www.technologieenindustrie.com
Baumer

Geen moeilijke keuze - HeavyDuty-encoders voor kraan- en hijstoepassingen

Baumer Hübner heeft deze buitengewoon zwaar belastbare en betrouwbare HeavyDuty-encoders ingevoerd en biedt een ruim gesorteerd portfolio aan. Fabrikanten van kraaninstallaties en hijsinstrumenten behoren tot de meest frequente gebruikers van deze sensoren. En dat heeft een goede reden: juist bij veeleisende toepassingen als deze komen de sterke punten goed tot hun recht: robuustheid, precisie, bestendigheid en een lange levensduur.

Geen moeilijke keuze - HeavyDuty-encoders voor kraan- en hijstoepassingen

De absolute HeavyDuty-encoders HMG10 / PMG10 van Baumer Hübner combineren in het kader van een revolutionair concept het beproefde tweezijdige lagersysteem met een magnetische precisieaftasting en de gepatenteerde Energy Harvesting-microgenerator.
003_Baumer_HeavyDuty_HMG10_PMG10.jpg


Kraaninstallaties zijn de olifanten onder de machines – ze zijn niet alleen zelf zwaargewichten, maar verrichten ook nog eens elke dag opnieuw zwaar werk, vaak onder ruige omstandigheden. Ze staan op bouwplaatsen en trotseren grote hoeveelheden stof. Ze staan in havens en trotseren zout water en harde wind. Ze zijn blootgesteld aan de elementen en moeten in hete zomers net zo goed aan de bak als in strenge winters. Wie niet tegen een stootje kan, houdt dat niet vol. En wat geldt voor het geheel, moet ook gelden voor de afzonderlijke delen, bijvoorbeeld de sensoren die de toerentallen en hoekposities van aandrijvingen of machineassen bewaken – de encoders. Veel kraaninstallaties en grote hijsinstrumenten zijn daarom uitgerust met HeavyDuty-encoders.
"HeavyDuty" betekent "zwaar belastbaar". Bij encoders houdt deze term echter meer in dan dikke wanden en bescherming tegen roest. HeavyDuty is een uitgebreide waardepropositie: deze sensoren werken betrouwbaar gedurende een lange periode en laten de exploitant nooit in de steek. Deze waardepropositie omvat zeer specifieke eisen waaraan een encoder moet voldoen voordat hij als "HeavyDuty" mag worden bestempeld.

Wat maakt een encoder HeavyDuty?

Encoders in kranen en zware hijsinstrumenten moeten jaren achtereen bestand zijn tegen harde stoten, vibraties of krachten die inwerken op de draaias, zonder dat dit ten koste gaat van de werking. Een centrale factor is dan ook de mechanische robuustheid. Een robuuste behuizing met dikke wanden is alvast een stap in de goede richting. Massieve lagers aan beide uiteinden van de behuizingen, bij voorkeur op grote afstand van elkaar, zijn bedoeld om axiale en radiale krachten te compenseren; daarnaast is een stoot- en vibratiebestendige constructie van het complete binnenwerk vereist. HeavyDuty-encoders mogen ook niet gevoelig zijn voor elektromagnetische velden, die bijvoorbeeld ontstaan door onafgeschermde, spanningvoerende kabels. Een geschikte afscherming van de elektronica van de encoder moet voorkomen dat deze beschadigd raakt en onjuiste meetsignalen afgeeft. Daarnaast is een elektrische isolatie noodzakelijk om te voorkomen dat er een stroom door de as kan vloeien. Hierdoor zou namelijk de smering in het lager kunnen verbranden en onherstelbaar beschadigd raken.
Een ander belangrijk punt is de dichtheid. Gezien de omgeving waarin HeavyDuty-encoders worden toegepast – doorgaans omgevingen met veel stof, vuil en vocht – moeten vooral de kwetsbare plaatsen goed zijn afgedicht: rond de as en de elektrische aansluiting. Ook een goede bescherming tegen corrosie door zout water of chemische stoffen is noodzakelijk. En niet in de laatste plaats moet een HeavyDuty-encoder net zo precies werken als "kleine" industriële sensoren. Hij wordt tenslotte gebruikt om aandrijvingen en generatoren nauwkeurig aan te sturen. Dat vereist een betrouwbare afgifte van nauwkeurige signalen, want zelfs geringe meetfouten kunnen in sommige situaties levensgevaarlijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij het neerzetten van een lading met een gewicht van enkele tonnen.

Absoluut, incrementeel en flexibel aan te sluiten

Voor het maken van de juiste keuze moet een fundamentele beslissing ten aanzien van de toepassing worden genomen: moet een incrementele of een absolute encoder worden gebruikt? Baumer Hübner biedt voor beide toepassingsgebieden diverse opties, bijvoorbeeld de incrementele encoders HOG 10 / POG 10, die al jaren betrouwbaar werken in tal van kraaninstallaties en doorgaans op het gebied van HeavyDuty-encoders als referentie worden gebruikt. Of de absolute encoders HMG 10 / PMG 10, die steeds vaker worden gebruikt voor kranen, omdat ze exacte posities bijvoorbeeld via Profinet kunnen weergeven. Omdat ook bij absolute encoders incrementele signalen nodig zijn, leveren de absolute HeavyDuty-encoders naast de absolute positie ook de incrementele positie via seriële digitale interfaces als SSI of veldbussen, bijvoorbeeld in de vorm van een HTL- of TTL-signaal. Enkele uitvoeringen beschikken bovendien over een toerentalschakelaar die via een schakeluitgang een grenstoerental meldt.
Ook voor de montage worden verschillende mogelijkheden aangeboden, bijvoorbeeld met een holle as (open of aan een kant open), een conusvormige as of een massieve as, optioneel bevestigd met behulp van EURO-flens B10. Desgewenst zijn HeavyDuty-encoders, -toerentalschakelaars en -tachogeneratoren ook verkrijgbaar als robuuste, ruimtebesparende eenheid de meest uiteenlopende uitgangssignalen tegelijk kan doorgeven aan een aandrijfas. Grote encoders als HOG 16 / 22 / 28 van Baumer worden toegepast als het toerental van aandrijvingen met een enorm vermogen moet worden bewaakt en dat onder veeleisende omstandigheden als blootstelling aan kolenstof, zilte zeelucht of de gloeiende hitte van een hoogoven.
Ladingen met een gewicht van enkele tonnen, snel, energiebesparend en op de millimeter nauwkeurig optillen en neerzetten – HeavyDuty-encoders geven operators van kranen en hijsinstrumenten de controle die nodig is om een dergelijke taak uit te voeren. Ook onder zware omstandigheden, langdurig betrouwbaar en zonder verlies van nauwkeurigheid.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met de HeavyDuty-specialisten van Baumer.


Geen moeilijke keuze - HeavyDuty-encoders voor kraan- en hijstoepassingen

Incrementele encoders uit de serie HOG10 worden als referentie voor HeavyDuty-encoders beschouwd. Dankzij de beproefde HeavyDuty-constructie, lagers aan beide kanten en een uitermate robuuste scanner is maximale beschikbaarheid gegarandeerd, ook in ruige omgevingen.
003_Baumer_HeavyDuty_HOG10.jpg

 

Geen moeilijke keuze - HeavyDuty-encoders voor kraan- en hijstoepassingen

Encoders in kraaninstallaties moeten jaren achtereen bestand zijn tegen harde stoten, vibraties en krachten die inwerken op de draaias, zonder dat dit ten koste gaat van de werking. Baumer Hübner beschikt over een uitgebreid portfolio van HeavyDuty-encoders die al decennialang in de praktijk hun nut bewijzen, ook in veeleisende omgevingen.
003_Baumer_HeavyDuty_Krananlage.jpg

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers