www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Predictief onderhoud - Intelligente gezondheidszorg voor industriële tandwielkasten

Industriële tandwielkasten die grote draaimomenten aankunnen zijn de zwaargewichten uit de aandrijftechnologie. Maar door die enorme krachten kunnen kleine defecten die niet tijdig gedetecteerd worden snel resulteren in volledige stilstand. Deze zijn niet alleen duur, maar ook rampzalig: Complete afdelingen kunnen stilvallen tot een vervangend toestel geleverd en geïnstalleerd kan worden. Daarom maakt NORD DRIVESYSTEMS gebruik van conditiebewaking en predictief onderhoud, om een maximale beschikbaarheid van installaties en de hoogst mogelijke kostenefficiëntie te bereiken.

Predictief onderhoud - Intelligente gezondheidszorg voor industriële tandwielkasten
Getriebebau Nord_Industrial_Gear.jpg: Dankzij hun Unicase-design hebben de industriële tandwielkasten van NORD DRIVESYSTEMS een stille werking en garanderen ze een lange levensduur

Terwijl conditiebewaking toelaat om de staat van slijtage te detecteren, kan predictief onderhoud er voor zorgen dat de onderhoudsdatum ruim van tevoren kan worden ingepland. Dit betekent een hogere beschikbaarheid van de installatie, minder kosten, langere levensduur van de aandrijvingen, en vooral geen ongeplande uitvaltijden – dis vooral een ideaal concept voor industriële tandwielkasten, omdat deze aandrijftechnische zwaargewichten vaak worden gebruikt in zeer complexe installaties waarbij uitval bijzonder ernstige gevolgen kan hebben.

Data-analyse in plaats van read-only

Dit proces vereist intelligente frequentieomvormers met geïntegreerde PLC's, die autonome beslissingen kunnen nemen en de statusgegevens van motor en reductor via virtuele en fysieke sensoren evalueren. Met behulp van een virtuele sensor die gebaseerd is op de combinatie van wiskundige algoritmes -in de PLC die geïntegreerd is in de frequentieomvormer van Nord- en de bekende fysieke eigenschappen van de tandwielolie, kan de levensduur van de olie met voldoende nauwkeurigheid worden bepaald aan de hand van gemeten elektrische gegevens. Dit maakt een uitspraak mogelijk over de kwaliteit van de tandwielolie en het voorspellen van een geschikte datum voor de vervanging van de smeerolie.

Trillingsfrequenties bieden duidelijkheid

Voor industriële tandwielkasten zijn fysieke temperatuur- en trillingssensoren een aanrader, bovendien zijn ze ook prijstechnisch interessant. Vooral trillingssensoren bieden een aantal mooie voordelen. Van lagers die gebruikt worden in industriële tandwielkasten bestaan veelal gedetailleerde databases. Deze databases bevatten de karakteristieke vibratiefrequenties voor alle componenten van elke lageruitvoering. De afzonderlijke frequenties kunnen dus duidelijk geïdentificeerd worden en toegeschreven aan bepaalde componenten. Het frequentiespectrum kan worden geanalyseerd op basis van het tijdsignaal of een FFT-analyse (Fast Fourier-Transform). Dit maakt het niet alleen mogelijk om de ideale onderhoudstijd te bepalen, het geeft ook de exacte locatie van de storing aan en welke vervangstukken zullen nodig zijn.

Cloudverbinding voor netwerkservice

De autonome drive communiceert zijn statusgegevens naar een beveiligde cloud. Daar worden deze gegevens beschikbaar voor een analyse met filter- en analyse-instrumenten, zodat bewaking van de aandrijfeenheden overal ter wereld kan worden uitgevoerd. De gegevens worden transparant gepresenteerd in een browsergebaseerde webinterface en de installatie kan in een oogopslag in een duidelijke 3D-weergave worden bekeken.

Predictief onderhoud - Intelligente gezondheidszorg voor industriële tandwielkasten
Getriebebau Nord_Continuous_Monitoring.jpg: Continue monitoring op decentraal niveau en koppeling van communicatie-, sensor- en procesgegevens, maakt volledige bewaking van de toestand van NORD-aandrijfsystemen mogelijk

Predictief onderhoud - Intelligente gezondheidszorg voor industriële tandwielkasten
Getriebebau Nord_Frequenzy_Inverters.jpg: NORD frequentieomvormers zijn standaard uitgerust met een krachtige, geïntegreerde PLC. Die kan alle beschikbare statusgegevens verzamelen en evalueren. Dit is een vereiste voor Industry 4.0-toepassingen zoals conditiebewaking en predictief onderhoud

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers