www.technologieenindustrie.com
WAGO News

SURFEN OP DE GOLVEN ONDER LED-LICHT

Met indoor surfen, een geïntegreerde fitnessstudio, regelmatige sportevenementen en een volledig aanbod aan diensten, maakt het L&T Sporthaus in Osnabrück, Duitsland, sport tot een levendige belevenis. Het verlichtingsconcept zelf speelt een centrale rol. Ongeveer 4500 LED-lampen, beheerd door WAGO's Controllers, creëren een wonderbaarlijk unieke sfeer bij L&T.

SURFEN OP DE GOLVEN ONDER LED-LICHT

Sporthuis L&T strekt zich uit over vijf verdiepingen met meer dan 5.000 vierkante meter verkoopruimte en er komt meer bij kijken dan alleen de juiste goederen op het juiste moment leveren: shoppen is aan de orde van de dag. De ambitieuze doelen van de ontwerpers zijn om sportevenementen naar de faciliteit te lokken en het publiek uit te nodigen om hun vrije tijd daar door te brengen. Ze bereiken klanten met nieuwe, duurzame concepten.

De kern van het nieuwe gebouw, dat direct aansluit op het modehuis L&T, is het golfslagbad van 7,5 bij 16 meter. Een "eindeloze golf" nodigt mensen uit om indoor te surfen. Rondom dit zwembad is het gehele sportcomplex ontworpen. Een royaal atrium biedt vanaf alle verdiepingen vrij uitzicht op het zwembad. Op de benedenverdieping is een podium voor presentaties en optredens.

» OM DE VERLICHTING AAN TE PASSEN AAN VERANDERENDE OMSTANDIGHEDEN EN OOK OM EEN CONSTANTE VERLICHTINGSNIVEAU HET HELE JAAR TE BEHOUDEN, HEBBEN WE LED-LICHTEN MET DALI-INTERFACES GESELECTEERD. «
Lutz Brinkmann, technisch manager bij L&T

Hoogtetraining in Osnabrück
Bezoekers die willen deelnemen, kunnen vergaderen in de geïntegreerde fitnessstudio, gelegen op de tweede verdieping. Zowel casual als professionele atleten kunnen trainen op meer dan 800 vierkante meter van de modernste apparatuur. Bovendien kunnen de luchtdruk en het zuurstofgehalte in de gehele cardio- en circuittrainingsgebieden worden aangepast. Hierdoor kunnen sporters hun conditie op peil houden tot hoogtes tot 2500 meter of zich gericht voorbereiden op wedstrijden.

Het sporthuis wil natuurlijk zijn producten verkopen. Mannen en vrouwen vinden elk een hele verdieping op maat van hun interesses met een specifiek sportaanbod. Gebieden voor seizoenssporten, sportschoenen, street fashion, stedelijke mobiliteit en outdoorartikelen vullen het portfolio aan mogelijkheden aan.

Producten en evenementen bepalen de sfeer
Verlichting speelt een essentiële rol in het L & T-concept. Nieuwe onderzoeken bewijzen dat licht in de verkoopruimtes de beleving en het comfort van klanten positief kan beïnvloeden. In het geval van innovatieve verlichtingsontwerpen, zoals die geïmplementeerd zijn in het L & T-sporthuis, is het doel om de producten en evenementen te organiseren op een manier die verder gaat dan alleen een uitstekende lichtkwaliteit naar scenario's die divers en inspirerend zijn. Klanten moeten zich op hun gemak voelen en er graag blijven hangen.

VEDDER LICHTMANAGEMENT, een verlichtingsbedrijf uit München, was verantwoordelijk voor het lichtontwerp. In een faciliteit die afhankelijk is van winkelbeleving en evenementen, is één verlichtingsscenario, dat alleen kan worden in- en uitgeschakeld, op zijn best onvoldoende. Om een optimale verlichting te bereiken in alle delen van de faciliteit, gebruikten de lichtontwerpers ongeveer 4500 LED-lampen op de vijf verdiepingen - elke individuele lamp is nauwkeurig geplaatst en afzonderlijk regelbaar.

"Om de verlichting snel aan veranderende omstandigheden aan te passen en ook om het hele jaar door een constant verlichtingsniveau te behouden, hebben we LED-lampen met DALI-interfaces gekozen", legt Lutz Brinkmann, technisch manager bij L&T, uit.

Naast een basisniveau, dat 's ochtends geactiveerd wordt voor de schoonmaakdienst en dat constant blijft in de loop van de dag, werden er verlichtingsscenario's geprogrammeerd die gericht zijn op de gebeurtenissen. ”

Een reeks verlichtingsinstellingen op een hoger niveau voor modeshows, basketbaltoernooien of presentaties zijn beschikbaar met een druk op de knop. Daarnaast zijn er lichtscenario's voor het zwembadgedeelte, specifiek voor “the wave”, en voor presentaties in de verkoopruimtes.


SURFEN OP DE GOLVEN ONDER LED-LICHT
Kern van het L&T Sporthaus - het golfslagbad van 7,5 bij 16 meter. Een royaal atrium biedt een vrij uitzicht vanaf alle verdiepingen.

Flexibele lichtregeling
Ter voorbereiding hebben de ontwerpers tal van vragen overwogen over de structuur van de besturing en de programmering. "De lichtregeling moet flexibel werken en snel kunnen worden aangepast aan nieuwe omstandigheden", legt Heiko Runge, projectleider en programmeur bij ebm elektro-bau-montage GmbH & Co. KG, Osnabrück uit. Elk licht is een datapunt dat individueel kan worden geregeld, inclusief de helderheidsniveaus. Dit gebeurt via de gebouwentechniek, via een touchscreen in het controlecentrum of direct op de verkoopvloer met een smartphone.

DE LICHTREGELING MOET FLEXIBEL WERKEN EN SNEL AANPASBAAR ZIJN AAN NIEUWE OMSTANDIGHEDEN
Heiko Runge, Project Supervisor en Programmer bij ebm

De WAGO PFC200-controllers vormen de kern van de lichtregeling. Alle gegevens voor de individuele lichtscenario's en alle helderheidswaarden worden in een MySQL-database in de controller opgeslagen. Deze database-oplossing biedt voor Heiko Runge verschillende voordelen: Alle helderheidswijzigingen worden centraal beheerd en gecontroleerd. Veranderingen aan individuele verlichtingselementen of de DALI-controllers zijn niet nodig. Lampen kunnen individueel aan verschillende scenario's worden toegewezen, zelfs als het programma loopt. Als een product of productgroep speciaal uitgelicht moet worden, worden de lichten over deze items op 100 procent gezet, die in de buurt worden gedimd en wordt het geheel opgeslagen als een verlichtingsscenario.

Naast de DALI-lichtsturingen werden ook andere interfaces in het WAGO-automatiseringssysteem geïntegreerd. Zo wordt de verlichting voor evenementen in het zwembad bediend via DMX; het KNX-protocol wordt gebruikt voor besturingsfuncties in de techniek en openbare ruimtes en om te koppelen in de mediatechniek. De datapunten zijn geïntegreerd in een hoger niveau BACnet gebouwbeheersysteem ontworpen door Kieback & Peter.

www.wago.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers