www.technologieenindustrie.com
EPLAN

EPLAN FieldSys: geoptimaliseerde kabelroutering vanaf de besturing tot op het veldniveau

EPLAN presenteert een nieuwe module voor managen van veldbekabeling: EPLAN FieldSys. Hiermee kunnen kabeltrajecten voortaan op schaal worden gepland. Middels deze module, worden processen versneld, de montage en service vereenvoudigd en is een uiterst efficiënt installatie-ontwerp gegarandeerd.

EPLAN FieldSys: geoptimaliseerde kabelroutering vanaf de besturing tot op het veldniveau
Met het nieuwe EPLAN FieldSys kunnen kabeltrajecten tussen
besturings- en veldcomponenten op schaal worden gepland.

Door de voortdurend stijgende automatiseringsgraad en de vereiste continue procesbewaking in de machine- en installatiebouw groeit de omvang van de bekabeling tussen besturings- en veldcomponenten. Oplossingsaanbieder EPLAN presenteert met EPLAN FieldSys een add-on voor de veldbekabeling, dat samen met het nieuwe EPLAN-platform 2.2 vanaf het najaar 2012 leverbaar is. Als basis dient een 2D-machine-/installatielay-out, die bijvoorbeeld in DWG/DXF-formaat in EPLAN kan worden ingelezen. Direct in het EPLAN-platform vult de engineer deze lay-out aan met een netwerk van kabeltrajecten op schaal en geeft hij de mogelijke legtrajecten aan. Zo kunnen de verbindingen tussen besturings- en veldcomponenten efficiënt worden gepland en blijvend worden gedocumenteerd. In een volgende stap worden de reeds in schema's vastgelegde automatiseringscomponenten en veldapparaten op de juiste plaats in de lay-out gezet.

Inclusief omvangrijke analyses
Op basis van in elektroschema gedefinieerde verbindingen tussen de apparaten routeert EPLAN alle kabelverbindingen in het gedefinieerde netwerk van kabeltrajecten. Individuele regels voor het leggen helpen om het optimale verloop van de kabels door het kabelnetwerk te plannen. Daarbij wordt ook de lengte van de kabels berekend – evenals de eventueel extra benodigde lengte voor de aansluiting van de apparaten. Op basis van deze routinginformatie maakt EPLAN FieldSys met een druk op de knop uitgebreide kabelanalyses, die vooral voor de montage van groot belang zijn. Calculaties over de benodigde kabellengten per kabeltype en -verbinding inclusief bron-doel-informatie garanderen exacte resultaten. Een hulpmiddel bij het kabel trekken zijn bovendien analyses waarin voor elke kabel het exact bepaalde legtraject is vastgelegd. Vanaf het begin tot aan het eind volgt de monteur met de kabel stap voor stap deze documentatie, waardoor hij snel het gedefinieerde ideale kabeltraject vindt.

Onderhoud: alle informatie overzichtelijk
Met de machine-/installatielay-out, kabeltrajecten en kabelanalyses als integraal onderdeel wordt de automatiseringsdocumentatie aanzienlijk opgewaardeerd. Niet alleen tijdens de montage, maar ook bij servicewerkzaamheden is alle belangrijke informatie meteen beschikbaar. Waar zit een bepaald onderdeel in de installatie? Om vanuit het schema van de motorbesturing naar de machinelay-out te navigeren is één keer klikken voldoende om te kunnen zien op welke plaats de motor is ingebouwd. Is de motorkabel misschien beschadigd? Uit de lay-out of de analyses wordt direct duidelijk langs welk traject de kabel door de machine loopt. Fouten zijn dus snel gevonden en opgelost.

Conclusie:
Dankzij deze zeer uitgebreide engineering van kabels inclusief routing, op een database gebaseerd beheer van het verloop van kabels en automatische analyse van kabelgegevens worden processen versneld en is een efficiënt installatie-ontwerp gegarandeerd. Ook voor latere processtappen in de levenscyclus van een installatie levert de complete documentatie van de veldbekabeling grote voordelen op.

EPLAN FieldSys: geoptimaliseerde kabelroutering vanaf de besturing tot op het veldniveau
2D-lay-out van een productieplaats met netwerk van kabeltrajecten
en analyses voor de veldbekabeling.

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers