www.technologieenindustrie.com
HENGSTLER

Hengstler SPC teller: fraudebestendig en zelfvoorzienend in energievoorziening.

Bij de start van de ontwikkeling van een nieuwe teller voor commerciële gas- en watermetertoepassingen, had Hengstler twee doelstellingen: de teller moest zelfvoorzienend zijn qua energiegebruik om de beperkingen te omzeilen van de energiebeschikbaarheid en van batterijgevoede apparaten; en de teller moest fraudebestendig zijn voor magneten die interfereren met het mechanische meetregister in conventionele tellers. Het resultaat van Hengstler’s onderzoek is inmiddels als de SPC (Self-Powered Counter) wereldwijd geïntroduceerd. Eenvoudig, innovatief en kosteneffectief, wordt de SPC geleverd met ATEX certificering en een hoge schok- en trillingbestendigheid.

Hengstler SPC teller: fraudebestendig en zelfvoorzienend in energievoorziening.

Figuur 1.jpg bijschrift: De nieuwe Sef-Powered-Counters van Hengstler is niet alleen zelfvoorzienend in haar energie, maar ook bestand tegen frauduleuze manipulatie.

Het kunnen meten van de snelheid of het volume van gas/vloeistof is uiteraard van wezenlijk belang voor nutsbedrijven om het gas- of waterverbruik van zakelijke klanten te kunnen bepalen en op basis van deze gegevens te kunnen factureren. Hierbij baseren nutsbedrijven zich op de deskundigheid van leveranciers van flowmeters, die op hun beurt weer vertrouwen op de accuraatheid van leveranciers van tellertechnieken.

Echter, waar conventionele elektronica of andere elektronische schakelingen worden ingezet voor gas/vloeistofmeting, is energie en dus een voeding nodig. Bij sommige toepassingen is een onafhankelijke energiebron direct beschikbaar, maar dit is lang niet altijd het geval, met name daar waar gasleidingen door uitgestrekte en afgelegen gebieden lopen. Op die plekken is een energiebron vaak onpraktisch of te duur om te installeren. Door het elektriciteitsnet gevoede apparaten zorgen weer voor problemen op plaatsen met frequente stroomonderbrekingen, of niet geregelde spanning. Het alternatief, batterijgevoede apparaten, biedt slechts een beperkte oplossing door beperkende factoren als de batterijlevensduur, kosten en betrouwbaarheid in ruwe omgevingen. In tegenstelling tot apparatuur die ermee stopt door een lege batterij of door het verwijderen daarvan, blijft de SPC altijd gewoon doortellen.

Met dit voor ogen ontwikkelde Hengstler een meter die in staat is om nauwkeurige en betrouwbare gas/vloeistofmetingen uit te voeren, en daarbij tevens de benodigde energie hiervoor levert. De compacte SPC (38 mm diameter behuizing) maakt gebruik van 'pulse wire' technologie, waarbij kinetische energie wordt gegenereerd door een bewegende vloeistof voor de levering van elektrische pulsen. De SPC is de eerste teller in zijn soort die dit voordeel biedt.

Deze innovatieve, zelfvoorzienende energiefunctie zorgt er ook voor dat de meter op elk gewenst moment kan worden vervangen, zonder verlies van meetgegevens, dankzij een ingebouwd geheugen. De meetwaardes worden automatisch weergegeven als het nieuwe register is aangebracht, waardoor facturering mogelijk blijft. Dit is waarschijnlijk de enige onderhoudstaak aangezien de Hengstler SPC slechts één bewegend onderdeel bevat, de as, en dus niet onderhevig is aan slijtage. Zo bespaart u op zowel de kosten als op stilstand.

Om fraude te voorkomen maakt het apparaat gebruik van een niet-vluchtig FRAM-geheugen en sterke afschermende magneten om te voorkomen dat fraudeurs betalingen kunnen ontduiken. Bovendien kunnen meterstanden op bepaalde tijdstippen worden vergeleken en gealarmeerd.

Belangrijk is dat elke SPC kan worden geconfigureerd volgens het communicatieprotocol waar de klant een voorkeur voor heeft, zoals onder meer NAMEN, UART, M BUS, I²C of draadloos. Andere voordelen zijn de ATEX-certificering, 300g schokbestendigheid, 20g trillingbestendigheid, IP20 beschermingsklasse, eenvoudige en snelle installatie en de geschiktheid voor alle soorten gassen/vloeistoffen. Kortom, de nieuwe Hengstler SPC biedt zonder externe voeding op elk moment, op elke plek de mogelijkheid om wat dan ook te tellen.

Product Manager:
Anne-Kristin Kupferschmid
Uhlandstr. 49
78554 Aldingen
Germany
Phone: +49 7424 89 256
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers