www.technologieenindustrie.com
NSK

Lineaire geleidingen

De nieuwe generatie NH/NS geleidingen is dubbel zo duurzaam als de vorige generatie uit de LH/LS reeks. Deze nieuwe geleidingen hebben dezelfde afmetingen maar kunnen tot 30% meer dynamische belasting aan dankzij geometrisch geoptimaliseerde kogellagergroeven.

Lineaire geleidingen
De lineaire geleidingen ondersteunen ook tot drie maal hogere maximumsnelheden die nu tot 150-300 m / min kunnen oplopen. De nieuwe NH en NS lineaire geleidingen, die de LH en LS-serie vervangen, zijn verkrijgbaar in dezelfde maten maar de belangrijkste karakteristieken werden verbeterd.

“De standaard dynamische belasting van de nieuwe NH en NS reeks is verhoogd met 30%, aldus Marcus Bulgan, Application Engineer bij het European Technology Centre (ETC) te Ratingen (Duitsland) . “Wij bereiken dit uitstekende resultaat via (door) geometrisch geoptimaliseerde kogellagergroeven.” (groeven in de slede en rail) Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat de krachten gelijkmatiger worden verdeeld tussen de kogellagers (kogels in de slede) en de groeven. Daardoor is het contactoppervlak kleiner en wordt de resulterende druk veel lager dan voorheen. Dat laat toe om een fundamenteel hogere dynamische belasting te bereiken volgens de geldende ISO-normen. Het resultaat: ten minste 30% hogere standaard dynamische belasting en een levensduur die meer dan verdubbeld is. De nominale levensduur van een NH25AN bijvoorbeeld is 2,24 keer hoger dan die van een LH25AN model. Tegelijkertijd werd de geluidsproductie verminderd met gemiddeld 3 dB (A).

Bovendien is het zelfregelend vermogen van de glijdende kogellager (bewegende slede) bestendigd door de implementatie van X rollagers (configuratie in de slede). Dat leidt tot relatief minder interne weerstand dan in een O opstelling. De lineaire geleiding kan daarom beter werken om met een onjuiste afstelling zonder daarbij in te boeten aan levensduur. De nieuwe reeksen kunnen ook optioneel gebruikt worden met de goedgekeurde en geteste smeringsapparatuur (eenheid of seal) (NSK K1). Er kan dus niet enkel makkelijk overgeschakeld worden naar de nieuwe lijn, ook is het mogelijk om componenten uit beide generaties naast elkaar te gebruiken op dezelfde machine of installatie. In dit geval moet wel de maximale belasting van de oudste componenten bekeken worden, aangezien de zwakste schakel de levensduur van het geheel zal bepalen.

Een ander belangrijk voordeel van de nieuwe generatie is de optie om ze te gebruiken bij veel hogere snelheden, zonder enige veranderingen in het ontwerp. Omdat ze zijn uitgerust met hogesnelheidseindkappen ondersteunen ze tot drie keer hogere maximumsnelheden dan de vorige productreeks. In plaats van 100 m / min kunnen NH / NS lineaire geleidingen met een snelheid van 150 tot 300 m / min bewegen. Tegelijkertijd lopen de nieuwe geleidingen soepeler en stiller dankzij een opnieuw ontworpen kogelcirculatiesysteem. De kogels worden nu veel behoedzamer verplaatst van de zone onder belasting naar de recirculatiekap.

De nieuwe NH / NS lineaire geleidingen zijn geschikt voor een nauwkeurige en spelingsvrije werking in werktuigmachines, medische technologie, halfgeleiderproductie, verpakkingsmachines, robots en in logistieke toepassingen. Ze kunnen een veel hogere belasting aan dan de oudere geleidingen, die nu kunnen worden vervangen door een (deze) nieuwe generatie toestellen die aanzienlijk compacter zijn maar toch dezelfde levensduur bereiken. In plaats van een LH30AN model kunnen systeemontwerpers nu een compactere NH25AN selecteren voor dezelfde toepassing. Die is 20% dunner en heeft een 10% lager profiel. Hij weegt ook 30% minder. Bulgan concludeert: “Deze optie maakt het makkelijker voor ontwerpers om compactere, lichtere en dus ook meer kostenefficiëntere systemen te ontwikkelen dan voorheen zonder enig verlies van functionaliteit.”

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers