www.technologieenindustrie.com
Liebherr News

De nieuwe mobiele bouwkraan MK 73-3.1 van Liebherr: compacte taxikraan met grote reikwijdte

De nieuwe mobiele bouwkraan MK 73-3.1 is de kleinste uit de serie mobiele bouwkranen van Liebherr. Hij completeerd als kleinste variant het bestaande aanbod van mobiele bouwkranen, de MK 88-4.1 en MK 140.

De nieuwe mobiele bouwkraan MK 73-3.1 van Liebherr: compacte taxikraan met grote reikwijdte

De compacte en wendbare mobiele bouwkraan MK 73-3.1.

  • Compacte taxikraan voor bouwplaatsen met weinig ruimte en voor kort durende inzetten
  • Elektrisch aangedreven kraan met variabele stroomvoorziening
  • Uitbreiding van de bestaande serie mobiele bouwkranen

De compacte 3 asser is het antwoord op de behoeften van de markt naar een kleine, compacte en wendbare mobiele bouwkraan, welke bijzonder snel en flexibel is in te zetten.

Mobiele bouwkranen zijn bij uitstek geschikt als taxikranen – ook de MK 73-3.1 is ontworpen om bediend te worden door slechts één persoon. Deze kraan is in ongeveer 10 minuten klaar voor gebruik. Extra transporten zijn niet nodig om de MK 73-4.1 in te kunnen zetten. De elektrisch bedienbare kraan kan van stroom worden voorzien door elektriciteit op de bouwplaats of het geïntegreerde aggregaat. Het bekende één-motor concept van Liebherr met EcoMODE maakt een veilige rit naar de bouwplaats en een economisch gebruik tijdens de inzet mogelijk.

Met de MK 73-3.1 kiest Liebherr voor beproefde techniek in een bijzonder compacte vorm. De kleine mobiele bouwkraan beschikt over alle eigenschappen van zijn grote broer, de MK 88-4.1. Met een totale lengte van 13,80 m, een breedte van 2,75 m en een hoogte van 4,00 m is hij bijzonder compact en daardoor uitermate wendbaar. De maximale hijslast bedraagt 6,0 ton.

Grote reikwijdten
Om aan de klassieke eisen van binnenstedelijke en dichtbebouwde bouwplaatsen te voldoen was de ontwikkeling van deze nieuwe mobiele bouwkraan gericht op een grote reikwijdte: met een gieklengte van 38,5 m en met de betreffende extra ballast is een maximale hijslast van 2.000 kg mogelijk. In de steile giekstand van 45° bereikt de kraan een hijshoogte van 51 m met aan de jib maximale hijslasten van 2800 kg tot 1850 kg. De ingenieurs hebben bij het ontwerp gelet op een consequent hoge maximale hijslast voor alle steile giekstanden. Drie verschillende steile giekstanden waarborgen een flexibele inzet.

Elektrisch aangedreven kraan
De kleine mobiele bouwkraan MK 73-3.1 wordt op de bouwplaats, net zoals zijn grote broers, elektrisch aangedreven en kan van stroom worden voorzien door middel van bouwstroom of het interne aggregaat. Hierdoor is hij op de bouwplaats zeer geluidsarm en emissievrij. Dit maakt hem bijzonder geschikt om 's nachts of in een geluidsgevoelige omgeving te werken. Ook deze kleine mobiele bouwkraan is ontworpen voor gebruik met 63 ampère resp. 32 ampère. Een beperking van de werksnelheid is ook bij het bedrijf met 32 ampère niet het geval.

Uitgebreide uitrusting
Net zoals bij de andere mobiele bouwkranen uit de serie wordt de kraanmachinist door allerlei hulpsystemen ondersteund. Dit zijn met name de traploos verstelbare liftcabine en moderne camerasystemen – de last en de onderwagen zijn op deze manier altijd in het zicht. Hulpsystemen zoals het fijnpositioneringssysteem Micromove zorgen voor nauwkeurig werken met de last. Het gebruik van de kraan op bijzonder krappe bouwplaatsen wordt mogelijk gemaakt door de vijf stuurprogramma's met actieve achterasbesturing en de variabele afstempeling.

Extra opties zoals de Load-Plus-lastcurve en het verstevigde katrijwerk verhogen de prestaties van de kraan. Met de giek in steile stand van 45° kunnen op deze manier tot 50 % zwaardere lasten worden gehesen.

Één-motor concept
Voor de MK 73-3.1 is het één-motor concept, dat reeds wordt toegepast in de mobiele kranen van het zusterbedrijf Liebherr-Werk Ehingen GmbH, overgenomen. Hierdoor wordt het gebruik van de kraan nog economischer: het aggregaat van de mobiele bouwkraan MK 73-3.1 wordt uitsluitend door de onderwagenmotor aangedreven. Bovendien beschikt de kraan over een ECO-modus.

Liebherr heeft in deze kleine mobiele bouwkraan alle technische kenmerken van zijn grote broers toegepast: de enorme wendbaarheid en flexibiliteit van deze mobiele bouwkraan gecombineerd met zijn betrouwbaarheid zorgen ervoor dat het kraanbedrijf over een efficiënte, moderne kraan in zijn vloot beschikt.

www.liebherr.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers