www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023

Gereedschapsmachines zijn een essentieel deel van infrastructuur voor de industrie en leveren kritische componenten voor talloze productiesectoren.

De optimalisatie van precisie en doorvoer zijn dan ook symbiotisch: gereedschapsmachines, zoals frees- en draaicentra moeten de bewerkingstijd minimaliseren en de doorvoer maximaliseren en daarbij hoogkwalitatieve afgewerkte onderdelen produceren met kleine toleranties. Lagers staan hierbij centraal. Bezoekers van de EMO Hannover 2023 (18-23 september) krijgen op stand C42 in hal 7 de gelegenheid om de nieuwste lageroplossingen van NSK te ontdekken.

Op de beurs maken NSK’s ROBUSTDYNA ultra hogesnelheid, hoog belastbare hoekcontactkogellagers hun debuut op de Europese markt. De geavanceerde nieuwe lagers zijn ideaal voor de spindels van gereedschapsmachines. Hun uitstekende prestaties bij zowel het opruwen als afwerken maken een zeer veelzijdige bewerking mogelijk.


De grotere kogels die in de hoekcontactlagers zijn toegepast verhogen de maximale belastbaarheid met tot 15% vergeleken met de eerdere generatie lagers. Dit vereenvoudigt bewerking van complexe werkstukmaterialen, zoals titanium, Inconel en composieten. Met een tot driemaal langere vermoeiingslevensduur (dynamische belastbaarheid) ondersteunt het gebruik van ROBUSTDYNA zowel zware verspanings- als hogesnelheidsprestaties.

Dankzij interne optimalisatie van het ontwerp hebben de ROBUSTDYNA hoekcontactkogellagers een 15% hogere slagvastheid (bij statische belasting), met als voordeel dat het risico van lagerschade door een onverwachte botsing tussen spindel, snijgereedschap, werkstukhouder of werkstuk wordt verlaagd. Dit draagt bij tot een langdurige, stabiele werking van de spindel, waardoor ongeplande stilstand wordt vermeden. Bovendien kan door het gebruik van NSK's gepatenteerde SHX staal een ultrahoge snelheid van 3 miljoen n x dm (snelheidsfactor) bereikt worden voor het afwerken in korte cyclustijden.

Een andere belangrijke introductie op de EMO betreft NSK's ROBUSTGRD vet voor hogesnelheid spindellager toepassingen. Dit milieuvriendelijke smeermiddel verhoogt de weerstand tegen vastlopen met een factor vijf vergeleken met NSK’s conventionele smeervet, wat weer bijdraagt aan een hogere productiviteit en een langdurig stabiele werking van gereedschapsmachines. Een bijkomend voordeel is dat vetsmering energiebesparing oplevert ten opzichte van olie/luchtsmering.

Elders op de stand toont NSK de SURSAVE (TSR) lagerkooi voor de hoekcontactkogellagers op de hoofdspil van gereedschapsmachines. Hoewel eerder op de EMO gepresenteerd, was de kooi tot nu toe niet beschikbaar. Met de door de buitenring geleide PPS-hars SURSAVE kooi, kunnen gebruikers energie besparen, alsmede lage temperaturen, een kleine NRRO (niet-herhaalbare runout), hoge snelheden, lage trillingen en een laag geluidsniveau realiseren.

Het genereren van 20% minder wrijving dan conventionele lagers leidt tot energiebesparing en hogere nauwkeurigheid doordat de thermische uitzetting van de as wordt verkleind. Deze vermindering van wrijving is te danken aan de geoptimaliseerde speling, geleider-breedte en oppervlaktestructuur. Dit laatste is van grote invloed op de smeerfilm, terwijl de vetlevensduur langer is door betere glijprestaties en een lagere temperatuur.

NSK zal tijdens EMO opengewerkte modellen van verschillende lagers tonen, zodat bezoekers een indruk kunnen krijgen van de kwaliteit van de constructie en de ontwerpconfiguratie. Hierbij gaat het onder meer om 10 NSK hoekcontactkogellagers met verschillende specificaties, maar allemaal met dezelfde boringdiameter van 70 mm. Het is hierbij de bedoeling om verschillende eigenschappen te benadrukken, zoals hoge snelheden en draaggetallen, die mogelijk zijn gemaakt door interne ontwerpwijzigingen, zoals kromming, kogelgrootte, materialen etc. NSK zal ook drie verschillende typen kooien en vier verschillende smeermethoden voor deze lagers presenteren.

Ter afronding van de presentatie over lagers voor gereedschapsmachines, toont NSK een selectie hogesnelheid motorlagers (speciale diepgroefkogellagers met speciale kooien). Daarnaast zullen op de stand dunne hoekcontactkogellagers uit de BT serie van het bedrijf te zien zijn als optimale oplossing voor robots.

Nieuw in het NSK programma kogelomloopspindels is de volgende generatie voor zeer nauwkeurige gereedschapsmachines, waarmee de productiviteit kan worden verbeterd doordat de noodzaak om het werkstuk te polijsten/satineren wordt verminderd of geëlimineerd. Eveneens nieuw zijn NSK's lage-temperatuur kogelomloopspindels, die 45% minder wrijvingsverlies genereren in vergelijking met conventionele systemen. Een ander nieuw product is NSK's HFT superlange levensduur serie, die tot het dubbele van de levensduur biedt in hoog belaste aandrijftoepassingen.

Andere kogelomloopspindels van NSK zijn de S-HTF serie, die is gemaakt met het gepatenteerde Tough Steel van het bedrijf om hoge belastingen en vervuiling te weerstaan, de zeer duurzame serie die slijtage onderdrukt, en de DIN-standaard serie met hoge snelheid en laag geluidsniveau.

Vermeldenswaard is dat bezoekers de gelegenheid wordt geboden om een live demonstratie bij te wonen van het VCM-3 conditiebewakingssysteem (CMS) van Brüel & Kjær Vibro, lid van de NSK groep en wereldwijd een van de toonaangevende leveranciers van conditiebewakingoplossingen voor roterende machines.

Tenslotte is het als EMO-bezoeker de moeite waard om zich te laten informeren over NSK’s nieuwe DH/DS serie lineaire geleidingen met een twee keer zo lange levensduur als de bestaande NH/NS oplossing van het bedrijf. Dit geldt eveneens voor NSK's bewezen serie RA rolgeleiders met extreem stofbestendige afdichtingen tegen binnendringen van verontreinigingen.

 1) De nieuwe ROBUSTDYNA lagers van NSK maken gebruik van grotere kogels die het maximale draagvermogen met 15% verhogen.


NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023

2) Met de SURSAVE kooi kunnen gebruikers energie besparen en een lage temperatuur, een kleine NRRO, hoge snelheden, kleine trillingen en een laag geluidsniveau realiseren.


NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023
 

3) NSK S-HTF serie is 's werelds eerste kogelomloopspindel waarin Tough Steel technologie is toegepast.


NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023
 

4) De zeer duurzame kogelomloopspindels van NSK zijn voorzien een speciale oppervlaktebehandeling op het loopvlak, die slijtage onderdrukt.NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023
 

5) NSK’s DIN-standaard kogelomloopspindels garanderen dimensionele en tolerantieklasse geschiktheid voor Europese gereedschapsmachinetoepassingen.NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023

6) Het VCM-3 conditiebewakingssysteem (CMS) zal live te zien zijn op de NSK stand op de EMO.


NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023
 

7) De nieuwe NSK DH/DS serie heeft een meer dan twee keer langere loopafstand dan de conventionele NH/NS lineaire geleidingen van het bedrijf.


NSK gereedschapsmachinelagers staan centraal op EMO 2023
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers