www.technologieenindustrie.com
Schneider Electric News

Energie besparen, veiligheid vergroten: Elektro Internationaal & Schneider Electric maken RIVM-gebouw een toonbeeld van innovatie

Het nieuwe RIVM-gebouw in Utrecht Science Park is een hoogwaardig gebouw met strenge eisen, inclusief 100% trillingsvrije laboratoria, nauwkeurige luchthuishouding, optimale beveiliging en energie-efficiëntie.

  www.se.com
Energie besparen, veiligheid vergroten: Elektro Internationaal & Schneider Electric maken RIVM-gebouw een toonbeeld van innovatie

Het RIVM-gebouw, waar zowel kantoren als laboratoria in gehuisvest zijn, is een van de nieuwe aanwinsten in het Utrecht Science Park. De eisen waar het nieuwe gebouw aan moet voldoen zijn hoog. Zo moeten de laboratoria, waar met virussen gewerkt wordt, 100% trillingsvrij zijn. Deze hoogstaande laboratoria vereisen ook een nauwkeurig afgestelde luchthuishouding en moeten optimaal beveiligd zijn tegen ongeoorloofde toegang. Daarnaast moet het gebouw energie-efficiënt en duurzaam zijn. Maar het allerbelangrijkste is de continuïteit van het gebouw, die absoluut niet in gevaar mag komen door uitval van het elektriciteitsnet en daarom moet voldoen aan een aantal belangrijke certificeringen.

Uiteindelijk worden Elektro Internationaal en Schneider Electric betrokken bij het gehele plan. De eerste ontwerpen van het nieuwe RIVM-gebouw laten vrij kostbare en omslachtige oplossingen zien om het gebouw te verduurzamen. Terwijl duurzaamheid juist besparing en efficiëntie voorstaat. En hoe duurzaam is het als er een noodstroomaggregaat voor de deur staat? ​​​

EcoStruxure Power Monitoring Expert
De sleutel tot energiebesparing is monitoring in de vorm van EcoStruxure Power Monitoring Expert. Dit monitoringssysteem dat elke seconde meet, geeft via 1600 opnamepunten door het hele pand direct inzicht in het energieverbruik, distributie, veiligheid en conditie van de elektrische installatie. Power Monitoring Expert zorgt voor controle over de gehele energiehuishouding. Het brengt de energiestromen in kaart waardoor het gebouw energiezuinig gestuurd kan worden. Het monitoringssysteem waarschuwt wanneer apparatuur vernieuwd moet worden, maar laat ook zien of een apparaat wel echt aan vervanging toe is. Zo wordt voorkomen dat er preventief vervangen wordt volgens ‘het boekje van de fabrikant', terwijl apparatuur nog prima functioneert.

100% trillingsvrije laboratoria
Om aan de hoge eisen die aan de laboratoria gesteld worden te voldoen, moeten de transformatoren op de begane grond en op de zolder van het gebouw aangepast worden. Ze produceren te veel geluid en trillingen voor de gevoelige workflow binnen de laboratoria. Schneider Electric lost dit probleem op door de toepassing van dubbele Paulstra-dempers die de trillingen terugbrengen naar 0% en zo 100% voldoen aan de criteria vanuit het RIVM.

Duurzame samenwerking met Elektro Internationaal
De duurzame relatie met partner Elektro Internationaal BV levert een soepele samenwerking op met wederzijdse erkenning van specialisme en expertise. Voor het RIVM-project mocht Elektro Internationaal als Nederlandse EcoXpert-partner dan ook de ‘Project of the Year’-award van Schneider Electric in ontvangst nemen.

www.se.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers