www.technologieenindustrie.com
NSK

Producent van isolatiematerialen bespaart € 648.880 euro per jaar met NSK lagers

Een toonaangevende fabrikant van isolatieproducten voor de bouw wendde zich tot NSK voor hulp bij het oplossen van voortdurende schade aan de lagers van zijn bandzagen. Dankzij interventie van NSK en de daaropvolgende adviezen voor vervangende lagers en afdichtingen, realiseert de fabriek nu een indrukwekkende jaarlijkse besparing van €648.880.

De fabrikant van isolatieoplossingen voor de bouwsector nam onlangs een nieuwe geautomatiseerde productielijn in gebruik en keek uit naar de voordelen die zijn investering moesten opleveren. De productie verliep echter problematisch door herhaaldelijk uitvallen van de lagers van de zaagbladgeleiders van de drie bandzagen van de productielijn.

De situatie escaleerde en werd snel kritiek, doordat de lagers dagelijks moesten worden vervangen. Soms gingen de lagers van de zaagbladgeleiders slechts drie uur mee, wat leidde tot kostbare stilstand en meer onderhoud. In sommige gevallen leidde het lagerfalen zelfs tot schade aan de zaagbladen.

De bandzaagfabrikant verzocht daarop NSK om de hoofdoorzaak van de storingen te identificeren en oplossingen aan te dragen. Een engineeringteam van NSK onderzocht de toepassing ter plekke bij de klant en voerde een uitgebreide lageranalyse uit. Hieruit bleek dat de schade aan de lagers veroorzaakt werd door indringing van vuil. NSK adviseerde daarop de lagers te vervangen door diepgroefkogellagers met hoogwaardige DDU afdichting, die is voorzien van een gepatenteerd drievoudig lipmechanisme. Deze afdichting zorgt voor maximale bescherming tegen alle verontreinigingen, inclusief stof en water, en zorgt tegelijkertijd voor een goede vetretentie.

Een proef wees uit dat de levensduur van deze nieuwe lagers aanzienlijk verlengd was. Terwijl voorheen ongeveer een derde van de rollagers van de zaagbladgeleider elke dag vervangen moest worden, worden de NSK lagers nu elke 3-4 maanden vervangen als onderdeel van een vast onderhoudsschema.

Minder productiestilstand, minder onderhoud, minder vervangende lagers en minder beschadigde zaagbladen leidde uiteindelijk tot een aanzienlijke jaarlijkse kostenbesparing van €648.880.

1) De lagers van de zaagbladgeleiders van de lintzagen in de fabriek begaven het dagelijks. Foto: Mr.1/Shutterstock


Producent van isolatiematerialen bespaart € 648.880 euro per jaar met NSK lagers

2) Uitsnede van een NSK diepgroefkogellager met DDU afdichtingstechnologie. Foto: NSK


Producent van isolatiematerialen bespaart € 648.880 euro per jaar met NSK lagers
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers