www.technologieenindustrie.com
EATON

De SOL30X PV brandweerschakelaar zorgt voor extra veiligheid bij zonne-energieinstallaties

Eaton, producent van diverse industriële producten, biedt kant en klaar voorbedrade brandweerschakelaars aan. Deze bestaan uit meerdere lastscheiders specifiek voor fotovoltaïsche installaties. Dankzij een minimale investering kan deze brandweerschakelaar een substantiële invloed hebben op de veiligheid van de brandbestrijders in gebouwen met een PV-installatie. Eaton waarborgt ook dat deze component voldoet aan de vereisten van de nieuwe richtlijn VDE-AR-E 2100-712 die is ingegaan op 1 mei 2013. Deze richtlijn beschrijft enkele maatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid van elektrische installaties te waarborgen in geval er brand uitbreekt. De technische installatievereisten beschrijven de componenten voor het uitschakelen van een string of een zonnepaneel als een topprioriteit. De richtlijn verbiedt expliciet om de string of het paneel permanent kort te sluiten.

De SOL30X PV brandweerschakelaar zorgt voor extra veiligheid bij zonne-energieinstallaties
              Afbeelding: De SOL30X PV brandweerschakelaar schakelt veilig PV-installaties uit

Als betrouwbare partner op het gebied van schakel- en beveiligingstechnologie voor fotovoltaïsche systemen, breidt Eaton haar portfolio uit met deze SOL 30 Safety PV. De brandweerschakelaar biedt installatiegemak en kan voor meerdere schakelingcombinaties toegepast worden.  
 
Bij brand kunnen brandweerschakelaars de kabel tussen de zonnepanelen en de omvormer snel spanningsvrij schakelen. Zo wordt alle gevaar van mogelijke elektrocutie meteen in de kiem gesmoord.  
Dankzij de geïntegreerde onderspanningsdetectie kan de schakelaar ook op afstand afgeschakeld worden met een PV-nood uitschakelaar. Als de brandweer het gebouw volledig van het elektriciteitsnet afsluit, wordt ook de brandweerschakelaar automatisch mee uitgeschakeld. Met als gevolg dat ook de PV-installatie automatisch uitgeschakeld wordt. 
 
De SOL30X PV brandweerschakelaar is opgebouwd uit 2,3,4 of 6 schakelaars (30 A DC lastscheiders met 230 V/50Hz detectie) in één behuizing. Maximum voltage is 1000 V DC. Met deze component komt Eaton tegemoet aan een toenemende vraag uit de PV-markt, waar de meeste installaties bestaan uit meerdere strings met voltages tot 1000 V DC.
 
De geïntegreerde onderspanningsdetectie wordt pas actief na 600 ms. Deze korte tijdvertraging zorgt ervoor  dat korte spanningsdippen in het voedingsnet  niet zullen resulteren in een afschakeling van de zonnepanelen, zodat opbrengstverlies van de zonnepanelen vermeden wordt.
 
Alle brandweerschakelaars zijn voorzien van één NO en één NC hulpcontact. Het  NC contact is standaard af fabriek bedraad en verbonden met een aansluitblok. Hierdoor is het eenvoudig mogelijk om de actuele status van de schakelaar  vast te stellen. Deze status kan dan weer  aangeduid worden met behulp van een signaallamp en/of gemeld worden met behulp van een  alarmbericht. 
 
De brandweerschakelaars zijn verkrijgbaar met MC4 connectoren of met metrische schroefverbindingen. De behuizing heeft een beschermingsgraad van IP65 en is geschikt voor temperaturen tussen -25°C en +60°C.  Alle behuizingen van de  brandweerschakelaar zijn voorzien van een drukcompensatie-ventiel zodat condensatievorming vermeden wordt.
 
Eaton´s Electrical Sector is een wereldleider met expertise in energiedistributie en -beveiliging, noodstroomvoorziening; besturing en automatisering; verlichting en beveiliging; gebouwgerelateerde oplossingen en bedradingssystemen; oplossingen voor zware en gevaarlijke omstandigheden; en engineering services. Via haar wereldwijd toepasbare oplossingen is Eaton in staat invulling te geven aan de meest kritische uitdagingen op het gebied van hedendaagse elektrische energietechniek.
 
Eaton is een gediversifieerd powermanagementbedrijf dat energie-efficiënte oplossingen biedt die onze klanten helpen elektrische, hydraulische en mechanische energie doeltreffend te beheren. Eaton, een wereldwijde technologieleider, heeft in 2012 Cooper Industries plc overgenomen. De inkomsten uit de gecombineerde bedrijfsactiviteiten in 2012 bedroegen $ 21,8 miljard op pro-formabasis. Eaton telt ongeveer 103.000 werknemers en verkoopt producten aan klanten in meer dan 175 landen. Ga voor meer informatie naar www.eaton.eu.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers