www.technologieenindustrie.com
Makino

Makino DA300: Nauwkeurig 5-assig verticaal bewerkingscentrum levert dezelfde productiviteit als een horizontaal bewerkingscentrum.

Kirchheim unter Teck, september 2016. - Makino lanceert DA300 - het nieuwste 5-assige verticale bewerkingscentrum. De DA300 vormt een ideale combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit voor meerassige complexe werkstukken met de kleinste machineruimte. Gebaseerd op de beste ontwerpeigenschappen van zowel verticale als horizontale bewerkingscentra, combineert de DA300 de structurele stijfheid en nauwkeurigheid van een verticaal bewerkingscentrum met de hoge productiviteit en betrouwbaarheid van een horizontaal centrum. Zo biedt hij het beste van twee werelden. De zeer hoge nauwkeurigheid vormt daarbij geen enkele belemmering voor aanzienlijk kortere cyclustijden.

Makino DA300: Nauwkeurig 5-assig verticaal bewerkingscentrum levert dezelfde productiviteit als een horizontaal bewerkingscentrum.
Afbeelding 1: Vooraanzicht van de DA300.

Doelmarkten

De DA300 is bedoeld voor onderdelenproductie. Doelmarkten zijn onder meer producenten van industriële onderdelen, zoals hydraulische en pneumatische componenten, onderdelen van gietaluminium. Het nieuwe bewerkingscentrum is een oplossing voor producenten van hoognauwkeurige, geometrisch complexe werkstukken en prototypes, die actief zijn in verschillende industrieën, zoals de automotive, medische sector, fotonica, raceauto’s en luxe auto’s industrie, en energie. De DA300 is tevens interessant voor producenten van ruimtevaartcomponenten, met name wat betreft kleine constructiedelen, satellietcomponenten en motoronderdelen, zoals blisks, waaiers en bladen.

Machinestijfheid

De DA300 is gebaseerd op de halve brug constructie die traditioneel in de verticale machines van Makino wordt toegepast. Met direct-drive (DD) motoren voor de A-as en C-as, levert de machine een uitstekende dynamische motion control en een vijfzijdige toegang voor de productie van complexe onderdelen met minder opspanningen. De dubbelzijdig ondersteunde tafel is ingebed in een zeer stijve frameconstructie die de machine stijf maar licht maakt, en daarmee zorgt voor meer dynamiek, hogere versnellingen en maximale snelheden zonder in te leveren op de prestaties. De DD motoren bieden het voordeel van hoge rotatiesnelheden, zelfs bij een maximale tafelbelasting van 250 kg. Bovendien verhogen perfect gedimensioneerde 45 mm brede rollengeleidingen en kerngekoelde kogelomloopspindels met een doorsnee van 40 mm, de stabiliteit van de machine.

Kortere spaantijden

Voor de productiesector biedt de DA300 een zeer hoge productiviteit. Een hoogdynamische, 20.000 omw/min, HSK-A63 spindel zorgt voor een aanzienlijke reductie van de snijtijd bij zware frees, boor- en tapbewerkingen. Het standaard 60-gereedschappenmagazijn en de beproefde automatische gereedschapwisselaar, gebaseerd de populaire Makino a1nx serie horizontale bewerkingscentra (HMC), zorgen voor een ongekende betrouwbaarheid en voor een spaantijd van 3,5 seconden.

Het ATC sluitmechanisme wordt aangedreven door een servomotor, die niet alleen zeer betrouwbaar is, maar tevens het opspannen vereenvoudigt, waardoor gereedschapwisseltijden worden verkort. De DA300 beschikt ook standaard over de Vision Broken Tool Sensor (Vision B.T.S). Deze sensor bewaakt de conditie van het snijgereedschap na elke gereedschapwissel. Het Vision B.T.S. systeem bevat maar weinig bewegende delen en vereist geen fysiek contact met het snijgereedschap. Dit verbetert de betrouwbaarheid op lange termijn en vermindert het risico van het beschadigen van kwetsbare gereedschappen, zoals die van polykristallijne diamant (PCD). Het creëert een silhouet van het snijgereedschap en detecteert de lengte, grootte en geschat gewicht van het gereedschap.

Intelligente functionaliteit

Met Makino's nieuwste Professional 6 (PRO 6) besturing, is de DA300 voorzien van diverse intelligente functies om de productiviteit van de machine te verhogen. De besturing is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoefte van klanten aan verbeterde bewerkingsprocessen door verhoogde veiligheid, alsmede door beter bedieningsgemak, betrouwbaarheid en productiviteit.

Dit wordt gerealiseerd door het verminderen van het botsingrisico, het stroomlijnen en bevorderen van de inzetbaarheid, inclusief veel eerdere optionele functies nu als standaard functies, en het verbeteren van de machineprestaties. De besturing is ontworpen voor eenvoudige, intuïtieve bediening via eenvoudige menu's en smartphone-achtige iconen.

De nieuwe geavanceerde Geometric Intelligence (GI) motion control functies verminderen de totale cyclustijd, met name bij de normale productie van componenten.

GI Drilling zorgt ervoor dat spil en gereedschap van gat naar gat een boogvormig pad kunnen volgen in plaats van een rechthoekig pad. Dit verkort de vrijlooptijden vergeleken met het normale boren van een gatenpatroon. Verder is GI Milling ontworpen om de prestaties van 2D frezen te verbeteren. De gebruiker kan hiermee op elke freesbaan een hoekafronding tolerantie definiëren.

Een andere intelligente machinefunctie is de Inertia Active Control (IAC) die is ontworpen om machinebewegingen te versnellen op basis van dynamische systeemeigenschappen. De IAC krijgt feedback van de servomotoren en stelt op basis daarvan de versnelling en vertraging van een pallet in op het optimale niveau.

Betere inzetbaarheid zonder in te leveren op gemak en veiligheid


De verbeterde productiviteit kan compleet worden geleverd inclusief state-of-the-art veiligheidsmaatregelen, dankzij Collision Safe Guard (CSG), een geavanceerd real-time botsingpreventie systeem dat bijzonder belangrijk en effectief is bij 5-assige toepassingen. Statistisch gezien is een botsing de meest voorkomende oorzaak van spindelschade. De belangrijkste factoren hierbij zijn fouten bij de bediening, instelling en montage, en bij gereedschappen en opspanning - allemaal fouten die zich op de machine voorzoen. De botsingbescherming let op de werkelijke machinecondities om botsingen te voorkomen.

Uitstekend koelmiddelbeheer en spaanafvoer

Het belang van effectief koelmiddelbeheer wordt vaak onderschat bij verticale bewerkingscentra (VMC), hoewel dit een absolute noodzaak is bij een machine die bedoeld is voor hoge productiviteitniveaus en dus per minuut grote hoeveelheden spanen genereert.

Anders dan bij de conventionele 5-assige draaitap tafel, met twee smalle goten aan weerszijden van de draaitap voor de spaanafvoer, is de DA300 uitgerust met een brede draaitap en een brede goot onder de tafel. Dit zorgt ervoor dat de spanen direct in de goot vallen. Het koelmiddel managementsysteem van de DA300 is uitmuntend. Een flinke stroom koelvloeistof vanuit de hoofdtoevoer samen met het terrace-washing koelvloeistof systeem gaan accumulatie van spanen tegen en zorgen voor uitstekende verwijdering van de spanen.

Operationele nauwkeurigheid en thermische regeling

Makino machines staan bekend om hun thermische regeltechnologie - de DA300 is geen uitzondering. Een thermisch symmetrische constructie wordt gecombineerd met een effectieve warmteafvoer van de spindel en ondersteunt onderdelen als de kogelomloopspindels en motoren, teneinde de stabiliteit en nauwkeurigheid van de machine te garanderen tijdens lange werkuren.

Gereed voor automatisering

De DA300 is gereed voor integratie in geautomatiseerde productiecellen. De tafel (340 bij 300 mm) heeft vijf pneumatische poorten (hydraulisch is een optie) die ervoor zorgen dat hij klaar is voor de handling van pallets, zodat snelle, efficiënte werkstukwisseling mogelijk is en het uiterste uit de machine wordt gehaald. De tafel is makkelijk toegankelijk vanaf de zijkant teneinde de frontbediening niet te hinderen, en om uiteenlopende automatiseringsmogelijkheden van standaard nulpunt opspansystemen tot directe onderdelen handling met hydralisch inklemmen, mogelijk te maken.
Kortom, deze 5-assige VMC biedt een onovertroffen combinatie van hoge productiviteit, kwaliteit en operationele veiligheid, in combinatie met intuïtief gebruiksgemak.

Makino DA300: Nauwkeurig 5-assig verticaal bewerkingscentrum levert dezelfde productiviteit als een horizontaal bewerkingscentrum.

Afbeelding 2: Stijve en dynamische 5-assige tafel.

 
Makino DA300: Nauwkeurig 5-assig verticaal bewerkingscentrum levert dezelfde productiviteit als een horizontaal bewerkingscentrum.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers