www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue en Passivhaus, het monitoren van een ultra-laag-energie gebouw

Dit trendsettende gebouw bestaat uit een kliniek voor fysiotherapie en medische spieropbouw, plus de kantoren van de bouwer, Steffen Holzbau. Alle efficiencysystemen worden bewaakt vanuit een PcVue 9.0 BMS-systeem met remote WebVue toegang, gekoppeld met BACnet besturing en communicatie.

PcVue en Passivhaus, het monitoren van een ultra-laag-energie gebouw
Als specialist op het gebied van het ontwerpen van houten gebouwen, plande Steffen Holzbau de bouw ervan in samenwerking met Sanichaufer, gevestigd in Luxemburg - waar het gebouw zich bevindt - en met de aannemer GIGA-Automation uit Saarbrücken in Duitsland. GIGA-Automation is een PcVue Solutions Certified Partner die geïntegreerde gebouwbeheersystemen levert in Duitsland en Luxemburg. Het BACnet netwerk is ontwikkeld onder strenge specificaties: PcVue voor het operator werkstation- en besturingssysteem, DDC van Saia Burgess met native BACnet-communicatie en een Menerga Control System voor de zwembad- en therapie- regeling.

Het gebouw voldoet aan de Passivhaus standaard voor energie-efficiency met een minimale ecologische footprint. De klinische en administratieve ruimtes zijn beide geoptimaliseerd voor ultralaag energieverbruik via verschillende typen verwarming en koeling. Twee centrale ventilatiesystemen zorgen voor de aanvoer van gesteriliseerde lucht naar beide ruimtes. De koel- en verwarmingsinstallatie maakt gebruik van speciale convectorsystemen die zijn ingebouwd in de vloeren en voor de raamoppervlakken zijn opgesteld.

De ventilatie is uitgerust met efficiënte warmteterugwinningsystemen en adiabatische koeling. Er staat voor ongeveer 50 m² aan zonnepanelen op het dak voor de productie van warm water en voor verwarmingsondersteuning. Als back-up voor de zonneboiler (140 kW) worden zowel de ventilatie als de verwarming van het zwembad ondersteund door met houtspaanders gestookte ketels (100 kW) en een oliebrandersysteem.

Bij het therapiebad van hoge kwaliteit staal is een waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd om de waterkwaliteit te waarborgen. Het bad is uitgerust met een tegenstroomfunctie en onderwatermassage sproeiers. Ruimteverwarming en ontvochtiging van de zwembadruimte zijn gerealiseerd met een speciale luchtbehandelingsunit.

PcVue 9.0 combineert de gegevens uit deze systemen en van 65 sensoren op verschillende punten in de gevel, dak- en buitenkant van het gebouw om de temperatuur te meten en in sommige gevallen de vochtigheid. De resultaten worden naar een laboratorium verzonden om de invloed te beoordelen van externe omstandigheden op de interne ruimtes en moeten zo bijdragen aan het optimaliseren van de energieprestaties van het gebouw.

Voor de volledige regeling van de klinische en de kantoorruimten wordt de PcVue database automatisch gevuld door het BACnet EDE-File Import proces. De BACnet-communicatie biedt toegang tot in totaal 2.000 BACnet I/O-punten. Het project omvat ook BACnet Scheduling voor de verwarmingscyclus van het zwembad. Historische gegevens worden gearchiveerd met behulp van Microsoft SQL Server 2008. De rapportage verloopt via SQL Server 2008 Reporting Services (SRSS) voor de uitwisseling van gegevens met wetenschappelijke instellingen, waaronder spreadsheets voor de energieanalyse.

Afbeelding 1: Grafische editor met het overzichtscherm en de BACnet Configurator.
Afbeelding 2: Overzicht met geïmporteerde CAD-graphics.
Afbeelding 3: Regeling zonnewarmte en monitoring via het web.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers