www.technologieenindustrie.com
Steute

Metaalgieterij Thalmann Maschinenbau AG kiest voor steute’s draadloze veiligheidsvoetschakelaars

Om tijdens routinematig werk storingen te voorkomen als gevolg van hete metaalspetters die de voeding of de signaalkabels beschadigen, is gekozen voor een draadloze veiligheidsvoetschakelaar die gebruik maakt van steute’s ‘sWave 2.4 GHZ-safe’ technologie. Dit verbetert de betrouwbaarheid aanzienlijk en is ook nog eens eenvoudig te installeren en flexibel.

Metaalgieterij Thalmann Maschinenbau AG kiest voor steute’s draadloze veiligheidsvoetschakelaars
Figuur 1: Thalmann Maschinenbau AG profiteert van een langere levensduur van de voetschakelaars, omdat er geen kabels meer zijn die kunnen worden beschadigd door hete metaalspetters.

Voetschakelaars zijn standaard bedieningselementen in veel metaalverwerkende bedrijven. Operators hebben zo beide handen vrij om een machine of aandrijving te starten of te stoppen. Omdat voetschakelaars overal op de vloer kunnen worden geplaatst, bieden ze bovendien veel ergonomisch comfort.

Voordelen voetschakelaar

Het zijn precies deze voordelen waar een lichtmetaalgieterij in Zwitserland momenteel gebruik van maakt. Het bedrijf produceert hoogkwalitatieve gietaluminium onderdelen, onder andere voor de elektrotechniek, spoorwegtechniek en machinebouw. De machines in de gieterij omvatten kantelbare zwaartekracht gietmachines die voorheen werden bediend door bekabelde veiligheidsvoetschakelaars. Deze machines maken gevaarlijke (kantelende) bewegingen tijdens het gieten.


Op zoek naar een alternatief


De schakelaars gingen herhaaldelijk kapot tijdens routinewerkzaamheden, doordat hete metaalspetters de voeding of de signaalkabels beschadigden. Zoekend naar een alternatief, kwam het technisch management van de gieterij een draadloze veiligheidsvoetschakelaar tegen die net op de markt was en die via een veilig draadloos protocol communiceerde met de evaluatie-unit in de schakelkast.


Nieuw: draadloos protocol voor veiligheidstoepassingen


Deze serie schakelapparatuur is de eerste die werkt met het veilige draadloze protocol ‘sWave® 2.4 GHz-safe’ dat door steute is ontwikkeld. Dit draadloze systeem maakt gebruik van de fysieke laag van standaard IEEE 802.15.1. Door de hoge betrouwbaarheid, die onder andere is gegarandeerd door de FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) procedure op 79 kanalen en door de adaptieve frequentiehopping procedure, alsmede door een zeer goede coëxistentie met andere draadloze systemen, is het bijzonder geschikt voor gebruik in zware industriële omgevingen. Het zender/ontvanger systeem – zoals is te verwachten bij veiligheidtoepassingen - is fundamenteel ontworpen als een tweekanaalsysteem.

Binnen één radiobereik kunnen meerdere veilige voetschakelaars parallel werken. De voeding werkt op basis van batterijen, waarmee de noodzakelijke voorwaarden worden gecreëerd voor een zeer toegankelijke bidirectionele radioverbinding. Het systeem, dat bestaat uit de draadloze voetschakelaar en de ontvanger, is getest in een EG-type onderzoek en in Performance Level (PL)d volgens ISO EN 13849-1, evenals Safety Integrated Level (SIL)2 volgens IEC 62061.


‘Onrechtmatig’ voor nieuwe technologie


De draadloze veiligheidsvoetschakelaars werden oorspronkelijk ontwikkeld voor speciale bewerkingen, zoals de ‘instelmodus’ of de ‘procesbewakingmodus’. Hierbij kunnen de machines nog overeenkomstig de normen worden bediend met geopende afschermingdeuren en beperkte snelheid, zolang de gebruiker het pedaal bedient en deze in de middenstand ingedrukt houdt.

Bij een test in de gieterij bleek echter snel dat de veiligheidsvoetschakelaar bij deze toepassing net zo effectief kan worden gebruikt. Door de kabelverbinding te verwijderen, neemt de levensduur van de voetschakelaar in deze omgeving aanzienlijk toe. Ergonomisch comfort wordt ook verbeterd omdat er geen kabels in de weg te liggen.

Alle steute voetschakelaars staan bekend om hun ergonomisch ontwerp. Eenmaal geplaatst zijn ze ook zeer stabiel, een voor dit type schakelaar belangrijk criterium voor ergonomische en intuïtieve bediening. De metalen behuizing kan een hoge mechanische slijtage weerstaan en zorgt, net als de hoogwaardige schakelelementen, voor een lange levensduur, zelfs onder zware omstandigheden – in gieterijen en elders.
 
Metaalgieterij Thalmann Maschinenbau AG kiest voor steute’s draadloze veiligheidsvoetschakelaars
 
Figuur 2: ‘Draadloze veiligheid’: een eis waaraan is voldaan door de draadloze veiligheidsvoetschakelaars met ‘sWave 2.4 GHZ-safe’ technologie.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers