www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue beheert 's werelds grootste experiment met oplaadbare hybride voertuigen

EDF (Electricité de France), Toyota en de regio Straatsburg hebben de PcVue SCADA software, ontwikkeld door ARC Informatique, gekozen voor een gezamenlijk driejarig project, Kléber genaamd. Het gaat om een grootschalig experiment met een vloot van 70 oplaadbare hybride voertuigen (RHV) en 145 oplaadpunten verspreid over het stedelijk gebied van Straatsburg. Waar voor je geld, korte levertijden en industriële know how hebben in het selectieproces een cruciale rol gespeeld.

PcVue beheert 's werelds grootste experiment met oplaadbare hybride voertuigen
In mei 2010 lanceerden Toyota, EDF en Strasbourg City and Urban Community een gezamenlijk project onder de naam Kléber voor de grootschalige demonstratie van oplaadbare hybride voertuigen (RHV). Dit drie jaar durende programma heeft drie belangrijke doelstellingen: het polsen van de gebruikersverwachtingen van RHV technologie en oplaadinfrastructuur, het testen van de RHV prestaties onder reële omstandigheden en het ontwikkelen van methoden voor het evalueren van het brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Dit experiment is van vitaal belang aangezien Toyota momenteel een plug-in versie uit de bekende Prius range op de markt brengt.

Het Kléber programma is onderdeel van een wereldwijd project dat door Toyota wordt uitgerold, waarbij 600 Prius RHV's ook worden getest in Japan, de VS, Engeland, Canada en Australië. Voor EDF is het een kans om de oplaadfaciliteiten in de praktijk te testen. "Testen is essentieel voor het beoordelen van technische oplossingen, toepassingen en economische modellen", aldus Igor Czerny, directeur Electric Transport and Vehicles van EDF. Het Kléber project is het grootste experiment in zijn soort in de wereld, waarbij een vloot van 70 RHV's en 145 oplaadstations, bijna allemaal op elkaar aangesloten via 3G, wordt getest door geselecteerde gebruikers. De 145 stations zijn geïnstalleerd op alle plekken die je kunt bedenken: langs de snelweg (8 stations), in openbare parkeergarages (18), bij autobezitters thuis (44) en in de parkeergarages van de bedrijven waar ze werken (75).

Een jaar na het experiment hebben de teams van EDF en Toyota de technische gegevens geanalyseerd door de informatieoutput te verzamelen van de met elkaar communicerende oplaadpunten, de tijdens dealerbezoeken van de RHV's vastgelegde gegevens te uploaden, de gebruikersenquêtes te analyseren en door veldonderzoek. Voor het beheren van het bij de EDF-stations op afstand gemeten deel van de laadgegevens, kozen de sponsors van het Kléber project voor de PcVue SCADA software, ontwikkeld door ARC Informatique. "Het gaat hier om een bewezen en betrouwbare industriële tool die wordt gebruikt om bij wereldwijde grootschalige projecten grote aantallen apparaten te beheren. Onze keuze werd positief beïnvloed doordat volledig aan onze gespecificeerde eisen wat betreft prestaties en 'waar krijgen voor je geld' werd voldaan," verklaart Thierry Meunier, project manager bij EDF Electric Transport and Vehicles. Voorbeelden van recente grote projecten waarin de PcVue oplossing zich heeft onderscheiden, omvatten onder meer het Spaanse energiebedrijf Iberdrola, dat voor de software koos voor het monitoren van haar windparken, waarmee in de VS 3600 megawatt wordt opgewekt op 35 verschillende locaties.

De snelle service door ARC Informatique en de service provider die PcVue installeerde, vormden eveneens een doorslaggevende factor voor het Kléber project. "De reactie van de contractor was van primair belang bij het opzetten van dit programma. Het project werd pas gedefinieerd in het najaar van 2009 en werd gestart in het begin van 2010 en dat is voor een project van deze omvang een zeer korte doorlooptijd," benadrukt Thierry Meunier van EDFA.
De functie van de PcVue supervisor is het verzamelen van gegevens voor overdracht naar een computersysteem voor verdere analyse. De gegevens worden direct door PcVue verwerkt voor weergave in animaties (met mimic diagrams) met behulp van vooraf gedefinieerde objectsymbolen die kunnen worden ingevoerd in de mimics. De verkregen gegevens worden vertaald in standaard PcVue objecten en vervolgens opgeslagen in databases voor verwerking met analytische software, bijvoorbeeld ten behoeve van spreadsheets.

In het Kléber-project worden de door de oplaadstations verzamelde gegevens over een 3G-netwerk verzonden en beheerd door PcVue. De op deze manier door PcVue opgebouwde database wordt gedeeld met een EDF centrale server via een web service. Dit betekent dat de gegevens via internet of een intranet via een beveiligde toegang kunnen worden geraadpleegd.

De PcVue software onderhoudt een centrale database voor het vastleggen van het gedrag van de gebruikers van de laadstations in het hele stedelijke gebied van Straatsburg en voor het noteren van het gebruik van de stations. Het biedt ook real-time onderhoud van een laadstation dat niet goed werkt, teneinde het onderhoud van het totale systeem te stroomlijnen.

Strasb1.jpeg: Het Kléber-project is een grootschalig experiment dat is gebaseerd op een vloot van 70 oplaadbare hybride voertuigen (Toyota Prius RHV) en 145 oplaadpunten, die door EDF zijn geïnstalleerd over het hele stedelijke gebied van Straatsburg.
Strasb3.jpeg: De PcVue home page.
Strasb4: Afbeelding van laadstationlocaties in de stad.
Strasb5.jpeg: Afbeelding van de omstandigheden rond een laadstation.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers