www.technologieenindustrie.com
Igus News

Nieuwe xiros kogellagermaterialen van igus zijn bestand tegen chemicaliën en temperaturen van 150°C

Een grotere betrouwbaarheid in de chemische- en halfgeleiderindustrie met het xirodur F500 kooimateriaal of zirkoniumoxide kogels.

Nieuwe xiros kogellagermaterialen van igus zijn bestand tegen chemicaliën en temperaturen van 150°C

De temperaturen lopen op, vooral bij de productie van accu's voor de autoindustrie. Machines en installaties moeten bestand zijn tegen temperaturen boven de 100°C en agressieve chemicaliën. Voor een grotere machinebetrouwbaarheid en minder onderhoud heeft igus het smeermiddelvrije xiros A500 diepgroefkogellager ontwikkeld, speciaal voor chemische- en temperatuurbestendigheid. Om klanten nog meer oplossingen te bieden, voegt igus twee nieuwe materialen toe aan haar assortiment kogellagers voor gebruik bij hoge temperaturen. Gebruikers hebben nu ook toegang tot het xirodur F500 kooimateriaal en kogels gemaakt van zirkoniumoxide.

Hitte en zeer agressieve chemicaliën in meerploegendienst: omstandigheden in de chemische en halfgeleiderindustrie leiden tot frequente vervanging van machinecomponenten zoals kogellagers. Het risico van materiaalfalen, wat leidt tot dure stilstandstijd, is altijd aanwezig. "Toenemende verzoeken van klanten om een bijzonder duurzame oplossing hebben ons ertoe aangezet om nieuwe materialen te gebruiken voor ons beproefde xiros A500 polymeer kogellager. Ze zijn bestand tegen de speciale eisen van de chemische industrie en van de productie van halfgeleiders en batterijen in bijvoorbeeld de autoindustrie", zegt Marcus Semsroth, Hoofd Business Unit xiros polymeer kogellagers bij igus. "Daarom bieden we klanten nu nog meer mogelijkheden wanneer ze op zoek zijn naar het juiste kooi- of kogelmateriaal voor hun toepassing."

Keramische kogels - extreem robuust en bestand tegen thermische schokken
Dit is hoe het groefkogellager is opgebouwd: de binnen- en buitenringen zijn gemaakt van de beproefde xirodur A500 high-performance kunststof. Naast kogels van roestvaststaal en glas biedt igus nu keramische kogels van zirkoniumoxide - ook wel keramisch staal genoemd. Het voordeel is dat keramische kogels vrijwel onverwoestbaar zijn. Ze worden gekenmerkt door een uitstekende sterkte, hoge breukvastheid en geringe slijtage. Ze hebben ook een hoge thermische schokbestendigheid.

Nieuw F500 kooimateriaal met 50% langere levensduur
"We hebben ook een nieuw kooimateriaal voor hoge temperaturen ontwikkeld: xirodur F500. Het was gebaseerd op ons iglidur J3 kooimateriaal, dat is ontwikkeld voor standaardtemperaturen en zijn slijtvastheid al heeft bewezen", zegt Semsroth. De F500-kooi zorgt er niet alleen voor dat de smeermiddelvrije kogellagers bestand zijn tegen continue temperaturen van 150°C, maar maakt ze ook bestand tegen vele chemicaliën. Dat is echter niet alles: de xiros kogellagers worden getest op verschillende testopstellingen in het eigen igus-laboratorium. Tests tonen aan dat het versterkte xirodur F500 kooimateriaal een tot 50% langere levensduur heeft dan vergelijkbare A500 kogellagerkooien. Omdat xiros-kogellagers zijn gemaakt van hoogwaardige kunststoffen, zijn ze ook tot 50% lichter dan conventionele roestvaststalen kogellagers. Vaste smeermiddelen die in de polymeren zijn geïntegreerd, zorgen voor een hygiënische, wrijvingsarme droge werking zonder onderhoud of één druppel smeerolie. "Het A500 kogellager met keramische kogels of de nieuwe kooi biedt gebruikers een ideale lageroplossing die betrouwbaar werkt, zelfs in agressieve en hete omgevingen in de chemische en halfgeleiderindustrie. Gebruikers profiteren van veel langere onderhoudscycli en grotere betrouwbaarheid", zegt Semsroth.

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers