www.technologieenindustrie.com
Turck News

LAGERLOZE IO-LINK ENCODER VOOR EXPLOSIEGEVAARLIJKE OMGEVINGEN

De contactloze QR24-Ex van Turck met IO-Link interface verhoogt de beschikbaarheid van de installatie in Ex-toepassingen door de weerstand tegen stof en schokken.

LAGERLOZE IO-LINK ENCODER VOOR EXPLOSIEGEVAARLIJKE OMGEVINGEN

Turck biedt nu ook de contactloze encoder QR24 in een versie voor gebruik in explosievrije zones van zone 2 en 22 of 3GD. Vooral in stoffige omgevingen is het contactloze meetprincipe duidelijk beter dan de dragende optische encoders, omdat deze gevoelig zijn voor het binnendringen van stof.

VOORDELEN

  • Maximale veiligheid in stof Ex-omgevingen
  • Hoogste beschikbaarheid dankzij volledig ingekapselde sensoreenheid
  • Verminderde voorraadvorming door parametreerbare universele encoder
  • IIoT-Ready met IO-Link

Contactloos designprincipe voor extreme robuustheid
In de QR24 zijn de sensoreenheid en de positie-eenheid ontworpen als twee volledig onafhankelijke, volledig ingekapselde eenheden. De encoder is daarmee optimaal beschermd tegen stof, trillingen, schokken en stoten. In tegenstelling tot encoders met magnetische positie-elementen heeft de QR24 een hogere weerstand tegen stoormagnetische velden. Typische toepassingsgebieden van de QR24-Ex zijn de chemische industrie, de mijnbouw of de levensmiddelenindustrie - vooral in molens. Veel toepassingen in de textiel- of houtbewerkingsindustrie vereisen echter ook een voor 3GD goedgekeurde encoder.

Slimme extra functies via IO-Link
De QR24-Ex breidt de premium encoderlijn van Turck uit. Hij voert zijn signaal uit via de IO-Link-interface V1.1, waardoor parameters zoals het uitgangssignaal of het nulpunt gemakkelijker kunnen worden ingesteld. De encoder kan worden gebruikt als een single-turn en semi-multi-turn encoder die het aantal omwentelingen registreert. De encoder gebruikt 16 bits van het 32 bit brede IO-Link-signaal voor de singleturnwaarde, 13 bits voor het aantal omwentelingen en de overige drie bits voor de diagnosegegevens. Op deze manier kan de bedrijfsstatus op elk moment worden bepaald en kunnen onderhoudsintervallen vooraf worden gepland, waardoor onverwachte machine-uitvaltijden effectief worden voorkomen.

www.turck.nl

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers