www.technologieenindustrie.com
NORD Drivesystems

Decentrale frequentieomvormers met Veilige Stop functionaliteit

De serie SK 200E omvormers van NORD levert gecertificeerde veiligheidstechnologie voor toepassingen tot en met SIL3.

Decentrale frequentieomvormers met Veilige Stop functionaliteit
Illustratie: Combineren van kostenefficiëntie en veiligheid:
de NORD SK 200E-serie decentrale frequentieomvormers.


Veiligheid is te allen tijde essentieel op de werkvloer. Wanneer een veiligheidscircuit wordt geactiveerd omdat een veiligheidsklep of een deur is geopend, moet het gevaar van ongelukken als gevolg van draaiende machineonderdelen altijd worden uitgesloten. Daar staat tegenover dat een hoge beschikbaarheid van machines essentieel is. Economische efficiëntie vereist nu eenmaal een snelle herstart na een veiligheidsgerelateerde machinestilstand. De decentrale SK 200E frequentieomvormers van NORD DRIVESYSTEMS zijn geoptimaliseerd voor kostenefficiënte aandrijfoplossingen. Ze leveren daarnaast verschillende veiligheidsfuncties die, afhankelijk van de schakelapparatuur, zorgen voor veilige stopprocedures bij applicaties met hoge risico's, die moeten voldoen aan categorie 4 of Performance Level e volgens EN 13849-1.

Conventionele frequentieomvormers op dit prestatieniveau voorkomen een herstart van motoren door loskoppeling van de voeding of de 24 V stuurspanning. De SK 21xE en SK 23xE modellen daarentegen zijn voorzien van een gecertificeerde ´veilige puls´ blokkeerinrichting en van digitale ingangen voor de ´spanningafschakeling´ en ´snelstop´ functies. Deze functies maken Stop Categorie 1 (gecontroleerd motorafremmen overeenkomstig SIL1) mogelijk, gevolgd door Safe Torque Off (SIL3 compatibel) of Stop Categorie 0 (SIL3 compatibel) volgens EN 60204-1.

Omdat de voedingsspanning geblokkeerd wordt zonder afschakeling van de besturings- of vermogenselektronica, blijven de units op stand-by en zijn ze gereed om zonder her-initialisatie te worden ingeschakeld, nadat het veiligheidscircuit gesloten is. Behalve voor hoge beschikbaarheid, zorgt de veiligheidstechniek van de omvormers voor meer economische voordelen: magneetschakelaars zijn niet meer nodig, en aangezien de veiligheidfuncties elektronisch worden geactiveerd, is regelmatig onderhoud of vervanging van elektromechanische contacten ook niet nodig.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers