www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.

SVIA in Zweden gebruikt Anybus X-gateways om hun op DeviceNet gebaseerde robotcellen te verbinden met elk netwerk dat door hun klanten wordt gebruikt.

Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.
Kijkende robots 

Svensk Industriautomation (SVIA) is een snel groeiend automatiseringsbedrijf in Jönköping, Zweden, dat robotsystemen ontwikkeld voor klanten in de Scandinavische landen, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Staten De systemen worden geassembleerd tot robotcellen die kunnen communiceren met bijvoorbeeld andere systemen in een fabriek. De kern van de robotcel is het eigen visiesysteem van SVIA, genaamd Pickvision, dat nauwkeurig detecteert hoe een bepaald object wordt geplaatst op een transportband en zo een robot in staat stelt het object op te pakken. Eenvoudig gezegd stelt SVIA robots in staat om te zien. Deze revolutionaire technologie is inmiddels zeer populair op de automatiseringsmarkt en heeft ervoor gezorgd dat SVIA zijn omzet in de afgelopen jaren kon verdubbelen.

“Onze kracht ligt in de eenvoud,” zegt Anders Mandorsson, ontwerper en projectmanager bij SVIA. “Het is heel gemakkelijk om de robot te vertellen wat deze moet selecteren op de transportband, en daarna kun je direct beginnen.” Met behulp van de Pickvision software kunnen gebruikers een foto van het object maken dat van de band moet worden gepakt. De software detecteert automatisch de vorm van het object en elke keer dat deze vorm verschijnt voor de camera, ‘weet’ de robot hoe hij deze moet oppakken.

DeviceNet en PROFIBUS verbinden
.
Net als de meeste geavanceerde automatiseringssystemen, moeten ook de robotcellen van SVIA communiceren met een of ander fabrieksbreed industrieel netwerk en deze vorm van communicatie verloopt niet altijd probleemloos.
“Een paar jaar geleden hebben we een robotcel gebouwd voor een klant die mij toegang beloofde tot hun PROFIBUS systeem, maar al na een tijdje bleek dat ons systeem alleen was bedoeld als een aparte node in hun netwerk. Toen ontdekten we de Anybus X-gateways van HMS. We hebben geprobeerd er één in één van onze schakelkasten te installeren en hij bleek de conversie tussen ons op DeviceNet gebaseerde systeem en het PROFIBUS systeem van de klant op een zeer elegante manier uit te voeren,” zegt Anders Mandorsson.

Sindsdien past SVIA Anybus X-gateways toe in veel van de robotcellen die ze wereldwijd aan klanten levert. Nogmaals, eenvoud is de sleutel. “DeviceNet is de standaard die we gebruiken in de meeste van onze schakelkasten en in plaats van zelf de conversie naar andere netwerken te maken, installeren we gewoon een X-gateway van HMS. Het is goedkoper, maar vooral maakt het het makkelijker voor de klant, omdat er sprake is een duidelijke scheiding tussen ons systeem en zijn eigen fabrieksnetwerk,” aldus Anders Mandorsson.

Hoe werkt het
.
SVIA's robotcellen worden meestal geleverd met robots van ABB, die werken op een DeviceNet netwerk. De robots kunnen makkelijk communiceren met een ander DeviceNet netwerk, maar als ze worden aangesloten op een ander netwerk, bijvoorbeeld een PROFIBUS netwerk (via een PLC van Siemens) of een EtherCAT netwerk (via een PLC van Beckhoff) is er een ‘vertaler’ nodig. Anybus X-gateways zorgen voor de conversie tussen de twee netwerken met behulp van ingebouwde software die de telegrammen enerzijds herstructureert en ze anderzijds begrijpelijk maakt. De configuratie wordt binnen enkele minuten uitgevoerd met de Anybus Configuration Manager software, zodat programmering niet nodig is.

Flexibiliteit
De robotcellen van SVIA zijn zeer flexibel en kunnen eenvoudig worden aangepast aan de applicaties van verschillende klanten, zoals montage, verpakken, boren en draaien. Met de Anybus X-gateways is SVIA ook zeer flexibel als het gaat om het netwerk waarmee verbinding kan worden gemaakt. “Eerlijk gezegd denken we niet veel meer na over netwerken,” zegt Anders Mandorsson. “Wanneer we een robotsysteem bouwen, bestellen we gewoon de X-gateway die converteert naar het industriële netwerk van de klant - we pluggen die in en het werkt.”
Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.
In Pickvision beslist de operator wat moet worden opgepakt van de transportband. Van elk item wordt een foto wordt genomen en de software identificeert de vormen.
Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.
Als de robotcel in bedrijf is, bewaakt een camera in het plafond de transportband...
Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.
.. en zorgt ervoor dat de robot precies weet wat hij moet oppakken, en hoe.
Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.
Een Anybus X-gateway zorgt voor de conversie tussen het DeviceNet systeem van de robot en het PROFIBUS netwerk van de eindklant.
Hoe robotcellen kunnen worden aangesloten op elk industrieel netwerk
.
Anders Mandorsson

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers