld worden. De resultaten in Eplan Electric P8 zijn daarbij indrukwekkend: valide schema's, inclusief busbekabeling van de PLC-componenten onderling en kwalitatief hoogwaardige hardwareconfiguraties.

Integratie-oplossing tussen: Eplan en Melsoft iQ Works
Bidirectionele uitwisseling van PLC-data helpt om engineerings- en automatiseringsprocessen te optimaliseren. Met de nieuwe koppeling van Eplan Electric P8 met Melsoft iQ Works gaan Mitsubishi Electric en solution provider Eplan nog een stap verder. De AutomationML-technologie dient daarbij als basis voor deze integratie, . AutomationML opent dankzij zijn neutraliteit en openheid voor gegevensuitwisseling de weg voor Industrie 4.0. De in Eplan samengestelde dataset vormt de basis voor de PLC-hardwareopbouw (rack) en de softwareprogrammering. Bijzonder is dat de data gedurende het gehele productontwikkelingsproces als "single source of truth" (als enige bron van waarheid) worden doorgegeven. De benodigde componentgegevens zijn daarbij beschikbaar in het EPLAN Data Portal ter beschikking gesteld. Dit versnelt de configuratie van componenten en de ontwerpplanning.

Melsoft iQ Works is een geïntegreerde software suite en omvat de softwareoplossingen die nodig zijn voor de programmering van de automatiseringsproducten van Mitsubishi Electric.Dankzij de nieuwe integratie met EPLAN Platform 2.7, kunnen gebruikers in elk stadium van het project en in elke richting projectgegevens uitwisselen, . Die kunnen ze later bewerken en synchroniseren. Dit zorgt ervoor dat gebruikers gegevens niet langer meerdere keren moeten invoeren. ,Daardoor worden  onnodige fouten voorkomen. Daarnaast maakt de integratiewordt  de samenwerking tussen de elektrotechnische engineers en softwareontwikkelaars eenvoudiger. Gebruikers in het elektrotechnisch ontwerp hebben nog een extra voordeel: de toewijzing van de PLC-modulen is transparant. Modulen kunnen met de systeemondersteuning sneller worden bewerkt en veranderingen kunnen nog eenvoudiger en universeler op het laatste moment worden doorgevoerd.

De technologie van AutomationML

Als fabrikant-onafhankelijk, gestandaardiseerd en XML-gebaseerd gegevensformaat geeft AutomationML engineeringsinformatie over systeemtopologieën en structuren, geometrieën en logica weer. Voor de weergave van de structuur- en topologie-informatie gebruikt AutomationML het CAEX-formaat (Computer Aided Engineering Exchange), een internationale gegevensformaat-standaard volgens IEC 62424/IEC 62714. Dit biedt object-georiënteerde basisconcepten die gebruikt worden voor de weergave van installaties en systeemstructuren. Bovendien biedt AutomationML de mogelijkheid om systeemstructuren, zoals de rackopbouw, door te geven. Hierdoor wordt een goed gestructureerde en complete documentatie mogelijk, die zelfs voor service en onderhoud kan dienen. Ten slotte kunnen gegevens uit verschillende softwaretools, zoals apparaatgegevens, worden uitgewisseld tussen fabrikanten en gebruikers en eenvoudig worden geïntegreerd in de documentatie.

Over iQ Works

iQ Works is een embedded software suite waarin de programma's GX Works3, MT Works2, GT Works3, RT ToolBox2 en FR Configurator2 zijn ondergebracht. Deze programma’s zijn, nodig voor de programmering van de automatiseringsproducten van Mitsubishi Electric. Daarbij ondersteunt de navigator de software-integratie. Deze navigator fungeert als eenvoudig te bedienen grafische interface tussen de gebruiker en de centrale systeemconfiguratie. Een andere vereenvoudiging wordt gerealiseerd door het project-overstijgende gebruik van systeemlabels en parameters. Een van de voordelen van deze krachtige software suite zit in de vereenvoudiging van de systeemontwikkeling dankzij de aanmerkelijke vermindering van de hoeveelheid werk die ontstaat door zich herhalende taken, waardoor ook het aantal fouten en de daarmee gepaard gaande kosten worden geminimaliseerd.


Achtergrond


Eplan en Mitsubishi Electric werken al jaren samen in een strategisch partnerschap. Solution provider Eplan is lid van de e-F@ctory Alliance; aan de andere kant stelt Mitsubishi Electric zijn gegevens ter beschikking in het EPLAN Data Portal. De doelstellingen tegenover hun klanten/gebruikers zijn voor beide bedrijven helder: de gegevenskwaliteit verbeteren, engineering- en productieprocessen versnellen, productiviteit verhogen.

Integratie-oplossing tussen: Eplan en Melsoft iQ Works

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers