www.technologieenindustrie.com
MAYR

Koppelingen leveren nauwkeurige meetresultaten

Spelingvrije, torsiestijve ROBA®-DS koppelingen voor meetflenzen in dynamometers

Koppelingen leveren nauwkeurige meetresultaten
Spelingvrij en torsiestijve ROBA®-DS schijfkoppelingen compenseren voor radiale, axiale en hoekuitlijnfouten. Ze zorgen dus niet alleen voor nauwkeurige meetresultaten, maar beschermen tevens de aslagers tegen slijtage.

Askoppelingen vormen een essentieel onderdeel van koppelmeetflenzen in testbanken, omdat ze betrouwbaar compenseren voor eventuele asuitlijnfouten. Zo zorgen ze voor nauwkeurige meetresultaten en beschermen tevens de aslagers tegen slijtage. Op basis van de beproefde, spelingvrije en torsiestijve ROBA®-DS serie, levert mayr® Power Transmission compenserende koppelingen die speciaal zijn afgestemd op de hoge eisen die bij meetflenzen worden gesteld.

Korte ontwikkeltijden, een hogere graad van efficiency en een hoger energiebesparingpotentieel - de eisen voor testbanken worden steeds strenger. Daardoorr worden de prestatie-eisen steeds meer gefocust op koppelmeetflenzen als centraal onderdeel van moderne testbanken, die zelf nauwkeurige en betrouwbare gegevens moeten verstrekken, zelfs bij maximale prestaties en hogesnelheid toepassingen. Hierbij is het meetresultaat echter altijd even goed als de gebruikte koppeling die compenseert voor de uitlijnfout, omdat de koppelingen bepalend zijn bij het minimaliseren van de storingsvariabelen die de meetflens beïnvloeden. Dergelijke storingsvariabelen treden vaak op als gevolg van uitlijnfouten in de aandrijflijn. Daarom treden bij vrijwel alle toepassingen radiale, hoek- en axiale asuitlijnfouten op tussen de ingang- en uitgangzijde. Zelfs zeer nauwkeurige uitlijning van de as met geavanceerde laseruitlijn apparatuur, helpt daarbij slechts in beperkte mate. Daarbij komt dat uitlijnfouten niet volledig kunnen worden uitgesloten door bestaande toleranties in de afmetingen van de toegepaste componenten en door externe invloeden, zoals de temperatuur. Daarom worden, in combinatie met de meetflens, torsiestijve, uitlijning compenserende koppelingen toegepast. mayr® Power Transmissions levert ROBA®-DS compenserende koppelingen, die speciaal zijn afgestemd op de hoge eisen die worden gesteld bij moderne meetflenzen.


Hoge prestaties en spelingvrij


De ROBA®-DS koppelingen compenseren voor radiale, axiale en hoekuitlijnfouten. Ze garanderen zo niet alleen nauwkeurige meetresultaten, maar beschermen tevens de aslagers tegen onnodige belastingen en voorkomen daarmee onnodige stilstandtijden en kosten. Op de ROBA®-DS koppeling kunnen de nominale koppels, zoals vermeld in de catalogus, zonder enige beperking worden toegepast. Verlaging van het nominale koppel als gevolg van offsets, belastingcomplexen of balanceereisen is niet nodig. De koppelingen zijn compact en combineren tegelijkertijd hoge prestaties met volledig spelingvrij functioneren. Ze leiden koppels volledig spelingvrij door tot aan het nominale koppel met een constante hoge torsiestijfheid. De vastgestelde asuitlijnfouten kunnen voor 100% benut worden zonder dat het overdraagbare koppel wordt beïnvloed.

Koppelingen leveren nauwkeurige meetresultaten
Op de ROBA®-DS koppelingen kunnen de nominale koppels, zoals vermeld in de catalogus, zonder enige beperking worden gebruikt. Ze leiden koppels volledig spelingvrij door tot aan het nominale koppel met een constante hoge torsiestijfheid.


Afgestemd op testbankeisen


De koppelingen zijn bijzonder robuust en duurzaam en hebben, behalve rustige loopeigenschappen en een laag massatraagheidsmoment, een hoge balanceerkwaliteit. Daardoor bestrijken de standaard ROBA®-DS koppelingen, afhankelijk van de bouwgrootte, een snelheidsbereik van 8000 tot 18.000 omw/min en hebben ze een balanceerkwaliteit van G 2.5 (referentiesnelheid 3000 omw/min).

Bij hogesnelheid uitvoeringen, waarbij de afzonderlijke onderdelen met een zeer hoge nauwkeurigheid (kwaliteit IT5) en verminderde axiale slingertoleranties worden geproduceerd, zijn toerentalwaarden tot 30.000 omw/min toegestaan. De balanceerkwaliteit van de koppeling is G 2.5, bij een referentiesnelheid van 5000 omw/min.

De ROBA®-DS koppelingen en de meetflenzen worden doorgaans spelingvrij op de as aangebracht met hoogwaardige krimpschijfnaven. Bij verschillende koppelinguitvoeringen, die speciaal zijn afgestemd op de uiteenlopende eisen van testbanken en op flexibele combinatiemogelijkheden, kunnen de meetflenzen ook geïntegreerd worden in praktisch elke testbank en aandrijving.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers