www.technologieenindustrie.com
Beijer Electronics Products AB

Trends bij HMI

Wat zijn de laatste trends op het gebied van HMI? En waar moet je op letten als je op de markt zoekt naar nieuwe HMI oplossingen? Het doel van dit ‘white paper’ is om enkele van de meest recente trends op het gebied van op software gebaseerde industriële HMI-oplossingen te signaleren en te beschrijven.

Trends bij HMI
Bijschrift: HMI-oplossingen laten zich inspireren door consumentgeoriënteerde producten zoals mobiele telefoons, MP3 spelers etc. die zijn uitgerust met geavanceerde graphics die interfaces gebruikersvriendelijk en intuïtief maken.

Trend 1: HMI als geïntegreerd deel van een gebruikerservaring
Het belang van user interfaces is steeds duidelijker geworden de laatste jaren. Denk aan de producten van Apple, zoals de iPod of de IPhone als iconische voorbeelden van hoe aansprekende en intuïtieve user interfaces de perceptie van bepaalde typen producten totaal veranderd hebben. Het succes van Apple’s producten en van andere consumentgeoriënteerde goederen toont duidelijk aan dat een eenduidige ‘look-and-feel’ tussen producten, graphics en omgeving bijdraagt aan merkonderscheiding en consistente klantervaringen. Veel industriële ondernemingen zijn tot dezelfde conclusie gekomen en beginnen zich meer te richten op de kwaliteit van de user interfaces van hun producten. Op vele manieren is de HMI het front van een machine of proces. Hoe hoger het niveau van functionaliteit en interactie dat in de HMI is ingebouwd, des te meer een user interface de essentie van een machine of proces weergeeft. De succesvolle HMI van morgen zal het concept van een HMI-oplossing van slechts een functionele toevoeging tillen naar een integraal deel van een gebruikerservaring door de juiste ‘look-and-feel’ eraan toe te voegen.

Het ontwerp omvat in elk geval het gebruik van WPF objects, schaalbaar tot elke afmeting zonder verlies van beeldkwaliteit en het gebruik van .Net objects gevonden of gekocht op het internet. Het gebruik van templates en objectstijlen creëert efficiënte manieren voor een consistent herbruikbaar ontwerp. Het embedden van alle functionele objecten, inclusief Windows mediaobjects, in het gewenste screenontwerp zorgt voor een nog betere gebruikerservaring.

Behalve het concurrentievoordeel voor een machinebouwer zijn er goede argumenten voor zelfs eindgebruikers om de investering in de ontwikkeling van goed ontworpen intuïtieve user interfaces te rechtvaardigen. De meerwaarde van toekomstige intuïtieve HMI oplossingen uit zich in gebruiksgemak, hogere efficiency en productiviteit, het sneller uitvoeren van taken, verbeterde gebruikerstevredenheid, vertrouwen in systemen en minder gebruikersfouten.

Trend 2: Innovatie gebaseerd op moderne uitgekiende softwaretechnologie
De HMI evolutie wordt gestimuleerd door continue softwareontwikkeling ondersteund door robuuste geavanceerde hardware. Tegenwoordig wordt de panelhardware beschouwd als een drager voor het HMI software platform, waarmee OEM ontwerpers waarde kunnen toevoegen aan de producten van hun bedrijf met een veelheid aan opties voor functionaliteit en ontwerp features. Het software platform is daarom een cruciaal onderdeel van een HMI oplossing.

De ontwikkeling van HMI software is een kostbare en complexe aangelegenheid en innovatieve HMI producenten zullen hun software platforms dan ook moeten baseren op moderne, breed ingevoerde technologieën als .Net technologie, om een voldoende brede variëteit aan tools en functionaliteit te kunnen aanbieden. Hetzelfde argument gaat op voor het toekomstige onderhoud en ontwikkeling van de technologieplatforms van HMI oplossingen. De bronnen achter .Net zijn enorm, hetgeen resulteert in de continue ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten in de HMI software. Afhankelijkheid van proprietary technologieën of van technologieën van kleinere aanbieders moet worden beschouwd als een uitzonderlijke benadering, maar wel een riskante strategie.

HMI oplossingen gebaseerd op Microsoft’s .Net framework of vergelijkbare technologieën zullen waarschijnlijk ook in de toekomst een innovatieve tool blijken te zijn met voortdurende updates en door OEM’s met langetermijnstrategieën voor eigen producten en externe toeleveranciers hogelijk gewaardeerde ondersteuning.

Trend 3: Open platform architectuur voor geïntegreerde oplossingen
HMI integreert in principe de werking van een machine of een proces met de terugkoppeling aan of van de operator. Een aspect is daarbij de kwaliteit van de grafische user interface en daarmee samenhangend, de gebruikersvriendelijkheid. Een ander belangrijk aspect is hoe open de HMI oplossing is. Is het makkelijk of moeilijk om belangrijke informatie uit te wisselen tussen verschillende systemen of besturingen. Is de applicatiecode vergrendeld voor customisatie van functies of objects? Zal runtime software kunnen draaien op verschillende hardware platforms? Kunnen ontwerp engineers standaard .Net objects toepassen in hun projecten? Dit zijn de onderwerpen die vaak aan de orde komen in de gesprekken tussen klanten en aanbieders.

De open platform architectuur van toekomstige HMI oplossingen zal een bredere range mogelijkheden bieden voor OEM’s om het uiterlijk, de functionaliteit en de connectiviteit van applicaties te verbeteren teneinde unieke producten te creëren met solide integriteit. HMI oplossingen zullen steeds minder proprietary worden en steeds meer keuzevrijheid bieden bij het kiezen van een runtime platform; van compacte operatorpanels tot industriële PC’s van verschillende fabrikanten. Het zal mogelijk worden een schaalbaar master-project te ontwerpen dat kan worden gebruikt voor besturingen van verschillende fabrikanten en panelresoluties, met als voordeel dat men slechts één project hoeft te onderhouden. Engineers zullen vragen om script-tools zoals C# script, om het uiterlijk of de functionaliteit van objecten te customiseren. Het ontwerptool zal de mogelijkheid bieden om third-party objects en .net controls te importeren.
Vrijheid van connectiviteit en communicatie is het keurmerk van een waarlijk open HMI oplossing en zal een veelheid aan opties omvatten variërend van eenvoudige real-time gegevensuitwisseling tussen controllers tot en met SQL en OPC communicatie met andere apparatuur en IT-systemen.

Samenvatting
HMI oplossingen zijn aan het veranderen. Industriële user interfaces laten zich inspireren door consumentgeoriënteerde producten als mobiele telefoons, MP3 spelers etc. uitgerust met 3D graphics, icoongebaseerde navigatie en regeling, resulterend in gebruikersvriendelijke en intuïtieve user interfaces. Trendsettende HMI oplossingen zullen deze mindset ondersteunen met state-of-the-art graphics en volledig ingebedde functionaliteit die leidt tot fraai vormgegeven intuïtieve user interfaces die gebaseerd zijn op flexibele wijd verspreide moderne software technologieën en een echte open platform architectuur.
Grafische user interfaces hoeven niet per se het gebruik van geavanceerde grafische oplossingen te impliceren. Eenvoud en consistentie winnen het vaak van complexiteit en overdreven artistieke oplossingen. Aan de andere kant profiteert het ontwerpproces vaak van de samenwerking tussen grafische ontwerpers en application engineers.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers