www.technologieenindustrie.com
Southco

Nieuwe ontwikkelingen in touch point-technologie dragen bij aan het verbeteren van vliegtuiginterieurs

De COVID-19 pandemie heeft een enorme invloed en verwoestende impact gehad op de luchtvaartindustrie.

Nieuwe ontwikkelingen in touch point-technologie dragen bij aan het verbeteren van vliegtuiginterieurs

De COVID-19 pandemie heeft een enorme invloed en verwoestende impact gehad op de luchtvaartindustrie.

Door de uitbraak van de pandemie kon er plotseling niet meer gereisd worden, en door daaropvolgende varianten zoals Delta en Omicron kon het aantal de vliegreizen nog steeds niet naar het niveau van vóór de pandemie worden gebracht. Ondertussen werkten luchtvaartmaatschappijen aan kostenbeheersing en de verbetering van de passagierservaring, zodat opnieuw groei kan worden verwacht zodra de omstandigheden verbeteren of weer normaal zijn.

Luchtvaartmaatschappijen investeren in verschillende initiatieven voor kostenbeheersing. Als reactie op de stijgende brandstofkosten en andere inflatieontwikkelingen in de toeleveringsketens en logistiek, concentreren luchtvaartmaatschappijen zich op het herontwerpen van vliegtuigen zodat door een lager totaalgewicht het brandstofverbruik kan worden gereduceerd en de passagierservaring kan worden verbeterd. In plaats van nieuwe vliegtuigen te kopen wordt er gewerkt aan het opfrissen van interieurs, zodat voor stoelen, opbergvakken en andere elementen, nieuwere en lichtere materialen kunnen worden gebruikt. Tegelijkertijd wordt er ingespeeld op nieuwe trends in voorkeuren van passagiers.

Dankzij positieregelingstechnologie worden vliegtuigstoelen lichter
Door het moderniseren van vliegtuigstoelen kunnen luchtvaartmaatschappijen het interieur van vliegtuigen "lichter" maken. Dit betekent tegelijkertijd een uitdaging voor de ontwerpers: door lichtere metalen en kunststof te gebruiken, of smallere stoelen te ontwerpen, bestaat het risico dat passagiers het comfort en de kwaliteit negatiever beoordelen, hetgeen een negatieve waardering van de luchtvaartmaatschappij ten gevolge kan hebben.

Een andere reden voor het aanpassen van stoelen vormen de veiligheidsoverwegingen in verband met COVID-19. Sommige luchtvaartmaatschappijen geven er de voorkeur aan om bekledingen van stoelen, zoals voor armleuningen, te vervangen door niet-poreuze, luchtgewicht materialen, die gemakkelijker schoon te maken en te desinfecteren zijn maar dat tegelijkertijd ook kunnen leiden tot een negatief imago van "goedkope" plastic bekleding.

Nieuwe ontwikkelingen in touch point-technologie dragen bij aan het verbeteren van vliegtuiginterieurs
Een voorbeeld van een gestandariseerd mechanisme dat gebruikt wordt in vliegtuigstoelen is Southco’s vergrote scharnierbehuizing E6, zoals hier in hoofdsteunen.

Bij het ontwerp van vliegtuigstoelen kan de kwaliteitservaring gehandhaafd blijven door veranderingen in stoelfuncties te combineren met slimme keuzes van componenten. Een manier om de stoelen lichter te maken is het verwijderen van de beeldschermen in de rugleuningen. Deze redelijk zware apparatuur kan worden vervangen door interfaces voor de digitale apparaten van de passagiers, zoals smartphones, tablets en laptops.

Bij het ontwerpen van stoelen wordt gekozen voor lichtere kunststof voor de uitklaptafeltjes, of voor tweedelige tafeltjes die in twee stappen kunnen worden uitgeklapt, bestaande uit een kleiner gedeelte voor mobiele telefoons en drankjes, en een groter gedeelte voor maaltijden of laptops.

Om een plastic tafeltje of dienblad degelijker of hoogwaardiger te laten lijken, kunnen ontwerpers scharnieren voor positieregeling gebruiken met ingebouwde wrijvingstechnologie om continu tegenwicht te kunnen bieden door middel van bewegingsbereik, zodat een lichtgewicht plastic tafeltje zwaarder en steviger aanvoelt.

Voor het verbeteren van de passagierservaring met de uitklaptafeltjes worden de veelgebruikte vergrendelingen in staldeurstijl nu door ontwerpers vaak vervangen door andere mechanismen, vergelijkbaar met die van handschoenenvakjes in auto's. Dit soort vergrendelingen hebben een strakkere, modernere uitstraling, zijn gemakkelijk te openen en te sluiten, en hebben een beter kwaliteitsimago.


Nieuwe ontwikkelingen in touch point-technologie dragen bij aan het verbeteren van vliegtuiginterieurs

Positieregeling en ingebouwde wrijvingstechnologie kan de passagierservaring met lichtgewicht materialen zoals kunststof dat gebruikt wordt in uitklaptafeltjes en armleuningen, verbeteren.

Verbetering van de vergrendeling van opbergvakken
De wens om vliegtuigen lichter te maken heeft ertoe geleid dat fabrikanten van opbergvakken boven de stoelen vakken met dunnere wanden hebben ontwikkeld. Hiervoor werden lichtgewicht materialen gebruikt die extra opbergruimte bieden en de vliegtuiglading verlichten zonder de structurele kracht van het vliegtuig aan te tasten.

Lichtere materialen hebben echter de neiging om eerder te buigen tijdens gebruik en door trillingen tijdens de vlucht. Kleppen van opbergvakken moeten veilig gesloten blijven wanneer het vliegtuig te maken krijgt met turbulenties of schokken bij landing. Om deze reden gebruiken fabrikanten van opbergvakken dubbele roterende vergrendelingen die de slagbout volledig omhullen wanneer deze gesloten is. Dit ontwerp zorgt voor voldoende vergrendeling, zodat in geval een van de draaiknoppen niet correct is vergrendeld, de klep toch gesloten blijft, totdat e.e.a. gerepareerd kan worden.

Een betere vergrendelingstechnologie is echter niet alleen belangrijk in passagiersruimtes. Boordkeukens bestaan uit volgepakte opslagruimtes die goed moeten zijn ontworpen om aan de behoeften te voldoen, vooral op langeafstandsvluchten.

Alle opbergvakken moeten goed vergrendeld en vastgezet zijn tijdens het opstijgen, landen en eventuele turbulenties. Een mogelijkheid om dit te bereiken is het gebruik van elektronisch aangedreven 'push-to-close' vergrendelingen, een eenvoudige maar veelzijdige oplossing die in de hele cabine kan worden toegepast, voor bediening op afstand en beveliliging. Wanneer het vergrendelingsmechanisme wordt geïnstalleerd binnen in een deur of paneel, is het verborgen, waardoor een glad oppervlak en een mooi ontwerp wordt gerealiseerd.

Elektronische vergrendeling biedt ook de mogelijkheid om met één enkele informatiebron te communiceren en over een duidelijk en eenvoudig signaal te beschikken dat ervoor zorgt dat alle opbergvakken goed zijn vergrendeld. Als alle opbergvakken in de boordkeuken en de cabine over elektronische vergrendelingen beschikken, hoeft de steward(ess) die verantwoordelijk is voor het geven van het sein dat alle deuren en vakken gesloten zijn, slechts naar één paneel te kijken, dat met behulp van draden of draadloos is verbonden met alle vergrendelingen, en kan dus in één keer bevestigen dat het vliegtuig gereed is om op te stijgen of te landen.


Nieuwe ontwikkelingen in touch point-technologie dragen bij aan het verbeteren van vliegtuiginterieurs

R5-EM elektronische vergrendeling - R4-EM-9D3

Toenemend gebruik van gestandaardiseerde mechanismen
Bij het investeren in het upgraden of vernieuwen van vliegtuiginteriurs bestaan er kostenbesparende oplossingen voor industriële ontwerpen en de aanschaf van onderdelen. De keuze van gestandaardiseerde vergrendelings- en scharniermechanismen kan vanaf het begin zowel tijd als bouwkosten besparen. In plaats van deze onderdelen op maat te ontwerpen of voor elke nieuwe armatuur of toepassing machinaal te bewerken, hebben productontwikkelingsteams die voor beproefde mechanismen kiezen, die al in gebruik zijn in vergelijkbare toepassingen, een belangrijke voorsprong aan het begin van het ontwerpproces. Hierdoor kan meer aandacht worden besteed aan meer problematische zones.

Dit resulteert in een kosteneffectiever ontwikkelingsproces van de nieuwe producten, aangezien het aantal ontwerphandelingen gereduceerd wordt, waardoor het risico van te hoge ontwerp-, onderzoeks- en productvalidatiekosten lager is.

Fabrikanten van originele apparatuur voor de lucht- en ruimtevaart hechten ook waarde aan investeringen in betere productiegereedschappen, ten behoeve van lagere totale kostprijzen. Na een begininvestering in gereeschap waardoor gebruik kan worden gemaakt van gegoten kunststof onderdelen, zijn de fabricagekosten aanzienlijk lager, in vergelijking met het gebruiken van CNC-machineonderdelen voor elke indivicuele toepassing. Niet alleen is het proces voor het vervaardigen van spuitgegoten en gesgoten producten veel sneller, met de juiste matrijsstroomanalyse en gereedschapsboring kunnen aanzienlijk lichtere en sterke producten worden geproduceerd.

Er zijn ook operationele voordelen bij het gebruik van gestandaardiseerde, beproefde mechanismen. In veel vliegtuigen bevinden zich gestandaardiseerde kwartslagsluitingen die worden gebruikt voor het bevestigen van vaste elementen, zoals meetinstrumenten en schermen in de cockpit, of kabelleidingen onder de stoelen voor het entertainmentsysteem aan boord.

Deze beproefde bevestigingssystemen zijn goed ontworpen, bestendig tegen trillingen en gemakkelijk te openen en te sluiten voor onderhoudswerkzaamheden. Tevens wordt hierdoor de tijd dat vliegtuigen stilstaan gereduceerd. Vliegtuigen kunnen sneller weer  opstijgen en generen dus meer inkomsten voor de luchtvaartmaatschappij. In plaats van gespecialiseerde bevestigingselementen te ontwerpen voor elke afzonderlijke toepassing, maakt het gebruik van gestandaardiseerde beveiligingsmiddelen het voor onderhoudspersoneel eenvoudiger en sneller om wijzigingen of reparaties uit te voeren.

Conclusie
Dankzij goed ontweropen, lichtgewicht toegangshardware en het integreren van positioneringstechnologie in stoelen, opbergvakken boven de stoelen, cockpits en boordkeukens, kunnen fabrikanten van vliegtuigapparatuur en -interieurs de bruikbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van hun producten verbeteren. Tevens kunnen aanzlienlijke tijd- en kostenbesparingen worden bereikt door een groter gebruik van gestandaardiseerde mechanismen.

Door samenwerking met toonaangevende leveranciers van positieregulering en toegangshardware, kunnen ontwerpers van vliegtuiginterieurs slimme en kosteneffectieve maatregelen nemen ten behoeve van de juiste apparatuur voor het vernieuwen van vliegtuiginterieurs. Hierdoor beschikken ze over een groot aantal mogelijkheden gebaseerd op specifieke toepassingen, functionaliteit en de 'touch point' ervaringen die doorslaggevend zijn in elk vernieuwingsproject.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers