www.technologieenindustrie.com
REDEX

KRPX

KRPX is de nieuwe versie van de REDEX ANDANTEX high tech planetaire reductoren voor tandheugel-applicaties. KRPX is een kosteneffectieve, makkelijk te implementeren en uitstekend presterende oplossing voor machines met een bewegende machinekolom en voor gantry-type machines. Vervaardigd uit twee planetaire reductoren, kan de KRPX eenvoudig aan beide kanten van het machineframe worden gemonteerd. De reductoren zijn verbonden met een elektrisch pre-load systeem waardoor feitelijk zero backlash wordt gerealiseerd. Deze planetaire reductor voor tandheugelapplicaties biedt zeer goede stijfheidskarakteristieken, met name door het door REDEX ANDANTEX ontwikkelde one-piece ontwerp van het rondsel. Dit levert onovertroffen radiale stijfheid (die voor 60% van de totale stijfheid zorgt). KRPX, het jongste product in de Racks & Pinions Drive range van REDEX ANDANTEX, is een waar voorbeeld van concurrent design van verschillende leidende gereedschapsmachine OEM’ers en een van hun meest strategische componentenleveranciers.

KRPX
Eenvoudige integratie en kostenbesparingen
Om een TwinDRIVE oplossing (zero backlash met twee servo-reductoren en elektrische preload) te implementeren op een machine met bewegende kolom of op een gantry-machine was vaak behoorlijk ingewikkeld omdat er of een extensie was vereist op beide kanten van het hoofdframe om de reductoren te kunnen monteren, dan wel voor hetzelfde doel een speciale draagconstructie moest worden ontworpen, gefabriceerd en op het frame worden aangebracht. Bovendien moesten deze beide uitbreidingen tenminste voor dezelfde stijfheid zorgen als de stijfheid van het hoofdframe, teneinde verslechtering van het dynamisch gedrag te vermijden. Alles bij elkaar, is het makkelijk in te zien dat dit zowel tijd kost voor het ontwerpen van een nieuwe versie van het frame, veel geld kost voor het maken van de speciale gereedschappen als veel inspanningen kost om de nauwkeurigheid te garanderen bij het maken van de onderdelen die soms zeer groot zijn.
Met KRPX is het niet langer nodig om een zeer nauwkeurige fixeerinrichting voor het hoofdframe van de machine te ontwerpen, te integreren en te fabriceren. Dit betekent dat de implementatie ervan veel eenvoudiger is en veel goedkoper (tot 15%) dan conventionele oplossingen. De KPRX behuizing is gemaakt van een hoge kwaliteit nodulair gietijzer en wordt aan het hoofdframe van de machine bevestigd met overgedimensioneerde schroeven teneinde een perfecte verbinding te garanderen. Het ontwerp ervan is geoptimaliseerd met behulp van EEM-analyse (Eindige Elementen Methode) om zo vervorming tijdens versnellingen te voorkomen. Een zeer nauwkeurige spiebaan die op het montageoppervlak is aangebracht maakt monteren erg makkelijk zonder gevaar voor afwijkingen van de geometrie. Dit slimme systeem is ontworpen om de kleinste risico’s van onjuist monteren en systeemvervorming te elimineren.

Gereedschapmachine ontwerpkwaliteit en ultrahoge stijfheid
KPRX’s grootste voordeel bij TwinDRIVE performances is de uitzonderlijke stijfheid van de samenstelling, die ook vereist is bij veeleisende applicaties met tandheugelaandrijvingen. KPRX is leverbaar in drie standaard universele maten 2, 3 en 4 en is bovendien zeer compact, hetgeen een belangrijk voordeel is bij implementaties met respectievelijk rondselhoogten niet hoger dan 104, 127 en 148 mm. Met dit nieuwe Racks & Pinion Drive concept kan de ontwerper van gereedschapsmachines er op rekenen dat hij de marktstandaards kan overtreffen met een maximale toevoercapaciteit van 105 000 N en met een stijfheid op het tandheugel tot maximaal 333 000 N/mm. De stijfheid van KPRX is een direct gevolg van het geavanceerde ontwerp ervan met geïntegreerd uitgaand rondsel en verzwaard uitgaand lager. De uitgaande rondsels zijn bewerkt tot dezelfde diameters als van de assen en bieden daarmee een optimaal compromis tussen het over te brengen koppel en de stijfheid van het tandheugel. Het uitgaande lager bestaat uit twee voorgespannen en substantieel overgedimensioneerde hoekcontactrollagers. Door deze constructie kan het lager het rondsel zo dicht mogelijk bij de er op werkende krachten ondersteunen, waarbij alleen de dikte van de bevestigingsmoer het rondsel scheidt van het uitgaande lager. Dit ontwerp reduceert dramatisch de radiale buiging, een factor die verantwoordelijk is voor 60% van de totale vervorming, maar waar desalniettemin slordig mee wordt omgegaan bij bestaande systemen. Het resultaat is een grotere dynamische precisie dankzij het vermogen zwaardere lasten met een hogere snelheid te verplaatsen. De hoge stijfheid van de constructie gecombineerd met de lage traagheid maakt hogere versnellingen (tot 25 m/s2) mogelijk. Als gevolg daarvan kunnen de natuurlijke frequenties van de aandrijfsystemen, waarin de tandheugeloverbrenging is geïntegreerd, aanzienlijk worden vergroot.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers