www.technologieenindustrie.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue ten dienste van de Veolia Water Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie

Veolia, wereldwijd marktleider in de waterindustrie koos voor de ARC Informatique PcVue Scada software als oplossing voor het bewaken en regelen van diensten en activiteiten van zijn Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie in de buurt van Nice (Zuid-Frankrijk) - bekend als één van de grootste locaties voor de drinkwatervoorziening in Europa. Prestaties, gebruiksgemak en lagere total cost of ownership van de ARC Informatique oplossingen waren de doorslaggevende factoren bij de keuze voor de Veolia PcVue oplossing. Daarnaast maakten de bijna 20 jaar lange relatie en het vertrouwen tussen de beide bedrijven de beslissing makkelijker voor Veolia.

PcVue ten dienste van de Veolia Water Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie

De Veolia Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie is een toonbeeld van wereldwijde waterzuiveringstechnologie. Gebouwd in 1972, heeft de installatie een reeks aanpassingen ondergaan, waaronder een algehele revisie in 1998 en een systeem update in 2007. De Alpes Maritime Secteur Nice installatie omvat twaalf drinkwaterproductie-eenheden met een totale capaciteit van 460.000 m³ per dag en een leidingnetwerk van 3.400 km voor de distributie van drinkwater naar 64 steden en dorpen en een bevolking van meer dan 950.000 mensen. Super Rimiez levert aan de stad Nice (bevolking van ongeveer 350.000) en het omliggende gebied. Het water wordt gedistribueerd onder de bevolking via een leidingnetwerk van 1.200 km voorzien van meerdere kleppen, pompen en regelapparatuur.

De Super Rimiez installatie controleert elke fase van een uiterst complex proces, dat het water vanaf de verzamelpunten brengt tot aan de huishoudkranen. Naast het verzamelen en distribueren van water, is Super Rimiez ook verantwoordelijk voor het behandelen en opslaan van het water in reservoirs op verhoogde locaties. Dit geldt voor de procesbeheersing op de locatie zelf, maar ook voor alle van de op afstand bediende commando- en controlefuncties voor pompstations en secundaire verwerkingsinstallaties stroom op- en afwaarts, inclusief 20 zuiveringsinstallaties en de 90 telemetriestations die deel uitmaken van het totale systeem.

Om een effectieve bewaking en goede werking van zo’n complexe infrastructuur te garanderen, maakt Veolia gebruik van een Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) systeem dat wordt beheerd door speciale monitoring software. Hiervoor heeft Veolia gekozen voor het ARC Informatique PcVue SCADA monitoring softwarepakket. De monitoring software verzamelt gegevens, stuurt die naar een centraal IT-systeem waar ze worden verwerkt. PcVue verwerkt deze gegevens direct en geeft deze weer als animaties (zogenaamde mimic panels) aan de hand van symbolen die kunnen worden geïnstantieerd (vastgelegd als objecten). De verzamelde informatie wordt omgezet in standaard PcVue objecten (gebeurtenisobjecten en waarschuwingsobjecten voor "alles of niets" gegevens, het gebruik van krommen voor analoge data) en vervolgens opgeslagen in databanken voor later gebruik in geassocieerde spreadsheet tools.

Bij Super Rimiez bewaakt en controleert de software de processen niet alleen op de hoofdinstallatie, maar ook op de secundaire installaties. De geïnstalleerde remote regeling en de monitoring service bestaat uit niet minder dan 26 SCADA terminals, die ongeveer 50.000 variabelen verzamelen van ongeveer 400 industriële PLC's (Programmable Logic Controls) en remote terminals. Om dit te realiseren, heeft het team van engineers van Super Rimiez 1800 mimic panels en 600 objecten geconfigureerd.
»Behalve de uitzonderlijke prestaties, vormt de gebruiksvriendelijke grafische interface een groot voordeel van de ARC Informatique PcVue oplossing, waardoor ons team van engineers in staat was mimic panels en objecten sneller te configureren dan met een traditionele SCADA oplossing. Dit helpt om kosten aanzienlijk te verlagen en de introductietijden van applicaties flink te reduceren», benadrukt Marc Pons, engineer bij Veolia Water en hoofd van de Control-Command afdeling van het Côte d'Azur operationele centrum.

Als datatransmissienetwerk wordt door de hele installatie het TCP/IP communicatieprotocol gebruikt, met inbegrip van de 26 SCADA terminals. Het systeem is gebaseerd op een virtueel particulier netwerk, op ADSL lijnen en een GPRS netwerk, op een satellietverbinding voor de belangrijkste verbindingen en op RTC, GSM en SMS packet transmissions voor data met tijdsaanduiding via een beveiligde archiving server. Het netwerk bedient ongeveer 450 monitoring locaties en kan elke maand gemiddeld 8.000 remote commando's versturen en 7.000 meldingen supervisen.
»Ja, de prestaties, het gebruiksgemak en de met de applicatie verband houdende kostenreductie, samen met het gebruik van de PcVue software waren voor Veolia absoluut doorslaggevende factoren om te kiezen voor deze oplossing. Maar het is voor ons ook erg belangrijk om volledig vertrouwen hebben in de bedrijven waarmee we samenwerken, en dat is al bijna twintig jaar het geval tussen Veolia en ARC Informatique», legt Marc Pons van Veolia uit.

De autoriteiten van de stedelijke gemeenschappen van Nice hebben onlangs verklaard dat zij voornemens zijn om zelfvoorzienend te worden in energie en waterzuiveringdiensten en de mogelijkheid bestuderen om elektriciteit te produceren uit energie, opgewekt met waterkracht. Geleid door de wens zich aan te sluiten bij dit initiatief om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren, bestudeert de stad Nice een voorstel van Veolia om 4 microturbines te installeren in het watervoorzieningsysteem teneinde potentiële energie in bruikbare elektrische energie om te zetten. Onbehandeld water wordt daartoe vanuit de bergen gekanaliseerd naar Super Rimiez, dat boven de stad ligt op ongeveer 280 m boven de zeespiegel. De verhoogde druk die deze wijze wordt verkregen, die kan oplopen maximaal 17 bar, wordt door de microturbines omgezet in elektrische energie. Deze oplossing voor de productie van duurzame energie moet het mogelijk maken om meer dan 12 GWh aan stroom per jaar te genereren - het equivalent van het gemiddelde elektriciteitsverbruik van meer dan 3.000 huishoudens.

Bijschriften:

Super-Rimiez-1.jpg: De Veolia Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie is één van de grootste locaties voor de drinkwatervoorziening in Europa, bestaande uit twaalf productie-eenheden. De foto toont een drinkwaterreservoir.

Super-Rimiez4.jpeg: Mimic panel van een drinkwaterleiding voor de toevoer van water in de Super Rimiez fabriek.

Super-Rimiez5.jpeg: Mimic panel van de bewaking- en besturingsarchitectuur.
PcVue ten dienste van de Veolia Water Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie
PcVue ten dienste van de Veolia Water Super Rimiez waterzuiveringsinstallatie

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers