www.technologieenindustrie.com
NSK

Monocarrier units van NSK zorgen voor nauwkeurige en snelle behandeling van medische laboratoriummonsters

Een fabrikant van geautomatiseerde analyseapparatuur voor medische technologie zet een lineair systeem met twee assen in om monsters snel en nauwkeurig te behandelen. Om te voldoen aan de strenge vereisten in deze sector, maakt de machinebouwer gebruik van een assemblage op basis van twee NSK Monocarrier lineaire actuators. Deze eenheden, die bestaan uit een servo- of stappenmotor, een kogelomloopspindel en een precisiegeleider, worden voorgemonteerd en klaar voor installatie geleverd

Bloedonderzoek, opsporen van ziekten, dopingtests: medische laboratoriumtechnologie en -analyses voeren zeer diverse taken uit. Voor analyses zijn sterk geautomatiseerde machines beschikbaar die monsters en reagentia met hoge verwerkingssnelheid onderzoeken. Gewoonlijk gebeurt het vervoer en de behandeling van de te analyseren vloeistoffen afzonderlijk, in buisjes of ampullen of in microtiterplaten met 96 of meer plaatsen.

In deze machines is het belangrijkste proces het bepalen van de laboratoriumwaarden van elk afzonderlijk monster. Lineaire systemen met hoge prestaties en hoge precisie ondersteunen deze taak op mechanisch niveau. Dat doen ze door taken uit te voeren zoals het doseren van reagentia in elk afzonderlijk monster, het voeden van ampullen aan de analyse-eenheid of het overbrengen van dragers van het ene analysestation naar het volgende. Dergelijke systemen maken het mogelijk een geautomatiseerde, storingsvrije workflow met hoge verwerkingscapaciteit te realiseren.

Diverse toonaangevende fabrikanten van medische analyseapparatuur zetten hiervoor de Monocarrier lineaire actuators van NSK in. De MCM serie integreert een hoogwaardige NSK kogelomloopspindel, servo- of stappenmotor, een lineaire geleiding met U-profiel, lagerunits en motoradapters in één compacte eenheid, waardoor de benodigde inspanning voor ontwerp, assemblage en inbedrijfstelling verminderd wordt. De lineaire geleiding is standaard uitgerust met een K1-smeringseenheid die een langdurige, onderhoudsvrije werking garandeert. Dat wordt nog verder ondersteund door het gebruik van een lage temperatuur chroomcoating ter bescherming tegen corrosie.

De belangrijkste kenmerken van de NSK Monocarrier zijn hoge stijfheid en belasting, soepele beweging, nauwkeurige positionering, corrosiebestendigheid en lange levensduur. Het gamma MCM monocarriers zijn beschikbaar in vijf standaardmaten met verschillende slaglengtes en spoed.

De fabrikant van hoogwaardige laboratoriumanalysemachines, die kracht en compactheid combineren, gebruikt een combinatie van twee Monocarrier MCM-systemen voor het lossen van ampullen uit de monsterdragers. Op de slede van de Y-as is een eenheid uit het MCM03 gamma van NSK gemonteerd, terwijl een MCM02 versie de kortere X-as bedient. NSK levert overigens oplossingen van de kleinste MCM02 tot de MCM10, met slaglengtes van 50 tot 1000 mm.

Beide assen zijn uitgerust met stappenmotoren (opgesteld in een U-vorm om ruimte te besparen) die de Monocarrier aandrijven via een getande riem. De meeste toepassingen vereisen geen riem, maar maken gebruik van een koppeling die een directe aandrijving tussen de motor en de MCM-unit mogelijk maakt.

De analyser biedt een uiterst snelle verwerkingscapaciteit, uitgedrukt het aantal tests dat per uur kan worden uitgevoerd. De Monocarrier-eenheden van NSK zijn mee verantwoordelijk voor deze prestatie, want ze ondersteunen de belangrijke subassemblage die de toevoer voortdurend laadt en ontlaadt. Hierdoor is het niet nodig om de machine te stoppen of te pauzeren, zodat labtechnici on-the-fly kunnen laden terwijl het systeem blijft draaien. De betrouwbaarheid van de lineaire actuatoroplossing van NSK helpt het systeem om onderhoudsvrij te werken, de klok rond, 365 dagen per jaar.

NSK levert het lineaire systeem als een kant-en-klare, voorgemonteerde eenheid met inbegrip van andere accessoires zoals sensoren en beugels. De lineaire eenheid ontvangt zijn commando's van het centrale besturingssysteem van de analyser. Hierdoor krijgt de gebruiker een oplossing van hoge kwaliteit die in staat is om monsters en monsterdragers met hoge snelheid en precisie te hanteren gedurende de complete levensduur van het systeem.

1) Verschillende toonaangevende fabrikanten van medische analyseapparatuur zetten de Monocarrier lineaire actuatoren van NSK in - Foto: Denis Starostin/Shutterstock
 

Monocarrier units van NSK zorgen voor nauwkeurige en snelle behandeling van medische laboratoriummonsters

2) Het Monocarrier MCM gamma integreert een hoogwaardige NSK kogelomloopspindel, servo- of stappenmotor, U-profiel lineaire geleiding, lagerunits en motoradapters in één compacte eenheid. Foto: NSK


Monocarrier units van NSK zorgen voor nauwkeurige en snelle behandeling van medische laboratoriummonsters

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers