www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

NORD Drivesystems levert motorreductoren voor walserijen

In de afgelopen jaren is de Duitse aandrijfproducent NORD Drivesystems zeer actief geweest in de Chinese en Indiase staalindustrie. NORD leverde 2500 motorreductoren aan de Shanghai Baosteel Group Corporation voor een walserij voor zwaar plaatwerk in Pudong die, onder meer, plaatwerk voor de scheepsbouw produceert.

NORD Drivesystems levert motorreductoren voor walserijen
Rollenbaanaandrijvingen zijn een essentieel onderdeel van een staalwalserij. Ze moeten volledig betrouwbaar zijn, aangezien anders complete productielijnen tot stilstand dreigen te komen, hetgeen kan leiden tot onherstelbare schade aan de apparatuur als net gegoten producten te lang op de rollenbanen blijven liggen. De aandrijvingen moeten bestand zijn tegen extreme omstandigheden, zeer onregelmatige bedrijfscycli, zware belastingen en hoge temperaturen. Rolbaanaandrijvingen moeten hoge koppels leveren. Ze moeten in staat zijn om de walsrichting acuut om te draaien en moeten zijn voorzien van een variabele snelheidsregeling. Dit impliceert een hoge elektrische, mechanische en thermische belasting van de aandrijvingen.

In de Pudong walserij worden stalen platen gewalst tot dun plaatmateriaal. De continu gegoten platen worden in een nagloeioven geleid via rollenbanen. De oven spuwt ze roodgloeiend uit. Ze passeren een hogedruk walshuid verwijderinginstallatie. Vanwege het spatwater bieden de aandrijvingen hier IP66 bescherming. Nadat vervolgens de platen zijn getapt, worden ze gewalst tot de vereiste dikte en afmeting.

De platen worden vervolgens langs een versnelde afkoellijn naar een koelbed geleid, en op maat gesneden. In de rollenbanen voor het plaattransport zijn op één meter afstand van elkaar rollers gemonteerd, elk aangedreven door een motorreductor. Het lastkoppel moet groot genoeg zijn om, in geval van een storing, de motor te kunnen laten invallen voor een aangrenzende machine. Om ervoor te zorgen dat de rollenbanen op geen enkele manier tot stilstand kunnen komen, moeten vijf tot zeven aandrijvingen per tien rollers in staat zijn om de gewalste platen te kunnen transporteren.

Meer dan 800 wormwielmotoren werden alleen al geïnstalleerd op de rollenbanen in de schaarbaan die tot circa 500 aan/uit schakelingen per uur vragen en versnellingen tot 3,4 m/s². Daarnaast gebruikt Baosteel motorreductoren van NORD in de hete sectie, bijvoorbeeld in de walshuid verwijderinginstallatie en als rollenaandrijving, maar tevens in de versnelde afkoellijn. Voor een maximale belasting levert NORD industriële tandwielkasten, die koppels tot 200.000 Nm genereren - deze zijn uitermate geschikt voor toepassingen in het koelbed, op kettingtransporteurs en op de geleiderollen.

Als gevolg van de veranderende belastingen en vaak hoge versnellingen, moeten rollenbanen in de staalindustrie worden uitgerust met aandrijvingen met hoge start- en remkoppels. Als een stalen plaat vast komt te zitten, moeten de aandrijvingen de resulterende overbelasting kunnen weerstaan. Vanwege de veeleisende en wisselende soorten taken, gecombineerd met hoge temperaturen, geven staalfabrieken vaak de voorkeur aan beproefde rollenbaanmotoren, met andere woorden motoren met ringvormige koelribben die beschikken over een uitstekend zelfkoelend vermogen via convectie, maar die bovendien vuilafstotend zijn als ze horizontaal gemonteerd worden.

De TENV motoren met rechte koelribben van NORD zijn ontworpen voor frequente omkeerbewegingen en bieden een perfecte bescherming tegen stof, vuil en spatwater. Zwaarder geconstrueerd en uitgerust met zwaardere lagers en assen, zijn deze specifieke motoren bestand tegen grotere belastingen en hebben bovendien een langere levensduur dan traditionele industriële motoren binnen dit zelfde prestatiebereik.

De motoren voor Baosteel werden uitgerust met een speciale wikkeling met een temperatuursensor en een incrementele encoder. Voor een efficiënte koeling in zware omgevingen gebruiken ze natuurlijke convectie (geheel gesloten niet-geventileerde - of TENV - modellen), of geforceerde convectie (geheel gesloten ventilator gekoeld - of TEFC - modellen). Het niet-geventileerde ontwerp biedt perfecte bescherming tegen vuil en water.

De nieuwe IE2 motoren van NORD kunnen bovendien worden toegepast in innovatieve aandrijfsystemen en bieden de nodige besparingsmogelijkheden. Ze genereren minder warmteverlies dan de vorige generatie en kunnen, afhankelijk van de grootte, indien nodig, permanent worden gebruikt met een 150% prestatiefactor zonder dat de beschikbaarheid van het aandrijfsysteem wordt gereduceerd. Behalve door de grote vermogensreserve, onderscheiden de IE2 energiebesparende motoren van NORD zich door hogere start- en remkoppels, hogere snelheden en vragen ze minder energie voor het nominale uitgaande vermogen.

Achtergrond Baosteel
De Shanghai Baosteel Group Corporation is het grootste Chinese ijzer- en staalbedrijf. In 2009 was het de derde grootste staalproducent ter wereld met een productie van ongeveer 39 miljoen ton. Het milieumanagement van Baosteel is gecertificeerd volgens ISO14001. De drie belangrijkste productgroepen, hogesterkte koolstofstalen, roestvaste stalen en speciale staalsoorten, worden in uiteenlopende industrieën gebruikt, zoals in de automobiel- en vliegtuigbouw, voor pijpleidingen en elektronische apparatuur. Baosteel is een naamloze vennootschap en een overheidsbedrijf. Het Fortune 500 bedrijf telt meer dan 100.000 medewerkers.

Afbeelding 1: Motorreductoren van NORD Drivesystems drijven de ‘no-standstill’ rollenbanen aan.
Afbeelding 2: Warmgewalste producten na de koellijn.
Afbeelding 3: High-performance wormwielmotoren van NORD vervangen de aangrenzende motoren in geval van een storing.
Afbeelding 4: Standaard model voor de staalindustrie: compacte, niet-geventileerde rollenbaanmotoren van NORD Drivesystems zijn uitermate robuust en bieden een hoge IP bescherming.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers