www.technologieenindustrie.com
Binder News

Compacte, gestandaardiseerde voedingsconnectors

Binder levert L-gecodeerde chassisdelen in M12-formaat voor industriële automatisering. De gestandaardiseerde producten zijn uitgerust met dipsoldeercontacten. Deze ondersteunen de trend naar decentralisatie en zijn geschikt voor het voeden van apparaten met maximaal 63 V en 16 A.

Compacte, gestandaardiseerde voedingsconnectors
Male en female chassisdelen uit de 823-serie, beide met een behuizing uit twee delen.

Binder, een vooraanstaande leverancier van ronde, industriële connectors, heeft zijn M12-portfolio uitgebreid met chassisdelen met L-codering en dipsoldeercontacten. De producten uit de 823-serie zijn geschikt voor handmatig solderen, golfsolderen en vooral voor reflow-solderen op printplaten (PCB’s) in automatiseringstoepassingen waar hoge eisen aan de installatie gesteld worden. Ze dienen daar als elektromechanische interfaces voor het voeden van industriële apparaten met maximaal 63 V(DC) en 16 A, bijvoorbeeld in Industrial Ethernet- en in Profinet-toepassingen.

Een compact alternatief voor 7/8 inch
Met de trend naar gedecentraliseerde automatisering neemt ook de miniaturisatie toe: apparaten in het veld, zoals sensoren, actuatoren, controllers of industriële computers worden kleiner, terwijl de functionaliteit toeneemt, en dus ook de eisen aan de voeding. Dat brengt veel interfaces met zich mee in een beperkte ruimte, zodat er steeds meer vraag is naar compacte connectors. De L-gecodeerde M12-connectors vormen een ruimtebesparend alternatief voor de bij voedingstechnologie gebruikelijke 7/8-inch connectors.

Flensconnector in twee delen
De 823-serie omvat male en female chassisdelen uit twee delen; ze bestaan uit een deel voor printmontage en een flensbehuizing, die niet permanent met elkaar verbonden zijn. In vergelijking met connectors uit één stuk maakt dat het monteren en demonteren van de print eenvoudiger. Het deel met de contacten wordt bij de assemblage op de print gesoldeerd, maar de flensbehuizing wordt rechtstreeks met het apparaat verbonden. Het grote voordeel is, dat het solderen zonder de behuizing wordt gedaan. Bovendien worden de soldeerverbindingen niet aan koppels blootgesteld bij de montage van de behuizing. Zo worden beide delen minder belast, wat de gebruiker helpt om foutbronnen te elimineren.

Wanneer aangesloten, hebben de connectors een IP68-beschermingsgraad. Ze zijn geschikt voor montage op voor- en achterpanelen. Let op: het is niet mogelijk om de print met deze dipsoldeerconnectors te bevestigen aan de behuizing van het apparaat. Het is belangrijk om de print op een andere manier aan de behuizing te bevestigen. Dat is een groot verschil met connectors uit één stuk die (bij heel kleine printen) kunnen worden gebruikt om de print aan de behuizing te monteren.

Bijzondere eigenschappen van de 823-serie omvatten een ingesloten O-ring met metalen blokkering, en een O-ring tussen de behuizing en het deel met de contacten, die voorkomt dat er afdichtingsmateriaal lekt bij het sealen van de behuizing van de gebruiker. De behuizing is voorzien van een afdichting voor het kabelgedeelte, waarbij gegarandeerd wordt dat die nauwkeurig geleid wordt, zelfs in geval van dunne montageflenzen.

M12-achtergrond: standaardisatie, flexibiliteit en specifieke aspecten
Ronde M12-connectors staan voor compact en flexibel aansluiten van apparatuur in de fabrieks- en procesautomatisering. Het zijn daar gangbare componenten. Dankzij internationale standaardisering, zijn de producten doorgaans compatibel tussen verschillende fabrikanten. Die uitwisselbaarheid vermindert de afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers. Dat maakt klanten in automatiseringstechnologie minder kwetsbaar voor fluctuaties op de leveranciersmarkt en maakt het gemakkelijker bottlenecks in de toeleveringsketen te omzeilen. De basis van deze flexibiliteit is de DIN EN IEC 61076-2-standaard voor M12-connectors.

De voordelen van standaardisatie zijn één reden voor de brede acceptatie en het marktsucces van de M12-verbindingstechnologie. Ook de chassisdelen met dipsoldeercontacten zijn gestandaardiseerde en beproefde producten. Een bijzonderheid is wel, dat de uitwisselbaarheid van producten in dit geval alleen gegarandeerd is als ze corresponderen met de print lay-out van de toepassing en de afstand tussen de print en de behuizing.

www.binder-connector.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers