www.technologieenindustrie.com
Kuka News

KUKA goes Hollywood: freesrobot maakt filmrekwisieten

Of het nu gaat om series als “Stranger Things” of om blockbusters als “Men in Black: International”: filmmakers hebben altijd creatieve en hoogwaardige rekwisieten nodig. Het bedrijf Robocarv uit Engeland wil dit proces automatiseren en schakelt een KUKA freesrobot in om de filmrekwisieten te maken.

KUKA goes Hollywood: freesrobot maakt filmrekwisieten

KUKA robot freest rekwisieten uit kunststof blokken

Als men boeken leest, gebruikt men zijn eigen fantasie om alles voor te stellen. In de bioscoop is dit anders. Hier moet alles er authentiek uitzien: van Romeinse sandalen in historische films, de revolvers in westerns tot aan het meubilair in sciencefictionfilms. Het maken van filmrekwisieten en decors kan nogal kostbaar en tijdrovend zijn.

Daarvoor heeft het bedrijf Robocarv uit Engeland een oplossing bedacht. Zoals hun naam al doet vermoeden, gebruikt het bedrijf een KUKA freesrobot om alledaagse voorwerpen uit het verleden of de toekomst - die er levensecht uitzien- uit kunststof blokken te vervaardigen.

Met behulp van een scanner worden sjablonen vastgelegd en ingevoerd in de robot, die vervolgens met een druk op de knop alles produceert wat de filmmakers nodig hebben. Een kopie van de buste van de Egyptische koningin Nefertiti? Geen probleem. Liam Carr van Robocarv zegt: “Dit is de toekomst van de filmindustrie – en we bevinden ons er nu al middenin.”

Frezen van filmrekwisieten met uiterste precisie

De KR QUANTEC van het type KR 210 L180 freest in slechts enkele uren sculpturen en rekwisieten uit polystyreenblokken. In normale toestand is het kunststofmateriaal licht en gemakkelijk te bewerken. Als het figuur eindelijk klaar is, wordt het bedekt met een speciale harslaag. Het materiaal wordt hard en is dan robuust genoeg om de zware Hollywood-filmopnames te weerstaan. Het bijzondere aan de door de robot gemaakte rekwisieten: Robocarv recycleert het materiaal na de filmopnames, verwijdert de beschermlaag en maakt van het schuim nieuwe blokken. Dat maakt de productie ook financieel interessant.

Het grootste beeld dat Robocarv tot nu toe heeft geproduceerd is een 15 meter hoge leeuw voor de filmversie van de musical Cats. Volgens Liam Carr: “Er zullen altijd rekwisieten zijn die met de hand moeten worden gemaakt. Maar voor bijna perfecte, geometrisch nauwkeurige producten vertrouwen we op de precisie van de KUKA robots.”

www.kuka.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers