www.technologieenindustrie.com
Sandvik Coromant News

3D-modelleertechniek voor het versnellen van de productie van gelaatsschermen

Leider op het gebied van metaal verspanende techniek,, Sandvik Coromant, heeft een nieuwe 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde modelgegevens te gebruiken, kan de techniek de 3D-printproductie drastisch verhogen, ter ondersteuning van de productie van gelaatsmaskers voor medewerkers in de zorg die strijden tegen Covid-19. Door deze data belangeloos te publiceren, stimuleert Sandvik Coromant andere bedrijven om deze methode te gebruiken om te assisteren bij de productie van gelaatsmaskers.

3D-modelleertechniek voor het versnellen van de productie van gelaatsschermen

Sandvik Coromant's industriële faciliteiten zijn doorgaans gereserveerd voor het produceren van metaalpoeders tot ingewikkeld ontworpen componenten. Momenteel wordt de expertise op het gebied van metaalbewerking van de organisatie op een andere wijze ingezet voor het produceren van persoonlijke beschermingsmiddelen voor personeel in de zorg, met behulp van enkele kunststof 3D-printers van het bedrijf.

Diverse bedrijven produceren reeds 3D-geprinte gelaatsschermen. Echter, omdat 3D-printers meestal zijn beperkt tot het printen van één CAD-bestand tegelijkertijd, is de productie-output traag. Om dit probleem op te lossen, hebben ingenieurs van de persgereedschapafdeling van Sandvik Coromant een nieuw modelleringsproces ontworpen zodat machines een stapel van meerdere gelaatsschermen kunnen herkennen als één massief CAD-bestand.

Door het dupliceren van de 3D-afbeeldingsdata van een enkel gelaatsscherm, zijn ingenieurs bij Sandvik Coromant in staat meerdere schermen op elkaar te stapelen. Door gebruik te maken van een dubbele extruder, kan de 3D-printer vervolgens worden geïnstrueerd om een steunconstructie te maken tussen elk product — in wezen het printen van een dunne streng kunststof tussen elk gelaatsscherm. Door deze steun te printen in een materiaal dat in water oplosbaar is, kunnen de schermen na het printen gemakkelijk van elkaar los worden gemaakt.

De persgereedschapafdeling van Sandvik Coromant kan nu 42 kunststof gelaatsschermen per 3D-printer produceren bij elke productiebatch — een proces dat voorheen 48 uren in beslag nam voor het produceren van slechts één gelaatsscherm. Grote 3D-printers zouden dezelfde techniek kunnen gebruiken om tot 200 gelaatsschermen in één enkele productiebatch te printen.

Sandvik Coromant hoopt dat deze techniek wordt overgenomen door andere bedrijven met toegang tot een 3D-printer als de meest efficiënte manier voor het produceren van gelaatsschermen. Het bedrijf heeft al de benodigde 3D-modelgegevens gedeeld met Protech, de vooraanstaande Nordic leverancier van 3D-printers van Stratasys. Een distributeur van 3D-printers voor de hobbymarkt heeft eveneens de data gedeeld met haar netwerk.

“Het printen van meerdere onderdelen tegelijkertijd is de optimale methode voor het produceren van een groot aantal gelaatsschermen bij gebruik van een 3D-printer," legt Christian Dingfors uit, productie-ingenieur bij Sandvik Coromant persgereedschappen. “In de voortdurende inspanningen om het personeel in de zorg te ondersteunen in de strijd tegen Covid-19, moeten we zo effectief mogelijk bijdragen aan de productie van persoonlijke beschermingsuitrusting. Daarom wil Sandvik Coromant deze techniek en de nodige beelddata delen met zoveel mogelijk bedrijven. We willen dat elke 3D-printfaciliteit betrokken raakt.

“We stimuleren elk bedrijf dat toegang heeft tot een 3D-printer om contact met ons op te nemen voor begeleiding omtrent het inzetten van deze printtechniek. We delen graag de 3D-beelddata met iedereen, inclusief kleine bedrijven en hobbyisten, die willen bijdragen aan dit essentiële doel," besloot Dingfors.

Na het verkrijgen van meer dan 3000 overhead projector films, gebruiken verschillende divisies in Sandvik Coromant nu hun 3D-printfaciliteiten voor het produceren van gelaatsschermen. De persgereedschap-afdeling van Sandvik Coromant bijvoorbeeld, heeft alle niet essentiële productie onderbroken voor de 3D-printers die het op haar locatie heeft, waarbij 75% van de printcapaciteit nu wordt besteed aan de productie van gelaatsschermen.

De schermen worden gedoneerd aan ziekenhuizen in de Sandviken-Gävle, Gävleborg en Stockholm regio's van Zweden, maar Sandvik Coromant verwacht dat het initiatief wereldwijd wordt overgenomen — niet alleen binnen Sandvik, maar ook breder in het bedrijfsleven.

Op een andere plek in de VS, kreeg Wally Calayag, een vertegenwoordiger van Sandvik Coromant in Californië een idee toen hij zag hoeveel pijn de chirurgische maskers veroorzaakten bij personeel in de zorg in een ziekenhuis in de buurt waar zijn vrouw werkte als verpleegster. Gewapend met een 3D-printer en open source bestanden, begon hij met het printen van verlengbanden voor chirurgische maskers, ook wel bekend onder de naam "ear savers" banden. En het duurde niet lang of hij maakte deze banden voor het ziekenhuis om diegenen in de frontlinies te helpen en hij stimuleerde zo anderen mee te helpen voor het goede doel.

www.sandvik.coromant.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers