www.technologieenindustrie.com
NSK

Ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie voor lineaire geleidingen van NSK

NSK’s nieuwe ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie, ontwikkeld voor de populaire universele lineaire geleidingen uit de NH/NS serie, is wereldwijd een primeur. Samen met deze gepatenteerde technologie zorgt het gebruik van elastische rolelementen voor een zeer consistent dynamisch wrijvingsprofiel dat ideaal is voor zeer nauwkeurige inspectie- en meetapparatuur.

Met de lage wrijving en gelijkmatige bewegingskarakteristieken vormen de lineaire geleidingen een waardevolle aanvulling op uiteenlopende systemen die een hoogwaardige bewegingscontrole vereisen. Juist daarom worden de NH/NS lineaire geleidingen toegepast in een brede range applicaties, waaronder apparatuur voor halfgeleider- en LCD-productie, installaties voor de automotive, transportrobots, inspectie- en meetapparatuur en gereedschapsmachines.

Momenteel wordt de apparatuur die voor deze toepassingen wordt gebruikt steeds geavanceerder. Met name de nieuwste inspectie- en meetapparatuur vraagt om nog gelijkmatiger en nauwkeuriger bewegingen, wat hoge verwachtingen stelt aan lineaire geleidingen.

Met dit als uitgangspunt startte NSK de ontwikkeling van zijn ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie door optimalisering van de vorm van de kogelomloopbaan en door elastische rolelementen te gebruiken om onregelmatige 'microstoten' (korte stootjes of schokken tijdens de beweging, veroorzaakt door plaatselijke wrijvingsfluctuaties) te onderdrukken. Deze elementen verminderen het effect van tegen elkaar botsende kogels in de gebogen delen van de kogelomloopbaan, waardoor de wrijving niet toeneemt en de beweging uiterst gelijkmatig verloopt.

De lineaire geleidingen van NSK met ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie zijn niet alleen geschikt voor inspectie- en meetapparatuur, maar ook voor toepassingen die verticale bewegingen vereisen en andere montageposities waar het loopgedrag neigt te verslechteren. Belangrijk hierbij is dat deze innovatieve lineaire geleidingen qua afmetingen uitwisselbaar zijn met de standaard NH/NS series van NSK, waardoor vervanging van in gebruik zijnde units mogelijk is zonder het ontwerp te hoeven aanpassen.

De nieuwe ultra-gelijkmatige technologie van NSK is beschikbaar voor lineaire geleidingen uit de NH 15, 20 en 25 serie en de NS 15, 20, 25 en 30 modellen. In totaal kan NSK 28 varianten leveren, waaronder verschillende loopwagenlengtes en -typen. De units zijn compatibel met een brede range aan opties, zoals de NSK K1-L smeringsunit, roestvaststalen configuraties en speciale oppervlaktebehandelingen.

1) NSK's NH/NS serie lineaire geleidingen met ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie.


Ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie voor lineaire geleidingen van NSK

2) Een illustratie van het mechanisme achter de ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie van NSK. Links zijn de loopwagen, de rail, de kogelomloopbaan en de elastische rolelementen gemarkeerd. Rechts zijn de geoptimaliseerde kogelomloopbaan en de toegevoegde elastische rolelementen te zien. 


Ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie voor lineaire geleidingen van NSK

 

3) Deze grafieken tonen hoe de wrijvingsfluctuaties (links) zich verhouden tot de gelijkmatige beweging van de ultra-smooth optie van NSK.



Ultra-gelijkmatige bewegingstechnologie voor lineaire geleidingen van NSK

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers