www.technologieenindustrie.com
DENSO

DENSO maakt einde aan laadpaalstress dankzij nieuwe EV-technologie

DENSO, het bedrijf achter de uitvinding van de QR-code, is de auteur van een veelbelovend Proof of Concept (POC) dat het antwoord biedt op het tijdrovende opladen van elektrische voertuigen (EV). Het idee maakt het bestuurders van EV’s mogelijk om te blijven rijden, zonder dat ze hoeven te stoppen om op te laden. Dat kan door gebruik te maken van dynamische draadloze energieoverdracht.

DENSO maakt einde aan laadpaalstress dankzij nieuwe EV-technologie

DENSO, de op één na grootste leverancier van geavanceerde automobieltechnologie ter wereld, heeft een technologie ontwikkeld waarbij EV-batterijen via draadloze stroomoverdracht automatisch kunnen opladen bijhet stilstaan of tijdens het rijden. Dit geeft EV-automobilisten vijf grote voordelen: het oplaadproces wordt sneller en gemakkelijker, de totale actieradius van het voertuig wordt verbeterd, de EV-kostenbesparingen worden doorgerekend aan de klanten, de ontwikkeling en groei van Mobility-as-a-Service (MaaS) verloopt sneller en tot slot vermindert ook belasting van het leefmilieu, omdat het concept ons dichter bij een koolstofneutrale wereld brengt.

Gebruikers van elektrische voertuigen zijn vertrouwd met de uitdaging om tijdig een oplaadstation te vinden, vooral in steden of landen waar het gebruik van elektrische voertuigen nog beperkt is. Dit gebrek aan oplaadpunten, in combinatie met de angst voor de actieradius die daarmee gepaard gaat, zijn enkele van de belangrijkste hinderpalen voor potentiële kopers. Hoewel het op dit moment misschien nog geen problem is, kan dit een belangrijk punt worden naarmate EV's op grotere schaal worden gebruikt.

Een van de voordelen van zelfopladende hybride auto's is dat de accu's tijdens het rijden kunnen opgeladen worden. Hoewel de wetenschap achter de automatische oplaadsystemen voor hybride en EV's zeer verschillend zijn, is het concept vergelijkbaar. Het vermindert de kans op rijangst, storingen gerelateerd aan een lege batterij, lange oplaadtijden en sociale of werkgerelateerde spanningen die traditionele EV’s met zich meebrengen als de gebruiker onverwacht moet stoppen om op te laden.

Dynamische draadloze energieoverdracht heeft het potentieel om een revolutie te ontketenen in de plaats die EV’s krijgen in onze transportroutine.

Keisuke Tani en Nobuhisa Yamaguchi zijn beide systeemingenieur elektrificatie bij DENSO. Hun betrokkenheid bij dit project leidde ertoe dat er buiten het kader van benzinevoertuigen werd gedacht. Dat was doelbewust, want de ontwikkeling van EV-technologie is er tot nu toe op gericht om vergelijkbare prestaties en hetzelfde rijgevoel als bij conventionele voertuigen met verbrandingsmotor te bereiken.

Tani over deze innovatie: "De technologie zal volgens hetzelfde principe werken als dat van het draadloos opladen van smartphones. De oplaadapparaten worden in de weg ingebouwd en leveren elektriciteit aan voertuigen wanneer ze de apparaten passeren of stoppen. Het onderliggende mechanisme is zeer eenvoudig. Het belangrijkste punt is om de oplaadpunten te beperken door de infrastructuur en de mobiliteit op elkaar af te stemmen om het energieverbruik te minimaliseren.”

"Voor de ontwikkeling van dit soort technologie is een geavanceerde systeembesturing nodig. Als een belangrijke leverancier van stuurtechnologie is DENSO in staat om de complexe mechanismen als één systeem te coördineren. Wij beschikken over diepgaande kennis en ervaring op het gebied van besturingstechnologieën voor mobiliteitsproducten, zodat we systemen kunnen bouwen die mobiliteit effectief coördineren met infrastructuur."

Een open innovatiebenadering
Hoewel nog in de POC-ontwikkelingsfase, heeft DENSO in 2022 al gezamenlijke demonstratieproeven van de industrie en de academische wereld opgezet, gebaseerd op een open innovatiebenadering. In 2025 wil het bedrijf starten met praktische toepassingen van de technologie in compacte mobiliteitssystemen in zijn eigen fabrieken wereldwijd. Verwacht wordt dat deze technologie bijzonder goed zal werken met voertuigen voor distributiecentra, fabrieken en andere faciliteiten die de hele dag non-stop werken.

Yamaguchi concludeert: "Door op deze locaties elektrische oplaadsystemen te installeren, kunnen we de mogelijkheden van automatisch geleide voertuigen (AGV's) uitbreiden en de automatisering en efficiëntie van taken sterk verbeteren. Als we verder in de toekomst kijken, zal geautomatiseerde mobiliteit niet alleen actief zijn in fabrieken, maar ook in steden. In een dergelijke wereld is het niet praktisch om een grote verscheidenheid van elektrische voertuigen op te laden met kabels. Een draadloos oplaadsysteem, zoals onze dynamische draadloze energieoverdracht, is essentieel om de mobiliteitssamenleving zoals beschreven door CASE (Connected, Autonomous, Shared & Electric) te realiseren."

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers