www.technologieenindustrie.com
Siemens News

Kick-off walstroomproject Landtong Rozenburg voor grootste kraanschepen ter wereld

Jaarlijks circa 15.000 ton CO2 uitstoot minder en verbetering leefbaarheid Rozenburg en Maassluis .

Kick-off walstroomproject Landtong Rozenburg voor grootste kraanschepen ter wereld
Werd ten kantore van Eneco in Rotterdam feestelijk stilgestaan bij de samenwerking tussen Siemens Smart Infrastructure en Eneco Heat & Industrials. Siemens gaat voor Eneco en Havenbedrijf Rotterdam een voorziening voor de levering van (groene) walstroom realiseren op de Landtong Rozenburg. Heerema Marine Contractors is met ’s werelds grootste kraanschepen de eerste klant. Naar verwachting zullen de bouwwerkzaamheden van de installatie omstreeks mei 2020 starten. Oplevering staat eind dit jaar gepland.

Joanne Meyboom-Fernhout, managing director Smart Infrastructure bij Siemens Nederland: “Walstroom is een enorme trend. Zo heeft de haven van Hamburg aangekondigd flink in walstroom te gaan investeren de komende jaren. Siemens heeft daar voor cruiseschepen al een aansluiting gerealiseerd. Ook zien we dat containerterminals zich steeds meer voorbereiden op walstroom, evenals rederijen die hun schepen aanpassen. De aansluiting in Rotterdam is in soort en omvang uniek. We zijn Eneco en Havenbedrijf Rotterdam dankbaar voor deze opdracht. We hopen dat op deze installatie nog vele gaan volgen, die elk sterk bijdragen aan schonere lucht en minder geluidshinder.”

Michiel van den Berg, managing director Heat & Industrials bij Eneco: “We herkennen de trend die Joanne beschrijft en willen de zeevaart helpen om te schakelen naar duurzame walstroom. Dit project is een voorbeeld van een innovatieve oplossing waar je te maken hebt met vele stakeholders en complexe uitdagingen. Juist dan is een partnership over de keten heen, waarbij je leert samenwerken en elkaar steeds sneller vindt, belangrijk. Niet voor niets toosten we met Siemens op dit heugelijke moment en kijken we uit naar de oplevering eind dit jaar.”

Momenteel is walstroom bij grote zeeschepen uitzonderlijk. De kraanschepen van Heerema die straks gebruik gaan maken van de groene walstroom zijn de grootste in hun soort ter wereld. Ze liggen in het Calandkanaal voor bijvoorbeeld onderhoud, of ter voorbereiding van een project op de Noordzee. De stroom die zij dan nodig hebben voor kranen, pompen en andere elektrisch aangedreven voorzieningen, wordt nu nog opgewekt met dieselgeneratoren. Dit leidt onder meer tot CO2-uitstoot en geluidsoverlast. De dieselgeneratoren van de schepen stoten jaarlijks ongeveer net zoveel CO2 uit als 5.000 dieselauto’s.

Door het stilzetten van de generatoren gaat er jaarlijks zo’n 15.000 ton CO2 minder de lucht in. Door over te gaan op walstroom komt aan deze specifieke uitstoot van CO2 een einde en verbetert de leefbaarheid van Rozenburg en Maassluis. Het is de bedoeling dat later ook andere bedrijven in de haven stroom gaan afnemen vanuit de walstroominstallatie.

Siemens is als hoofdaannemer integraal verantwoordelijk voor ontwerp, realisatie en inbedrijfstelling van de walstroomvoorziening. Speciale aandacht vraagt de conversie van 50 Hz van het elektriciteitsnet naar 60 Hz dat gevraagd wordt aan boord van de schepen. Op de Landtong Rozenburg bevindt zich ook een windpark van Eneco. In 2020 worden de huidige turbines vervangen door nieuwe exemplaren, waardoor er meer groene stroom opgewekt wordt en verbonden wordt aan de walstroominstallatie.

www.siemens.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers