www.technologieenindustrie.com
HAIMER

Interface voor proces-betrouwbare bewerking

Grootschalige matrijsmaker vertrouwt op HAIMER-technologie

Interface voor proces-betrouwbare bewerking
Schweiger Formenbau (Schweiger Mould Making) vertrouwt op automatisering voor het produceren van uiterst nauwkeurige spuitgietmatrijzen tegen concurrerende kosten in Duitsland. Om de vereiste, hoge procesbetrouwbaarheid te bereiken, maakt de grootschalige mallenfabriek geen enkel compromis. Op gebied van tooling vertrouwen ze op de kwaliteit van gereedschapshouders, krimp-, balanceer- en gereedschapsinstellingstechnologie van de systeemleverancier HAIMER.

De door de eigenaar beheerde Schweiger GmbH & Co. KG uit Uffing aan de Staffelsee in Beieren is gespecialiseerd in een van de meest veeleisende industrieën: de automotive-industrie. Voor Managing Director Anton Schweiger en zijn ongeveer 75 werknemers betekent dit dat bij elke geproduceerde spuitgietmatrijs aan de hoogste normen van precisie en kwaliteit moet worden voldaan. Bovendien concurreren ze op een mondiale markt, die onder andere onder enorme kostendruk staat.

Echter, geconfronteerd met de druk van de wereldwijde concurrentie, heeft de gekwalificeerde gereedschapmaker en zijn team zich hieraan aangepast en gepositioneerd. Ze vertrouwen op een geautomatiseerde procesketen die absolute veiligheid garandeert en eindigt met spuitgietmatrijzen die aan alle eisen voldoen. In 2016 heeft het bedrijf bijvoorbeeld een nieuwe productiehal gebouwd en geïnvesteerd in twee DMC 210U en 270U 5-assige DMG Mori-bewerkingscentra, die zelfs XXL-componenten in één keer kunnen verwerken. Uitgerust met een gepaste palletautomatisering, draaien de machines zeven dagen per week 24 uur per dag - en dat alles met slechts één persoons-shifts. In het weekend werken ze volledig onbemand. Dit vereist de hoogste procesbetrouwbaarheid voor alle relevante componenten en functies.

Om deze reden heeft Anton Schweiger zich ook gefocust op gereedschap-technologie. Deze interface tussen spil en gereedschap wordt vaak over het hoofd gezien. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de bewerking, de levensduur van de spil en de standtijd van het gereedschap.

De freesspecialisten bij Schweiger zweren bij de ondersteuning en het advies van HAIMER GmbH, Igenhausen. In 40 jaar tijd is het familiebedrijf uitgegroeid tot marktleider op het gebied van gereedschaphouder-technologie in Europa en wordt het beschouwd als de wereldleider in krimp- en balanceertechnologie van gereedschappen.

Kwaliteit maakt het verschil

Voor Andreas Orterer, productiemanager bij Schweiger, is het belangrijkste argument voor deze sterke samenwerking de kwaliteit welke geleverd wordt door HAIMER: "Met Haimer-producten kunnen we er zeker van zijn dat we altijd de kwaliteit zullen ontvangen die aan onze hoge normen voldoet."

Schweiger gebruikt momenteel duizenden HAIMER-krimpgereedschapshouders. Daarnaast zijn er twee Power Clamp-krimpapparaten en een Tool Dynamic balancing-apparaat in de productie.

Andreas Orterer voegt hieraan toe: "Vanuit Haimer krijgen we alle tooling uit één bron, wat goed bij ons past.Tevens merk je dat de krimpapparaten en balanceerapparaten zijn ontwikkeld door machinebouwers, ze zijn eenvoudig te gebruiken en leiden tot snelle resultaten. "

Dit geldt ook voor de Microset-voorinstelling UNO-autofocus 20 | 70, die zijn plaats heeft tussen de krimp- en de balanceerapparaten bij Schweiger. Deze machine is een "HAIMER" -product geworden sinds het Beierse bedrijf begin 2017 de Microset voorinsteltechniek in Bielefeld overnam. In vergelijking met de handmatige versie kan de UNO-autofocus automatisch de snijkant scherp stellen voor het meten, dit gebeurd door een aangedreven C-as. Vooral als het gaat om gereedschap met verschillende snijkanten op diameter of verschillende fases, dan is dit een optie die enorm tijdbesparend werkt. Al met al staat het apparaat insteltijdverlagingen toe van maximaal 70 procent, alleen al bij het vooraf instellen buiten de machine.

Andreas Haimer, Managing Director van Haimer GmbH, legt uit: "Met de overname van Microset voorinsteltechniek zijn we een systeemleverancier geworden voor gereedschapsbeheer. Microset is een perfecte aanvulling op onze bestaande portfolio van uiterst precieze snijgereedschappen, gereedschaphouders, krimp- en balanceer technologie, op een manier die ons in staat stelt onze klanten nog meer te ondersteunen. "

Automatisch hoogste rondloopnauwkeurigheid

De mate van tevredenheid Anton Schweiger, vice-voorzitter van de Vereniging van Duitse gereedschaps- en matrijzenbouwers (VDWF), heeft in zijn partnerschap met HAIMER en zijn gereedschapshouders, kunnen worden gemeten aan het feit dat hij ze al meer dan twee decennia gebruikt.

Toen de gereedschapmaker ongeveer 20 jaar geleden de eerste HSC-machine kocht, schakelde hij van mechanische spantangopname naar HAIMER-krimphouders vanwege de verbeterde rondloopnauwkeurigheid.

In vergelijking met de producten van andere leveranciers, hebben de HAIMER-krimphouders hem overtuigd met zijn superieure kwaliteit, "een bedrijfsdoelstelling die HAIMER en wijzelf gemeen hebben." "Als je het voorbeeld neemt van de krimphouders, is dit te zien in de rondloopnauwkeurigheid, die standaard onder de 3 μm ligt. "

Dit is een belangrijke voorwaarde voor de werktuigbouwkundigen van Uffing. Immers, ze produceren geen spuitgietmatrijzen voor goedkope verbruiksgoederen, ze creëren zeer geavanceerde mallen die worden gebruikt in premium voertuigen - bijvoorbeeld om koplamp-eindplaten te maken die ze in 2-componenten spuitgieten. Deze klanten stellen hoge eisen aan de eindproducten en accepteren geen enkele onregelmatigheid. Dienovereenkomstig moeten de spuitgietmatrijzen aan soortgelijke eisen voldoen: in de regel moeten de oppervlaktes glad zijn als glas en moeten toleranties van minder dan 0,02 mm worden gehandhaafd.

Een van de belangrijkste aandachtsgebieden van Schweiger in de productie is het frezen van grote complexe mallen, waarbij individuele werkstukken tot negen ton kunnen wegen. De kamers zijn vaak erg diep. Meestal tussen 300 en 400 mm, soms zelfs tot 500 of 600 mm diep. Dit vereist slanke, krimphouders, het gebruik van krimpverlengstukken en snijgereedschappen met extreem lange schachten.

"Een andere kracht van Haimer. Het bedrijf biedt een grote verscheidenheid aan standaard gereedschapshouders, desgewenst kunnen we echter altijd een breed scala aan speciale ontwerpen bestellen", benadrukt productiemanager Orterer.

Hij wijst opnieuw op de buitengewoon goede eigenschappen van de rondloopnauwkeurigheid, die evenzeer van toepassing zijn op standaard- en speciale gereedschapshouderontwerpen. Niet alleen dragen ze bij aan uitstekende bewerkingsresultaten, ze besparen ook de spil en de snijgereedschappen.

Een lange standtijd maakt onbemande werking mogelijk

Over het algemeen betekent een langere spillevensduur aanzienlijke kostenbesparingen, maar standtijd is zelfs nog belangrijker in geautomatiseerde productie. "Om onbemand te kunnen werken, heb ik een absoluut betrouwbaar, duurzaam systeem van spindel, gereedschapshouder en snijgereedschap nodig", legt Anton Schweiger uit.

Schweiger bewerkt vele grote spuitgietmatrijzen automatisch in een opspanning voor 40 tot 50, soms zelfs 100 uur, non-stop.

Een gebroken gereedschap of zelfs een spindelbeschadiging tijdens onbemand gebruik zou fataal zijn. Bovendien is een stijve en stabiele verbinding belangrijk om de gevraagde oppervlaktekwaliteit te bereiken. "Een sleutel hiervoor zijn de Haimer gereedschapshouders," voegt de bedrijfseigenaar toe, "ze maken proces-betrouwbare bewerking mogelijk."

Niet alle vereisten van de gereedschapmaker kunnen optimaal worden vervuld met standaard gereedschapshouders. Anton Schweiger waardeert vooral de nauwe samenwerking met de HAIMER-specialisten en de flexibiliteit van het bedrijf in Igenhausen. "Voor ons is het belangrijk dat Haimer naar de gebruikers luistert", benadrukt de ondernemer. Zijn contact met HAIMER, Oliver Lechner, verkoopmanager voor Zuid-Duitsland, reageert altijd snel op vragen. Lechner: "Daarna leveren we Schweiger de benodigde op maat gemaakte producten, zoals speciale, conisch gevormde vlakke frezen die de bewerking van holtes tot een diepte van 360 mm mogelijk maken." Anton Schweiger voegt hieraan toe: "Deze gereedschapshouders zijn perfect aangepast aan de diameter van het gereedschap en de respectieve holtes, zo kan ik zonder enige twijfel de machines laten werken zonder toezicht - zelfs voor voorbewerkingen."

Specialist voor complexe grootschalige mallen

Schweiger, het bedrijf voor het maken van gereedschappen en vormen, werd in 1962 opgericht door Erich Schweiger. Vandaag de dag, onder het management van zijn zoon Anton Schweiger, heeft het ongeveer 75 werknemers en genereert het jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro omzet. Hun kernactiviteit bestaat uit complexe spuitgietmallen met een gewicht van 5 tot 30 ton, waarvan 99 procent wordt geleverd aan de auto-industrie. Ze worden voornamelijk gebruikt voor de productie van koplampafdekkingen, optische en visuele componenten. Klanten zijn Duitse premiumfabrikanten, evenals hun eerste first tiers. Naast geautomatiseerde productie met gestandaardiseerde processen, ziet Schweiger zijn kracht in turn-key oplossingen. De diensten variëren van ondersteuning bij productontwikkeling tot serieproductie en aftersalesdiensten.

Interface voor proces-betrouwbare bewerking  Interface voor proces-betrouwbare bewerking

B01a_Haimer-Schweiger_6990.jpg / B01b_Haimer-Schweiger_6993.jpg
Schweiger Tool and Mould Making is gespecialiseerd in het bewerken van grote werkstukken en diepe holtes. De freesspecialisten gebruiken HAIMER krimphouders voor hun bewerking, in sommige gevallen afkomstig van het grote standaardproductenassortiment van de leverancier en in andere speciale maatwerkoplossingen. Afbeeldingen: HAIMER

Interface voor proces-betrouwbare bewerking
B02_Haimer-Schweiger_7019.jpg
Slank, dynamisch lopend en in een breed scala aan speciale ontwerpen: een viercijferig aantal HAIMER krimphouders zorgt voor stabiele processen en hoge precisie bij Schweiger.

Interface voor proces-betrouwbare bewerking
B03_Haimer-Schweiger_7026.jpg
Allemaal van een enkele bron: Schweiger Tool en Mould Making maakt gebruik van gereedschapshouders, krimp-, balans- en voorinsteltechnologie van HAIMER.

Interface voor proces-betrouwbare bewerking
B04_Haimer-Schweiger_7031
Anton Schweiger, eigenaar en directeur van het matrijzenbouwbedrijf Schweiger: "Om volledig geautomatiseerd te kunnen werken, heb ik een 100% betrouwbaar, duurzaam systeem nodig van de spil, gereedschapshouder en gereedschap HAIMER ondersteunt ons in de gebied van gereedschapsbeheer met producten van de hoogste kwaliteit. "

Interface voor proces-betrouwbare bewerking
B05_Haimer-Schweiger_7010.jpg
Teamwork voor de beste oplossing: productiemanager Andreas Orterer van Schweiger (rechts) met Oliver Lechner (midden), HAIMER-verkoopmanager voor Zuid-Duitsland en machinebediener Rafal Stawski (links).

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers