www.technologieenindustrie.com
Steute

Fraunhofer IFAM test schakelapparatuur uit het "Extreme"-aanbod

corrosiebestendige schakelapparaten"Tried and tested": in de Noordzee!

Fraunhofer IFAM test schakelapparatuur uit het Extreme-aanbod
Veel van de steute "Extreme"-schakelaarseries zijn geschikt voor gebruik bij vochtigheid, natheid en ook in een zoutwateromgeving. Desbetreffende corrosietesten zoals de zoutsproeitest volgens DIN EN ISO 9227 bieden een goede kwaliteitscontrole en een voorwaarde voor de vergelijkbaarheid van de desbetreffende eigenschappen.

Maar hoe bewijzen deze schakelapparaten zich in de praktijk? Hoe zal eventuele golfslag of lichte aangroei (fouling) de schakelapparaten beïnvloeden? Dit zijn voor steute doorslaggevende vragen, want de "Extreme"-schakelapparaten worden vaak gebruikt in de maritieme sector - op schepen, op boorplatforms, in afmeersystemen op kades en in laad- en losinstallaties in havens.

Om antwoorden op deze vragen te krijgen, heeft steute het Fraunhofer IFAM (Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung, instituut voor productietechnologie en toegepast materiaalonderzoek) in Bremen opdracht gegeven om een jaar lang buitenverweringsonderzoek te doen op de IFAM-locatie in Helgoland. De opzet van het experiment: Verschillende voorbeelden van geselecteerde "Extreme"-schakelaarreeksen - waaronder positieschakelaars, voetschakelaars en trekkoordschakelaars - werden gedurende een jaar in de sproeiwaterzone aan de zuidpier in een blootgestelde positie bevestigd. Sommige apparaten werden ook geïnstalleerd in het getijdengebied, d.w.z. in het wisselend watergebied, om met deze waterbewegingen van de Noordzee de grenzen van de apparaten af te tasten. Waar zal zich aangroei vormen en zal deze de werking beïnvloeden?

Dit zijn omgevingsomstandigheden waar in de praktijk schakelapparatuur nauwelijks aan wordt blootgesteld. Dipl.-Ing. Rainer Lumme, productmanager "Extreme" bij steute: "Het doel van de tests was om de schakelapparatuur bloot te stellen aan zeer extreme eisen die verder gaan dan de normconforme tests, om zodoende de zwakke punten in het apparaat beter te kunnen vaststellen".

Deze grenstests zijn inmiddels afgerond. Het eindrapport is nog niet beschikbaar. Maar het uiterlijk van de schakelapparaten na een jaar in het zoutwatersproeigebied en de eerste functionele testen tonen het al aan: De apparaten van de verschillende series zijn zeewaterbestendig en na twaalf maanden nog steeds volledig functioneel. Zelfs de etiketten en de aangebrachte lasermarkering zijn nog steeds aanwezig en leesbaar. De voorbehandelde en gepoedercoate behuizingen, zoals de voetschakelaar, blijken in zeer goede staat en ook het "binnenwerk" zoals schakelelementen, schakelende plunjers en pedaalassen is corrosievrij. Dit geeft de hoge kwaliteit van zowel de oppervlaktebehandeling als de afdichting aan.

steute zal de testresultaten in detail evalueren zodra ze beschikbaar zijn en ze gebruiken voor de verdere optimalisatie van bestaande series en de ontwikkeling van nieuwe schakelapparatuur voor de bedrijfsafdeling "Extreme". Rainer Lumme: "We zijn nu al tot de conclusie gekomen dat de kunststoffen die we gebruiken voor behuizingen en actuatoren zonder beperkingen voldoen aan de extreme eisen. Daarom zullen we metaal nog intensiever gaan vervangen - zelfs voor actuatoren die aan grotere mechanische belastingen onderhevig zijn".

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers