www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Nieuwe manieren voor connectiviteit in de PROFI-wereld

Automatiseringsspecialisten moeten in een fabriek vaak de kloof die tussen verschillende protocollen en netwerken bestaat overbruggen. Tegelijkertijd moeten ze ervoor zorgen dat apparaten binnen dezelfde netwerkfamilie met elkaar kunnen communiceren. In de PROFINET en PROFIBUS wereld zijn er veel apparaten en subsystemen die niet met elkaar kunnen communiceren. Vaak is het nodig om verschillende fysieke formats als koper en glasvezel op elkaar aan te sluiten, of I/O data tussen twee regelende netwerken te koppelen of ontkoppelen. Met hun onlangs geüpgrade Anybus X-gateways biedt HMS Industrial Networks nu de mogelijkheid om heterogene PROFI-apparaten met elkaar te verbinden.

Nieuwe manieren voor connectiviteit in de PROFI-wereld
Anybus X-gateway

“Uit ons laatste marktonderzoek blijkt dat PROFINET en PROFIBUS momenteel wereldwijd twee van de meest dominante netwerken zijn," vertelt Markus Bladh, productmanager Gateways bij HMS Industrial Networks. “Daarom krijgen we veel vragen over de mogelijkheden van connectiviteit met de PROFI-wereld, maar tegelijkertijd ook vragen over connectiviteit binnen deze beide netwerken. Hoewel onze Anybus gateways vooral bekend staan om hun interconnectiviteit tussen alle typen netwerken, is het fascinerend om te zien hoeveel aandacht onze Anybus X-gateways krijgen als kostenefficiënte manier om verschillende fysieke formats en standaards binnen de PROFI-wereld met elkaar te verbinden. Dit zorgt er namelijk voor dat system integrators en fabriekseigenaren apparaten en systemen die normaal niet compatibel zijn, toch met elkaar kunnen verbinden.”

Hieronder enkele voorbeelden van oplossingen met Anybus gateways voor aansluitproblemen bij PROFINET en PROFIBUS.

1. Aansluiten van een PROFINET IRT machine op een regelende PLC
In veel fabrieken moet I/O data tussen twee regelende PROFINET IRT netwerken worden gekoppeld of ontkoppeld - bijvoorbeeld tussen twee afdelingen van een fabriek. De Anybus X-gateway kan hierbij als een PROFINET/PROFINET coupler fungeren, die zorgt voor snelle overdracht van I/O data. De PROFINET interface werkt daarbij als een I/O apparaat op het PROFINET I/O of het IRT netwerk.

2. Koppeling van PROFIBUS netwerken

Andere algemene taken van de Anybus X-gateway zijn het koppelen of ontkoppelen van I/O data tussen twee regelende PROFIBUS netwerken. Deze functionaliteit staat bekend onder de naam DP/DP koppeling. De twee PROFIBUS netwerken worden daarbij galvanisch en logisch van elkaar geïsoleerd.

3. Koppeling van PROFINET I/O netwerken
Het is ook mogelijk I/O data te koppelen of ontkoppelen tussen twee regelende Profinet I/O netwerken. Een bekende naam voor deze functionaliteit is PN/PN koppeling.

4. Een glasvezelnetwerk aansluiten op een koperen netwerk
PROFINET FO is vooral populair in de Duitse auto-industrie. Veel machines en systemen hebben daar geen mogelijkheid om glasvezels aan te sluiten. Anybus X-gateway kan als koppeling fungeren tussen beide netwerkversies, zodat ze met elkaar kunnen communiceren.

5. Migratie van PROFIBUS naar PROFINET

Veel fabrieken hebben goed functionerende PROFIBUS netwerken, hetzij als hoofdnetwerk, dan wel als subsystemen binnen de fabriek. Vaak is het echter nodig om installaties of systemen te installeren die op PROFINET draaien. Met een Anybus X-gateway kan eenvoudig van het ene op de andere netwerk overgeschakeld worden. De X-gateway werkt daarbij als vertaler tussen de twee netwerken en kan binnen enkele minuten worden geïnstalleerd - een zeer snelle manier om van veldbus naar industrieel Ethernet te migreren. Eindgebruikers zijn zo in staat om goed werkende bestaande apparatuur opnieuw te gebruiken en aan te sluiten op nieuwe hoogpresterende automatiseringssystemen.

“We zien momenteel groei bij zowel veldbussen als industriële Ethernet netwerken," aldus Markus Bladh. “Trends als het Industriële Internet of Things en Industrie 4,0 vragen erom dat steeds meer industriële machines in een netwerk kunnen worden opgenomen. Dit vraagt navenant om meer connectiviteit binnen de verschillende netwerkwerelden. Met de Anybus X-gateway productlijn biedt HMS een eenvoudige en kosteneffectieve manier om die connectiviteit tussen verschillende apparaten en netwerken binnen de PROFI-wereld te realiseren.”
Nieuwe manieren voor connectiviteit in de PROFI-wereld

Markus Bladh, Product Manager, Gateways

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers