www.technologieenindustrie.com
Siemens News

Engineering framework klaar voor continue softwareontwikkeling

Nieuwe versie V16 van het engineering framework TIA Portal met focus op standaardisering en continue integratie.

Engineering framework klaar voor continue softwareontwikkeling

Met het nieuwe TIA Portal V16 (Totally Integrated Automation Portal) heeft Siemens haar engineering framework uitgebreid met praktische nieuwe functies voor verschillende fasen, van planning en engineering tot inbedrijfstelling. De innovaties zijn vooral gericht op de continue integratie van het ontwikkelingsproces, oftewel “continuous integration”. Dit omvat standaardisering, geïntegreerde engineering in verschillende teams en een geïntegreerde functietest. Gebruikers kunnen hierdoor de kwaliteit van hun software verhogen, de inbedrijfstellingstijd verkorten en de engineeringkosten verlagen.

Tijdens het ontwikkelingsproces ligt de focus op decentrale werkconcepten en werken in teams. Op de TIA Portal-projectserver kan de gebruiker nu exclusief toegang krijgen tot serverprojecten via de nieuwe Exclusive Engineering-functie – met functies als projectrevisie, wijzigingsprotocol en geautomatiseerde meldingen en opslag. Hierdoor kunnen automatiseringstaken worden georganiseerd op apparaat-, object- en functieniveau, zonder functionele beperkingen. Voor het gebruik van Exclusive Engineering is geen speciale licentie nodig.

Om projectuitvoering in teamverband mogelijk te maken, is TIA Portal V16 uitgebreid met de modus "Asynchronous Commissioning". Hierbij wordt de Simatic S7-1500-controller geladen door een tweede TIA Portal-instance die op de achtergrond draait. De TIA Portal-instance die op de voorgrond draait, kan direct weer worden bediend, wat de laadtijden verkort. Nieuw in TIA Portal V16 is de Version Control Interface (VCI), een koppeling met externe versiebeheersystemen zoals GIT, SVN of TFS. Door het importeren en exporteren van softwareobjecten via de TIA Portal-interface kan versiebeheer naadloos worden geïntegreerd in het ontwikkelingsproces. Dit maakt object-granulair en volledig transparant versiebeheer van alle software-objecten buiten het TIA Portal mogelijk.

Een andere innovatie is de TIA Portal Test Suite. Naast het automatisch aanmaken en controleren van de naleving van de programmeerrichtlijnen, de zogenaamde "Styleguide Check", is het ook mogelijk om met de virtuele controller S7-PLCSIM Advanced applicatietests te genereren en uit te voeren. Deze ondersteuning verkort de engineering- en inbedrijfstellingstijden en verbetert de kwaliteit van de software.

Met TIA Portal V16 beschikken alle Simatic S7-1200-controllers nu over OPC UA-serverfunctionaliteit. Deze kan bijvoorbeeld worden gebruikt om verbinding te maken met systemen van een hoger niveau, zoals een Manufacturing Execution System, voor verticale data-integratie. Communicatie van controller tot controller is nu ook mogelijk in alle Simatic-besturingen met behulp van OPC UA. Gestandaardiseerde interfaces, de zogenaamde Companion-specificaties, zijn eenvoudig te importeren met het TIA Portal en maken een eenvoudige integratie van machines in productielijnen of installaties mogelijk.

SiOME, de OPC UA Modelling Editor van Siemens, ondersteunt de automatiseringsingenieur bij de koppeling van de variabelen en vereenvoudigt het importeren ervan in de betreffende Simatic-machinebesturing. SiOME heeft ook enkele nieuwe functies, zoals het creëren van datablokken gebaseerd op OPC UA-informatiemodellen, of de mogelijkheid om OPC UA-informatiemodellen en Companion-specificaties op conformiteit te controleren.

Gebruikers kunnen nu ook serverinterfaces of bijpassende specificaties modelleren in het TIA Portal V16. De gebruiker kan hierdoor in vereenvoudigde vorm en zonder specialistische kennis een serverinterface creëren of een Companion-specificatie gebruiken. Verder is de OPC UA-serverfunctionaliteit voor de Simatic S7-1500-controllers aangevuld met extra diagnostische buffermogelijkheden: OPC UA-meldingen kunnen nu worden gecombineerd en worden slechts eenmaal in de diagnosebuffer weergegeven.

De nieuwe Simatic Drive Controller is geïntegreerd voor motion control-toepassingen. Hij combineert een Simatic S7-1500-besturingssysteem met motion control-, technologie- en veiligheidsfunctionaliteit met een Sinamics S120-aandrijfbesturing in één ruimtebesparend apparaat. Met het nieuwe pakket kunnen Simatic-gebruikers bovendien geavanceerde motion control-taken in een vertrouwde omgeving uitvoeren, bijvoorbeeld met meerassige aandrijfsystemen.

TIA Portal V16 beschikt ook over Simatic WinCC Unified: het volledig vernieuwde visualisatiesysteem biedt oplossingen voor HMI- en SCADA-toepassingen, en in de toekomst ook voor industriële edge-, cloud- en augmented reality-scenario's. Hiertoe behoort ook een nieuwe generatie bedieningsapparaten die met TIA Portal V16 kunnen worden geconfigureerd, de Simatic HMI Unified Comfort Panels. In de nieuwste versie van het TIA Portal is de Simatic Energy Suite voorzien van een functie voor capaciteitsmanagement.

Deze optie voorkomt automatisch belastingspieken door met behulp van intelligente strategieën stroomopwekkers en -verbruikers in en uit te schakelen, zonder het productieproces te beïnvloeden. De engineering van de Simatic Energy Suite vindt plaats in het TIA Portal: de gebruiker configureert het capaciteitsmanagement via het invoerscherm in het TIA Portal, waarna het programma wordt gegenereerd en de bijbehorende visualisatie wordt geconfigureerd.

Achtergrondinformatie: Het TIA Portal (Total Integrated Automation Portal) is in 2010 door Siemens geïntroduceerd en stelt gebruikers in staat om snel en intuïtief automatiserings- en aandrijftaken uit te voeren door middel van een efficiënte configuratie. De softwarearchitectuur is ontworpen voor hoge efficiëntie en gebruiksgemak en is geschikt voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers.

Het biedt een uniform bedieningsconcept voor controllers, mens/machine-interfaces (HMI's) en aandrijvingen voor gemeenschappelijke gegevensopslag en -consistentie, bijvoorbeeld tijdens de configuratie, communicatie of diagnostiek. Ook beschikt het TIA Portal over krachtige en uitgebreide bibliotheken voor alle automatiseringsobjecten. De eenvoudige engineering in het TIA Portal biedt volledige toegang tot een compleet gedigitaliseerde automatisering, van digitale planning en geïntegreerde engineering tot en met transparante bediening.

Naast PLM (Product Lifecycle Management) en MES (Manufacturing Execution Systems) binnen de Digital Enterprise Software Suite vormt het TIA Portal een aanvulling op het holistische softwareaanbod van Siemens voor bedrijven die op weg zijn naar Industry 4.0.

www.siemens.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers