www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Netwerkconnectiviteit opgelost in geautomatiseerde containerhavens

Toen BTG hun IRM400 reeks positiemeetsystemen in wilden zetten voor het real-time verzenden van data over verschillende industriële netwerken, kwamen ze terecht bij Anybus van HMS Networks. En dat was het begin van een mooie relatie.

Netwerkconnectiviteit opgelost in geautomatiseerde containerhavens

Het streven naar meer efficiëntie in de internationale scheepvaart is afhankelijk van op krachtige kranen voor het snel en veilig transporteren van de container-lading van het schip naar de wal. BTG is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en installeren van positiemeetsystemen voor geautomatiseerde containerhavens. Veel van het werk van het bedrijf is gebaseerd op het beschikbaar maken van sensoren die ervoor zorgen dat kranen lading van schepen naar automatisch geleide voertuigen (AGV's) kunnen transporteren. Maar de netwerken zijn complex en veeleisend. De kranen en AGV's maken namelijk vaak gebruik van verschillende industriële netwerken. Toch moeten ze onder zware omstandigheden real-time data kunnen uitwisselen. Dat is waar Anybus in beeld komt. Anybus neemt de zorgen voor het netwerk over, zodat BTG zich kan concentreren op de positiemeetsystemen. Gezamenlijk kunnen ze zo de efficiëntie in geautomatiseerde containerhavens verhogen.


Over BTG

BTG is een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in positiemeetsystemen die worden gebruikt in alle typen kranen en voertuigen in geautomatiseerde containerterminals. BTG heeft meer dan 25 jaar ervaring en heeft producten in in bedrijf alle belangrijke geautomatiseerde containerhavens wereldwijd.

Een van de belangrijkste producten van BTG is de IRM400 serie meetsystemen. Deze systemen zijn ontworpen om het slingeren, de scheefstand en de helling van de kraan te controleren en zo nauwkeurig de positie van de kraangrijper en hun kostbare lading in de gaten houden.

De IRM is ontworpen als een serie modulaire elementen en kan worden geconfigureerd voor veel verschillende soorten en maten kranen. Het systeem bestaat uit een infraroodzender en een hoge-resolutieontvanger. De zender is gemonteerd op de grijper van de kraan, en de ontvanger loodrecht boven de zender. Het systeem meet tijdens de vlucht in alle richtingen continu de slingerhoek van de last. Het meet daarbij tevens de scheefstand van de grijper en optioneel de trim- en listhoek.

Om dit niveau van dynamische besturing bij het met hoge snelheid in drie dimensies verplaatsen van lasten van meerdere tonnen te realiseren, moeten data uit verschillende bronnen in real time worden verzameld en direct worden verwerkt, zodat de exacte positie en snelheid continu bekend zijn en kunnen worden aangepast.


Netwerkconnectiviteit opgelost in geautomatiseerde containerhavens

De IRM Spreader Measurement Sensor van BTG bestaat uit een zender en een ontvanger. In de ontvanger werd de Anybus CompactCom B40 ingebouwd.

"We hebben veel ervaring en kennis met positiemeetsystemen in zware industriële omgevingen, maar zijn geen experts op het gebied van industriële netwerken", verklaart Daan Potters, chief operating officer bij BTG. "Daarom hebben we ons tot Anybus gewend."


Netwerkvereisten

BTG had behoefte aan een netwerktechnologie die kon worden ingebouwd in de IRM sensor, waardoor de sensor kon communiceren via PROFIBUS, PROFINET en CANopen netwerken. Aangezien BTG een internationaal bedrijf is en niet alle netwerken even dominant zijn in verschillende delen van de wereld, wilde BTG zeker weten dat het in de toekomst probleemloos andere netwerken te kunnen ondersteunen. Bovendien moest de netwerkoplossing compatibel zijn met bestaande apparatuur, robuust genoeg zijn met bestaande apparatuur, sterk genoeg zijn om te functioneren in een marine omgeving en snel genoeg om real-time datacommunicatie te kunnen verwerken.

Tijd om kennis te maken met de Anybus CompactCom!


Anybus CompactCom

Ieder netwerk

Anybus van HMS Networks is gespecialiseerd in het ontsluiten van industriële apparatuur naar ieder groot industrieel netwerk. Er is een CompactCom product voor de integratie van ieder belangrijk Fieldbus of industrieel Ethernet netwerk, inclusief PROFIBUS, PROFINET en CANopen netwerken.


Geïntegreerd ontwerp

De CompactCom wordt geïntegreerd in het bijbehorende apparaat, in dit voorbeeld de ontvanger van de sensor. Het geïntegreerde ontwerp heeft verschillende voordelen. Het is eenvoudig te installeren en verkort zo de time-to-market van nieuwe producten. Hergebruik van oudere installaties is mogelijk, waardoor BTG nieuwe elektronische besturingssystemen ook kan inbouwen in bestaande kranen. De CompactCom kan worden ingebouwd in een IP67 behuizing, zodat de installatie bestand is tegen de zware omstandigheden in marine omgevingen.


Real-time communicatie

De Anybus CompactCom zorgt voor hoogwaardige data-uitwisseling die zelfs de meest veeleisende gesynchroniseerde bewegingstoepassingen aankan, tot 1448 bytes aan procesdata in elke richting.

 

"We kozen voor de CompactCom B40 en zijn daar blij mee", besluit Daan Potters. "De CompactCom B40 loste al onze netwerkbehoeften in, is compatibel met alle vereiste netwerken en biedt real-time communicatie, wat essentieel is in positiemeetsystemen. Anybus bood ons daarbij uitstekende ondersteuning bij het zo snel mogelijk implementeren van de CompactCom B40."

Meer informatie op www.anybus.com of www.btg-positioning-systems.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers