www.technologieenindustrie.com
Schneider Electric News

SCHNEIDER ELECTRIC : MET DEZE STAPPEN BEREIK JE ENERGIEBESPARING IN INDUSTRIËLE PROCESSEN

De industrie heeft te maken met een ongekende energiecrisis, de kosten stijgen enorm en naast bedrijven hebben ook veel huishoudens te maken met zorgen over het energieverbruik. 40 procent van de energie in Nederland en België gaat naar de industrie en daarvan gaat 70 procent naar elektrisch aangedreven systemen.

SCHNEIDER ELECTRIC : MET DEZE STAPPEN BEREIK JE ENERGIEBESPARING IN INDUSTRIËLE PROCESSEN

Stap 1: Onderzoek de motoren in jouw fabriek
De motor staat bekend als het werkpaard van de industrie en dus als grootgebruiker. Een elektromotor zet elektrisch vermogen om in mechanisch vermogen en de mate waarin dit gebeurt wordt het motorrendement of de motorefficiëntie genoemd. Motoren kunnen worden geclassificeerd in vier efficiëntiestandaarden: standard, high, premium en super premium. Hoe minder motorverliezen, hoe hoger de efficiëntiestandaard is en hoe minder energie de motor verbruikt. Te weten komen welke efficiëntiestandaarden de motoren in jouw productie De motor met de hoogste standaard verbruikt dus de minste energie.

Stap 2: Kijk of je toerentalvariatie toe kunt passen
Als een elektromotor onder spanning wordt gebracht, loopt deze aan naar een vaste snelheid. Zonder een hulpmiddel is deze snelheid echter niet te regelen en zal er energieverspilling plaatsvinden. De toepassing loopt immers op volledige kracht terwijl wellicht 30% minder kracht nodig is. Het meeste efficiënte hulpmiddel voor het aanpassen van de spanning in de elektromotor is een frequentieregelaar. Door het gebruik van de frequentieregelaar, zorg je dat er toerentalvariatie mogelijk wordt. Je kunt het toerental dus laten zakken en dit is gunstig als je energiebesparing wil bereiken.

Stap 3: Meten is weten
Meetgegevens zijn cruciaal bij het analyseren van energieverbruik. Door apparatuur digitaal met elkaar te verbinden kan alle energiedata gecentraliseerd worden. De verzamelde data kunnen daarmee verwerkt worden tot visualisaties en unieke inzichten in een overzicht, beschikbaar voor belanghebbenden. Deze geven de gebruiker een beeld over het totaal- en deelverbruik van industriële installaties. Dit kan een eerste indicatie geven die aanzet tot besparing.

Stap 4: Analyseer je energieverbruik
Het analyseren van energieverbruik is een stap die ingewikkeld lijkt, maar eigenlijk is het vrij simpel. Door verworven energiedata te linken aan productieparameters, kunnen nog diepgaandere inzichten worden gecreëerd. Het is niet nodig om bij het begin al in te zetten op het gebruik van alle mogelijke sensoren en het analyseren van alle soorten verbruik. Gebruik maken van software die verschillende soorten verbruik analyseert, zoals gas, elektriciteit, stoom en water – kan al eerste indicaties voor simpele besparingen leveren.

De mix en de verbinding maakt het verschil
Uiteindelijk is het dus een mix van hardware en software die energiebesparing mogelijk maakt. Bij hardware draait het om effectieve energiebesparingen: motorefficiëntie en toerentalvariatie. Software verzamelt en analyseert alle energiedata en geeft inzichten in het verbruik. De combinatie en de digitale verbinding van de twee zorgen ervoor dat een industriële installatie klaar is voor de toekomst en dat deze bestendig wordt tegen schokken in de energieprijs.

www.se.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers