www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

Trambaan Toulouse bestuurd met de laatste versie van PcVue

De spoorwegsystemen integrator Roiret Transport, dochteronderneming van de Vinci Group, heeft de PcVue software oplossing van uitgeverij Arc Informatique gekozen voor het beheren van het gecentraliseerde technische management (CTM) van de nieuwe trambaan van Toulouse. Na de trambaan van Lyon en de metro’s in Singapore en Santiago (Chili), is dit het dertigste stedelijke systeem waarbij deze oplossing gebruikt wordt. Iedere dag beheert PcVue de informatie die nodig is voor het transport van meer dan tien miljoen passagiers wereldwijd.

Trambaan Toulouse bestuurd met de laatste versie van PcVue
PcVue is gecentraliseerde supervisie (SCADA) software met een geïnstalleerde basis van meer dan 38.000 licenties wereldwijd. De spoorwegversie wordt gebruikt om de CTM (gecentraliseerd technisch management) apparatuur te beheren, zoals bijvoorbeeld de randapparatuur van het spoornet. Deze apparatuur omvat elektrische substations, stations (kaartjesverkoop, reiziger informatie stations, etc.), intercom, CCTV-bewaking, en soms zelfs de spoorsignaleringssystemen. In de praktijk houdt dit in dat wanneer bijvoorbeeld een kaartjesmachine defect is, de software een alarm naar de operator in de centrale besturingskamer stuurt, zodat de meest geschikte correctiemaatregel kan worden genomen. In het geval van de trambaan van Toulouse zal PcVue samenwerken met ongeveer dertig controllers (één voor elk van de achttien stations). De software beheert 15.000 tot 20.000 informatie- items in real time. Het is ook geschikt voor applicaties die grotere volumes beheren: tot enkele honderdduizend te beheren variabelen is mogelijk.

“Op de eerste plaats waardeerden we de mogelijkheid van Arc Informatique om specifieke protocollen te ontwikkelen, met name voor de CCTV-bewaking. Dit maakt het voor ons mogelijk om met de netwerk supervisie pc’s, welke beschikken over ‘bedrijfs’ protocollen, te koppelen en daarmee de continuïteit van de installatie te garanderen. Vervolgens levert PcVue een ‘VCR’ functie die opnames maakt van de gebeurtenissen. Als een incident bijvoorbeeld plaatsvindt op een knooppunt, dan kan het hele scenario voorafgaand aan het incident worden afgespeeld. Tot slot maakt de IntraVue-module het mogelijk om PcVue te beheren en om apparatuur zoals de CCTV-camera’s direct in een TCP/IP netwerk te integreren. Het is niet meer nodig om een toepassingsgerichte pc voor elk type apparatuur te gebruiken”, stelt Clarenne, Business Manager bij Roiret Transport.

In een centrale besturingskamer staat normaliter een werkstation voor het signaleren, een ander werkstation voor de CTM, en weer een andere voor de AVLS (locatiesysteem voor automatische voertuigen). Wat opvalt aan PcVue is dat het alles kan integreren. Signaleringsfuncties kunnen op het CTM-scherm worden toegevoegd. Op deze manier houdt de operator met slechts twee schermen toezicht op de CCTV-bewaking, de intercom met de treinen of op de stations.

PcVue biedt ook native management van multi-scherm weergaven en videomuren. Geanimeerde grafische mogelijkheden die de combinaties beheren, welke nodig zijn voor het kleuren van objecten, worden geleverd in de vorm van bibliotheken (onder andere spoortrajecten, wissels en signalen). Daarnaast zijn ontwikkelingskits standaard beschikbaar voor de koppeling met applicaties van derden, zoals trein-tracking en ruimte-tijd plot applicaties.
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers