www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK ontwikkelt samen met Duitse Aerospace Centre aanpasbare robothand

NSK ontwikkelt samen met Duitse Aerospace Centre aanpasbare robothand.

NSK en het Duitse Aerospace Centre ontwikkelen samen een robothandsysteem dat helpt bij het automatiseren van handmatige taken, met name in de dienstensector. Het concept is gebaseerd op een aanpasbare robothand met afzonderlijk configureerbare vingermodules. Een primeur in de industrie, aldus de ontwikkelaars. Door de combinatie van veelzijdigheid en betaalbaarheid zal dit innovatieve nieuwe product naar verwachting bijdragen aan de automatisering van handmatige werkzaamheden waarbij een grote verscheidenheid aan voorwerpen moet worden vastgepakt.

Veel landen over de hele wereld, waaronder meerdere in Europa, kampen met een serieus tekort aan arbeidskrachten in een aantal belangrijke industrieën. Met robots die handmatig werk kunnen overnemen kan deze steeds vaker voorkomende situatie worden verbeterd. In de detailhandel, het restaurantwezen en sommige productiesectoren is de introductie van robots echter nog niet ver genoeg gevorderd om taken te vervullen die een hoge mate van behendigheid vereisen. Hierbij is de prijs een belangrijke factor. Terwijl de prijs van robothanden die slechts één type of formaat voorwerp kunnen pakken laag is, zijn robothanden die een grote verscheidenheid aan voorwerpen moeten kunnen vastpakken extreem duur.

Tegen deze achtergrond werken NSK en het Duitse Aerospace Centre samen aan de ontwikkeling van een robothandsysteem met vingermodules die eenvoudig opnieuw geconfigureerd kunnen worden naargelang de toepassing. De individuele vingermodules maken het mogelijk om robothanden te bouwen met de minimale configuratie die nodig is om aan de behoeften van de klant te voldoen: het is eenvoudiger om een robothand te ontwerpen die alleen maar standaardproducten hoeft vast te pakken, dan een robothand die verschillende voorwerpen moet kunnen vastgrijpen.

Door de productie te beperken tot afzonderlijke vingermodules, wil NSK via massaproductie lage kosten per unit realiseren. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor bedrijven met doeltoepassingen die vragen om soepele vingerbewegingen, eenvoudige lay-outwijzigingen en geoptimaliseerde plaatsing van vingermodules.

De soepele beweging en het voorzichtig vastgrijpen van verschillende voorwerpen gebeurt met de draadaandrijftechniek van het Duitse Aerospace Centre, terwijl NSK's gepatenteerde afneembare magnetische mechanisme ervoor zorgt dat de lay-out van de vingermodules eenvoudig kan worden gewijzigd door simpelweg aan een hendel te trekken om ze te bevestigen of los te koppelen. Wat de plaatsing van de vingermodules betreft, heeft de digitale twin technologie van NSK de ontwikkeling van een algoritme mogelijk gemaakt, waarmee deze taak kan worden geoptimaliseerd, afhankelijk van de grootte en vorm van het object.

Om bij te dragen aan de mechanisering en automatisering in een breed gamma aan industrieën, waaronder foodservice, detailhandel, productie, logistiek en landbouw, is NSK nu actief met het doen van voorstellen aan integrators van robotsystemen en klanten met bestaande robotapparatuur. Praktijktests zullen binnenkort beginnen.

1) Twee vingermodules, ontwikkeld door NSK en het Duitse Aerospace Centre, houden een metalen schijf vast.


NSK ontwikkelt samen met Duitse Aerospace Centre aanpasbare robothand

2) Een trio vingermodules, ontwikkeld door NSK en het Duitse Aerospace Centre, grijpen een plastic bal vast.

 

NSK ontwikkelt samen met Duitse Aerospace Centre aanpasbare robothand
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers