www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Krachtige CAE softwareoplossing verhoogt productiviteit

Computer Aided Engineering (CAE) software is de beste vriend van de ontwerper, een bewezen tool om de productiviteit van de gebruiker te verhogen. Het heeft ingenieurs verlost van de meest saaie aspecten van hun werk, projectdoorlooptijden verkort en de kwaliteit en accuratesse van hun werk verbeterd. De hedendaagse geavanceerde elektrische CAE (E-CAE) programma's hebben vele taken geautomatiseerd, zoals draadnummering en het taggen van apparaten. Ingenieurs zijn nu in staat om opdrachten die voorheen dagen of weken in beslag namen, in een fractie van de tijd af te ronden. De nieuwste generatie van CAE programmatuur, zoals EPLAN, voegt een krachtige centrale database toe die hen in staat stelt in substantiële extra automatisering te voorzien. Deze database omvat een groot archief met repeterende inhoud, die met een enkele toetsaanslag in een project kan worden geïmporteerd. Engineers kunnen voorts projectdocumentatie converteren naar verschillende talen of naar regionale, nationale en internationale normen. Dit maakt de databasegestuurde CAE geschikt voor landelijke en grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden of voor het beheren van een multinationaal klantenbestand.

Krachtige CAE softwareoplossing verhoogt productiviteit
De databasegestuurde CAE oplossing EPLAN maakt elke fase van een taak, van ontwerp tot productie, efficiënter of kostengunstiger, met de volgende voordelen:

Verhoging van de nauwkeurigheid

De databasegestuurde CAE zorgt voor een systematische afname van fouten, foutcontrole en redundantie van gegevens. Praktisch geen enkele fout overleeft het tot de productiefase of daarna, waar het aanzienlijk duurder is om een fout te verbeteren.

Gebruik maken van repeterende inhoud

Het opslaan en opnieuw gebruiken van gegevens biedt kansen om productcontent te standaardiseren en te modulariseren. Dit versnelt het ontwerp- en fabricageproces en biedt grote schaalvoordelen bij de aanschaf van onderdelen. De voordelen van standaardisatie zijn zo groot dat sommige bedrijven bestaande modellen herontwerpen teneinde de standaard content te maximaliseren, zodat ontwerp en productie voor volgende orders minder tijd vergen. Andere investeren aanzienlijke bedragen in het maken van grote contentarchieven als onderdeel van hun overgang naar een databasegestuurde CAE. In het archief kunnen vaak gebruikte onderdelen of complexe macro's van productsamenstellingen en onderdelen worden opgeslagen, alle vooraf gevalideerd.

Verbeteren van efficiency

De database kan worden geïntegreerd in de IT architectuur van een bedrijf, waardoor andere afdelingen het verloop van een project kunnen volgen en zo de klant beter kunnen informeren, onderdelen tijdig en kosteneffectief op voorraad kunnen houden en betrouwbaarder kunnen produceren en leveren.

Stroomlijnen van interactie met belanghebbenden
Projectbestanden kunnen worden geëxporteerd naar klanten en weer worden geïmporteerd inclusief de veranderingen, teneinde het proces van revisies en goedkeuringen te versnellen. Ze kunnen ook geëxporteerd worden naar onderaannemers om levertijden te verkorten. Engineers kunnen componentgegevens rechtstreeks importeren vanuit leverancierscatalogi.

3D Prototyping

Door gegevens met 3D modeling software te combineren kunnen engineers virtuele prototypes creëren om een ontwerp zich te laten bewijzen voordat het wordt geproduceerd. Mechatronica vereist een goede aansluiting tussen werktuigbouw en alle andere technische disciplines.

Superieure machine-instellingen

Geautomatiseerde machine-instellingen voor de productie van bedrading en behuizing zorgen voor het sneller en nauwkeuriger uitvoeren van orders.

Interdisciplinair ontwerp indien vereist

De meeste CAE-systemen zijn disciplinespecifiek. Het EPLAN Platform met zijn geïntegreerde productplatform ondersteunt ontwerpsoftware voor zowel elektrische als andere technische disciplines. In feite vormt het EPLAN-platform een krachtig multidisciplinair platform. Van oudsher werken engineering disciplines apart, vaak met verschillende software tools, waarbij een project heen en weer wordt gestuurd en steeds inhoud wordt toegevoegd of gewijzigd. Als een procesingenieur een pneumatisch gestuurde vlinderklep aan een ontwerp toevoegt, moet de pneumatiekspecialist de pneumatische aandrijving toevoegen en moet de elektrotechnicus zorgen voor de besturing van het geheel. Door afzonderlijk te werken is de bedoeling van elke ontwerper zelfrefererend en daardoor misschien niet goed te interpreteren door zijn collega's. Als diezelfde ingenieurs als onderdeel van een multidisciplinair team samenwerken aan een project en daarbij gebruik maken van het geïntegreerde productplatform van EPLAN, resulteert dat in een grotere snelheid en nauwkeurigheid en in een hoge mate van zekerheid dat hun bijdragen goed bij elkaar passen. De gegevens worden over alle disciplines gedeeld. Als er wijzigingen worden aangebracht, maakt het systeem automatisch updates waar die veranderingen optreden of het project anderszins beïnvloeden. Bovendien wordt het revisiebeheer gestroomlijnd.

Maximum snelheid en makkelijk zoeken en vinden van onderdeelgegevens

EPLAN’s innovatie voor up-to-date toegankelijkheid van onderdelengegevens is het Data Portal, een single-source webgebaseerde bibliotheek van gecertificeerde onderdelengegevens van 's werelds toonaangevende fabrikanten. Het stelt ingenieurs in staat om onderdelengegevens rechtstreeks in projecten te importeren. De gegevens zijn altijd actueel, getest en vrij van fouten. Gebruikers hoeven niet langer meerdere leverancierscatalogi door te bladeren om de juiste onderdelen te vinden - een inefficiënt gebruik van tijd voor engineers. Meer dan 40 fabrikanten met meer dan 180.000 apparaten zijn opgeslagen en worden vaak geraadpleegd door ingenieurs met meer dan negen miljoen downloads tot nu toe.

Kwaliteitsverbeteringen bij maintenance engineering

Traditioneel is het proces van het verkrijgen van klantrevisies en het toepassen ervan gevoelig voor vertragingen die productieschema’s kunnen verstoren. Met moderne CAE systemen als EPLAN, kan de projectdocumentatie worden geëxporteerd naar klanten in formats zoals smart PDF, waarna hun modificaties weer worden geïmporteerd en automatisch worden verwerkt.
Zodra een ontwerp is afgerond, genereert de CAE automatisch een compleet bouwpakket voor de productie met alle schema's, lijsten en onderdelenindentificatie, alsmede, indien gewenst, geautomatiseerde instellingen voor de NC bewerking en voor de bedrading. De onderhoudsmonteur in het veld wordt eveneens van de benodigde informatie voorzien. De productgegevens zijn beschikbaar in verschillende elektronische formats, die geschikt zijn voor continue updating. Engineers hebben via een laptop of tablet toegang tot de project-PDF’s om snel en mobiel te kunnen troubleshooten en om eventuele problemen snel te kunnen oplossen. Het EPLAN viewing tool kan worden aangesloten op de visualisatie tool in de controlekamer. Dat is een heel wat handiger dan om op een locatie van een klant te arriveren en erachter te komen dat de machinehandleiding zoek is, dan wel beschadigd of hopeloos verouderd.

Bevordering van internationale samenwerking

Bedrijven met meerdere vestigingen over de hele wereld blijven vaak uiteindelijk zitten met verschillende ontwerptools als gevolg van de decentralisatie van engineering activiteiten. Vervanging van uiteenlopende bestaande systemen door één enkele geavanceerde CAE oplossing als EPLAN maakt naadloze gegevensoverdracht en real-time samenwerking mogelijk door geografisch gescheiden teams, wat resulteert in een efficiënter gebruik van personele en software assets. EPLAN overstijgt geografische en taalbarrières door projecten automatisch te converteren naar verschillende talen en output formats, waardoor samenwerking met collega's, klanten en leveranciers in verschillende delen van de wereld makkelijker wordt en projecten sneller tot een goed einde kunnen worden gebracht.

Noot voor de redacteur: Dit artikel is een bewerking van een white paper van EPLAN Software & Service.
Download het volledige white paper gratis op http://bit.ly/tjeplanwp
voor meer informatie over elektrisch CAE.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers