www.technologieenindustrie.com
NSK

Verbeteren van de klanttevredenheid

Michael Preinerstorfer, sinds kort managing director van de Europese Industrial Business Unit (EIBU) bij NSK, legt uit hoe het bedrijf in de toekomst de toegevoegde waarde die het de klant geeft verder wil uitbouwen. Eigenlijk biedt het AIP programma van NSK nu al enorme voordelen en besparingen voor het wereldwijde klantenbestand. Dit dankzij het inzetten op 100 % eigen productie, uitgebreide serviceverlening en een belofte om te gaan voor ‘Total quality’. Dhr. Preinerstorfer blikt ook al even vooruit naar de geplande festiviteiten volgend jaar rond het honderdjarig bestaan en hij duidt eveneens het vooropgestelde doel van 7 miljard euro omzet in 2016.

Verbeteren van de klanttevredenheid
Mr Preinerstorfer, waarom koos u voor NSK?
In mijn laatste job was ik voornamelijk betrokken bij de distributie, maar daar miste ik het contact met de belangrijkste industriële spelers. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe uitdaging wist ik dat NSK me dit wel volop kon bieden. Ook de top drie positie die het bedrijf wereldwijd bekleedt en het enorme groeipotentieel van NSK was een duidelijke meerwaarde. Nadat ik de imposante klantenlijst van NSK zag en kennis kon maken met het extreem professionele team, besloot ik in augustus 2014 om hier aan de slag te gaan.

Wat zijn uw doelen?

Het is van groot belang dat we door de markt worden gezien als de leverancier die de beste producten levert. Kort gezegd moeten onze klanten in staat zijn om meer machines en apparatuur te verkopen dan hun concurrenten dankzij de NSK producten. Daarom hebben we reeds nichemarkten vooropgesteld in Europa waar we zowel technologisch meesterschap als marktleiderschap beogen. De machine industrie is daarvan een goed voorbeeld. In de nabije toekomst wil ik ons opwerpen als de beste leverancier voor ontwerpers die de volgende generatie werktuigmachines ontwikkelen.

Waar produceert NSK zijn producten?
In de loop der jaren hebben we hard gewerkt om een, zeer brede klantenkring te ontwikkelen en dit houdt ook in dat je dicht bij je dealers moet staan. Omdat ongeveer 50% van onze producten uit het buitenland komen, nam NSK ongeveer drie jaar geleden de beslissing om de lokale productie te versnellen en ook de distributie en logistieke inspanningen te optimaliseren. Dit heeft de doorlooptijd voor deze stukken aanzienlijk verlaagd. Wat meer is, de stockniveaus van onze distributeurs zijn toegenomen met 20 procent in de afgelopen acht maanden, wat de beschikbaarheid aanzienlijk verbeterd heeft.
Dus door verbeterde logistiek is de overzeese productie een echt concurrentievoordeel geworden?
Dat is correct, omdat onze klanten nu al beseffen dat we een voorsprong hebben op de concurrentie met betrekking tot technische expertise en ondersteuning – iets waar we marktleider in zijn. We geven echter toe dat we in het verleden problemen hadden met lange doorlooptijden, iets wat we betreuren. Onze nieuw geoptimaliseerde logistieke processen zullen nu die situatie rechtzetten. Het resultaat is dat we de afgelopen maanden een groei hebben opgetekend van circa 20 procent in onze distributie-activiteiten.

Welke zakelijke gebieden genieten nu de prioriteit?
In onze recente groei komt duidelijk het enorme potentieel van de industriële distributie naar voren. Verder hebben we een nieuwe distributieservice voor de autoindustrie, terwijl we eveneens een prioriteit zullen maken van de nichemarkten. Natuurlijk kunnen onze klanten er zeker van zijn dat we ons zullen blijven richten op het optimaliseren van onze leverbetrouwbaarheid en dat we hen zullen ondersteunen met innovatieve producten voor de ontwikkeling van de volgende generatie machines.

Zal het gamma uitgebreid worden?

Ja, absoluut! In feite zijn we momenteel net van plan om Tools & Maintenance Services te introduceren. Die introductie zal evenwel niet overhaast gebeuren door de zeer hoge kwaliteitsnormen waaraan deze hulpmiddelen dienen te voldoen. Ons aftermarketbereik zal ook worden uitgebreid tot dat van een one-stop-shop voor klanten. In de nabije toekomst zullen we alle stappen kunnen omvatten, zoals bijvoorbeeld het leveren van hulpmiddelen voor de installatie en demontage van lagers. Ook zal lasermeetapparatuur beschikbaar worden gemaakt voor klanten om een, ​​nauwkeurige uitlijning te garanderen. Daarnaast zijn we op zoek naar een aanbieder van condition monitoring services, waardoor proactieve ondersteuning kan worden geboden voor klanten als er problemen ontstaan. Uiteindelijk heeft NSK al een unieke marktpositie met zijn lineaire en hoge precisie-technologieën en we zullen dit potentieel blijvend aanboren. In feite zijn we voor bepaalde sectoren zoals die van de werktuigmachines, 's werelds enige fabrikant die spindellagers, actuatoren en lineaire geleidingen kan aanbieden uit één en dezelfde bron.

Wat maakt NSK uniek met betrekking tot de service?
AIP, ons programma om toegevoegde waarde te creëren, helpt klanten bij het selecteren en het gebruik van de juiste lagers en lineaire producten voor hun specifieke toepassing. Met behulp van AIP hebben NSK klanten reeds besparingen gerealiseerd tussen de 50.000 € en meer dan 1 miljoen € per jaar. Een bestand met alle op maat gemaakte oplossingen wordt geregistreerd, bewaard en gedeeld met het wereldwijde netwerk. Ons succes op dit gebied toont volgens mij aan dat wij een end-to-end dienst bieden, vanaf het direct helpen van OEM klanten om hen betere machines te laten vervaardigen met onze producten, tot het leveren van onderdelen via de aftermarket en ten slotte door het verstrekken van advies via AIP.

U spreekt over het wereldwijde netwerk van NSK, hoe ziet dit er precies uit?
We hebben een wereldwijde R & D-netwerk dat zich uitstrekt van China, Japan, Singapore tot de Verenigde Staten. Er zijn duizenden ingenieurs op ons hoofdkantoor in Japan die zich richten op alle facetten van lagers en lineaire producten, alsmede op de primaire sterktes van NSK zoals tribologie, materiaalonderzoek, analysetechnologie en mechatronica. Zelfs in mijn korte tijd hier heb ik de effectiviteit van kennisdelen via dat wereldwijde bedrijfsnetwerk leren kennen.

Bestaat er ook een productienetwerk?
Dat bestaat ook, er is een productienetwerk aanwezig in Europa en onze Poolse fabriek in Kielce fungeert als een upstream leverancier voor andere fabrieken. Ik wijs er ook graag op dat alle NSK producten worden geproduceerd in minimum twee fabrieken, dit om de bevoorradingszekerheid over de hele wereld te beschermen.

In 2016 zal het 100 jaar geleden zijn dat NSK werd opgericht. Wat betekent dit voor u en welke doelen zijn er vooropgesteld om deze gelegenheid te vieren?
Wat de omzet betreft hebben we een streefwaarde van ¥ 1000000000000 (ongeveer 7 miljard euro) als doel vooropgesteld voor 2016. Maar ik denk dat het even belangrijk is dat we verder moeten werken om onze internationale aanwezigheid uit te breiden in de komende paar jaar. Ook de verdere verbetering van de technische bekwaamheid van onze medewerkers en het verhogen van het aantal opleidingen die we klanten kunnen aanbieden zijn opmerkelijke doelen voor 2016. Een zeer positief voorbeeld daarvan is Brazilië, waar we ongeveer 10.000 mensen per jaar opleiden. Met dit in het achterhoofd, denk ik dat er ook in Europa nog steeds een enorm potentieel is. Als onze klanten de kans krijgen om onze nieuwe producten van dichtbij te leren kennen tijdens opleidingen zullen ze vaker geneigd zijn ze te gebruiken in hun toekomstige projecten.

Zijn er ook plannen om te groeien door acquisities?
NSK heeft in het verleden groei behaald in Europa door middel van strategische acquisities. We kijken nu ook nog steeds naar mogelijkheden die onze productie lokaal kunnen verbeteren.

Nog een laatste woordje?
NSK maakt van ‘Total Quality’ al bijna een eeuw een belofte. Ik ben er van overtuigd dat we in de toekomst kunnen doorgaan met deze belofte aan onze klanten dankzij ons team van deskundigen, de aanwezige kennis en de op maat gemaakte producten. Ik ben maar al te blij dat ik kan meehelpen om een bijdrage te leveren aan deze voortdurende inzet.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers