www.technologieenindustrie.com
Tsubaki Kabelschlepp

Frezen in een nieuwe dimensie

Beschermingssystemen voor een machinegigant

Frezen in een nieuwe dimensie
Foto: Op de ProfiMill 8500/120-G zijn horizontale en verticale geleidebanen, samen met een dwarsligger, uitgerust met telescoopafdekkingen van TSUBAKI KABELSCHLEPP.

De naam WaldrichSiegen Werkzeugmaschinen GmbH is over de hele wereld bekend door de productie van grote, hoognauwkeurige portaalfreesmachines. Momenteel vormen de portaalfreesmachines van WaldrichSiegen het hart van productie-installaties waar geavanceerde werkstukken met de hoogste nauwkeurigheid worden vervaardigd. Telescoopafdekkingen van TSUBAKI KABELSCHLEPP zijn geïntegreerd in de machines van WaldrichSiegen en bieden betrouwbare bescherming voor de kabels en geleidebanen.

Het leveringsprogramma van WaldrichSiegen omvat portaalfreesmachines naast grote gereedschapmachines voor slijpen, textureren en draaien. De geavanceerde technologie van het bedrijf is wereldwijd gevraagd. Grote, door het bedrijf geproduceerde gereedschapmachines worden geleverd aan vele marktleiders, in China bijvoorbeeld aan Dongfang. “WaldrichSiegen en Dongfang Electric en zijn dochteronderneming Dongfang Electric (Guangzhou) Heavy Machinery werken al vele jaren samen,” bevestigt Ralf Tschersche, Product Manager freesmachines bij WaldrichSiegen. Het Chinese bedrijf Dongfang uit de provincie Sichuan, schafte in de afgelopen jaren al drie horizontale draaibanken aan. In 2012 plaatsten zij een order voor een portaalfreesmachine: Dongfang Electric besloot de nieuwste freesmachine, de ProfiMill 8500/120-G, aan te schaffen voor de fabriek in Guangzhou. De machine wordt hier gebruikt voor de productie van uiteenlopende componenten voor energiecentrales.
Frezen in een nieuwe dimensie
Foto: Een stalen kabeldrager van bijna 10 meter lengte, uit de S/SX 1800 serie van TSUBAKI KABELSCHLEPP beschermt in de ProfiMill 8500/120-G de elektrische en hydraulische leidingen.

De order betreft de grootste portaalfreesmachine uit de ProfiMill serie die ooit is gebouwd door WaldrichSiegen: De afstand tussen de twee staanders is 8.5 meter, de vrije hoogte is 7,5 meter. De frees- en booreenheid in het hart van het systeem beschikt over een indrukwekkende 3,5 m lengte op de Z-as en een vermogen van 120 kW op het gereedschap. “Speciaal voor grotere afmetingen biedt de portaaluitvoering het voordeel van een duidelijk kleinere footprint,” aldus Ralf Tschersche. Op de ProfiMill systemen zorgen moderne besturingsconcepten met master/slave aandrijvingen voor het gesynchroniseerd bewegen van alle assen, terwijl de hydrostatische wormwielaandrijving zorgt voor een hoge mate van stijfheid.

Machines en onderdelen: alles op grotere schaal
De enorme afmetingen van de portaalfreesmachine voor Dongfang vereisen vanaf het begin een aangepaste oplossing - mede voor de toegepaste componenten. WaldrichSiegen zocht daarom contact met de leverancier van dergelijke oplossingen, TSUBAKI KABELSCHLEPP, waarmee het bedrijf al vele decennia zakelijk nauw samenwerkt. Horizontale en verticale geleidebanen, alsmede de dwarsligger van de ProfiMill, zijn uitgerust met telescoopafdekkingen van TSUBAKI KABELSCHLEPP (zie kader ‘Technische specificaties’).
Rekening moet bij deze grote machine worden gehouden met rijlengtes tot 23 meter en rijsnelheden tot 20 m/min. De geleidebanen worden beschermd door tandem afdekkingen: zo’n uitvoering met twee gekoppelde afdekkingen met elk 16 compartimenten zorgt voor kleine buitenafmetingen, zelfs bij lange rijlengtes. De hoogste rijsnelheden worden gehaald op de dwarsligger. Om de resulterende trillingen en het contactgeluid te vermijden, worden de telescoopafdekkingen in dit geval voorzien van een speciale bufferdemping. De combinatie van speciale buffers zorgt daarbij voor een zachte uitdemping van de bewegende massa.
Frezen in een nieuwe dimensie
Foto: De hoogste snelheden worden gehaald op de dwarsliggers, daarom zijn hier de telescoopafdekkingen voorzien van een speciale bufferdemping.

“KABELSCHLEPP ontwikkelt en produceert klantspecifieke bescherming van geleidebanen en transportsystemen,” vertelt Peter Marzinek, hoofd Verkoop Duitsland/Zwitserland/Oostenrijk bij TSUBAKI KABELSCHLEPP GmbH. “Wereldwijd is er bij tal van machinebouwers vraag naar KABELSCHLEPP telescoopafdekkingen. Wij bieden een enorme verscheidenheid aan modellen en elke afdekking is daarbij uniek.” Waar geleidebanen, meetapparatuur, aandrijfelementen of andere gevoelige delen van machines moeten worden beschermd, biedt TSUBAKI KABELSCHLEPP een passende toegesneden oplossing. De systemen zijn bijzonder betrouwbaar, hebben een lange levensduur en zijn uitgerust met geavanceerde technologie.

Aangepaste systemen voor bijzondere eisen
Behalve met de grote afmetingen, kreeg WaldrichSiegen ook te maken met een andere speciale eis: de afdekkingen van de geleidebanen moesten lekkage van olie en het binnendringen van koelvloeistof voorkomen – met andere woorden, ze moesten waterdicht zijn. “Binnendringende koelvloeistof zou gaan mengen met de hydrostatische olie en het functioneren van de machine beïnvloeden,” legt Peter Marzinek uit. “De olie zou dan bovendien moeten worden vervangen, hetgeen tot hoge kosten zou leiden. Lekkende olie zou, als het de grond in sijpelt, ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu. “In het geval van de horizontale afdekkingen beschermen vouwbalgen, die zijn aangebracht tussen de compartimenten, momenteel tegen het binnendringen van koelvloeistof. De verticale afdekkingen hebben, om olielekkage te voorkomen binnen de afdekking speciaal geprofileerde afdichtstrips tussen de compartimenten en afbuigplaten. Een wissersysteem met verwisselbare lippen, houdt bovendien de afzonderlijke afschermcompartimenten schoon.”
Frezen in een nieuwe dimensie
Foto: De geleidebaanafdekkingen voorkomen olielekkage en het binnendringen van koelvloeistof.

Naast de telescoopafdekkingen, is de voor Dongfang bestemde ProfiMill uitgerust met kabeldragers van TSUBAKI KABELSCHLEPP met een niet-ondersteunde lengte van 7,5 meter. WaldrichSiegen koos voor een staalkabeldrager uit de S/SX 1800 serie. Het gaat hierbij om uiterst robuuste, sterke kabeldragers voor zware mechanische belastingen en zware omstandigheden, die grotere niet-ondersteunde lengtes mogelijk maken, zelfs met extra grote belastingen. De beproefde staalkabeldragers zijn uitgerust met extreem stabiele kettingschalmplaten, een ontwerp met een meervoudig slagsysteem en speciale bouten. De zeer grote ProfiMill 8500/120-G is uitgerust met een kabeldrager van circa tien meter lengte, die de elektrische en hydraulische leidingen beschermt.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers